Čeļabinska – "Urālu Čikāga", troļļu fabrikas un saindētas šautriņas brīvdomātājiem – "Family Guy" izsmej Putina totalitāro Krieviju

Kino
2023. gada 11. maijā 12:58 2023. gada 11. maijā 12:58
  Jauns.lv/LETA
ASV animācijas seriāla "Family Guy" autori nav palaiduši garām iespēju pasmieties par  totalitārismu Krievijā, kā arī Putina režīma uzsākto karu pret Ukrainu.

Situācijas komēdija ir par "tipisko" amerikāņu ģimeni - Pīteru Grifinu, viņa sievu Luisu, viņu bērniem Krisu, Megu un Stīviju un antropomorfo suni Braienu ir ēterā kopš 1999. gada janvāra.

"Family Guy" autori Krievijas mūsdienu nedienām veltījuši divas sērijas komēdijseriāla jaunajā, 21. sezonā.

Kas notiek Čeļabinskā?

Epizodē "No Krievijas ar mīlestību" hakeris nozog suņa Braiena Instagram kontu un iegūst piekļuvi suņa bankas kontam. Mega atklāj, ka Braiena Instagram konta zaglis un hakeris atrodas Čeļabinskā, Krievijā. Tāpēc Mega Grifina, Braiens un Stīvijs dodas uz Čeļabinsku, lai tiktos ar hakeri.

Ierodoties animācijas varoņu trijotnei Krievijā, seriāla autori ļauj vaļu “melniem” jokiem un humoram ar ko slavens “Family guy” seriāls.

Vispirms, lidmašīna ar trijotni nosēžas Lī Hārvija Osvalda vārdā nosauktajā starptautiskajā lidostā (ASV prezidenta Džona Kenedija slepkava – red.), tā parādot Putina režīma propagandai raksturīgo naida kurināšanu pret visu amerikānisko. Čeļabinska animācijas seriālā ir parādīts kā depresīva pilsēta ar sagruvušām mājām (Čeļabinska ir viens no Krievijas rūpnieciskajiem centriem, un vides aktīvisti bieži norāda uz problemātisko vides situāciju pilsētā un apkaimē – red.). Stīvijs Čeļabinsku nosauc par "Urālu Čikāga". 

Trijotne satiek hakeri Ivanu un Braiens ir izbrīnīts, ka Mega spēj sazināties ar viņu  krievu valodā, uz ko Mega norāda, ka valodu apguvusi  internetā skatoties "drūmus" video (seriāla autori pajoko, ka bieži viss drūmais tiek saistīti ar Krieviju- red.). 

Foto: Ekrānuzņēmums

Hakeris Ivans ir tērpies treniņtērpā, skūtu galvu, un epizodē gandrīz visi vīrieši ir parādīti ar šādu matu griezumu. Ivans atzīstas, ka uzlauzis Braiena Instagram kontu, lai “pieskartos amerikāņu dzīvei", un piekrīt atdot kontu tā īpašniekam.

Mega iemīlas Ivanā un atsakās atgriezties ASV un to pamato šādi: "Krievija ir valsts, kurā sievietes tiek mudinātas saglabāt ķermeņa apmatojumu, kur es varu ēst dārzeņus no dārza un neviens neuzskatīs, ka esmu traka."  

Foto: Ekrānuzņēmums

Stīvijs un Braiens no viņas atvadās dzelzceļa stacijā, kur kāds Čeļabinskas iedzīvotājs lasa laikrakstu “Russia Yesterday” (“Krievija vakar” –red.).

Mega pieredz Krievijas ikdienu

Nākamajā epizodē "Pieaugušo izglītība" seriāla autori vispamatīgāk izsmējuši Krievijas šodienas reālijas.

Foto: Ekrānuzņēmums no video (Aleksandrs Veredenko)

Mega dzīvo kopā ar Ivanu un strādā "troļļu fabrikā".  Pastaigājoties pa Čeļabinsku, viņa redz karavīrus, kuri sit vīrieti ar Ukrainas karogu, daudz iereibušu cilvēku un atkritumu uz ielām. Kad Mega Instagram publicē, ka viņai pietrūkst ASV, aģenti viņu sašauj ar saindētu šautriņu, sakot: "Prezidents Putins necietīs nekādu kritiku." 

Foto: Ekrānuzņēmums

Slimnīcā Ivans Megai paskaidro, ka viņa un visi pārējie pacienti šeit nokļuvuši "par neuzmanīgiem ierakstiem sociālajos tīklos".

Ivans un Mega apprecas baznīcā. Pirms pasludināt viņus par vīru un sievu, priesteris pasludina "Ukraina ir daļa no Krievijas". Pēc ceremonijas Ivans rezervē "Prezidents uz mūžu " apartamentu (atsauce uz Putina nevēlēšanos pamest prezidenta posteni –red.) viesnīcā, kuras logs ir tik liels, ka "no tā vienlaikus varētu izmest septiņus žurnālistus" (atsauce uz biežajiem “nelaimes” gadījumiem, kad režīma kritiķi izkrīt pa logu – red.).

Kad Mega uzzina, ka Ivans viņu apprecējis zaļās kartes dēļ (dod iespēju emigrēt uz ASV- red.), viņa atreibjoties no  Ivana viedtālruņa ļauni tvīto par Putinu. Krievijas drošības spēku aģenti nekavējoties ierodas pēc Ivana, lai viņu arestētu, bet Mega atgriežas mājās ASV.

“Family Guy” autori piedaloties "informatīvajā karā" pret Krieviju

Valsts domes deputāte no Čeļabinskas apgabala Jana Lantratova, komentējot “Family Guy”  sērijas par Krieviju un Čeļabinsku, pavēstīja, ka seriāla autori esot apzināti radījuši "aizvainojošu māksliniecisko tēlu" par pilsētu. Viņasprāt, seriāla autori piedalās "informatīvajā karā" pret Krieviju, parādot, kā valstī "visi ir neapmierināti ar dzīvi, dzer, lieto narkotikas, ņem kukuļus".

Deputāte arī rosinājis Krievijas kanāliem “ierobežot dažu sižetu demonstrēšanu” no animācijas seriāla. Tiesa, ņemot vērā sankcijas, pēdējais, legāli pieejamais “Family Guy”  saturs Krievijā ir no seriāla 19. sezonas.

“Family Guy”  ir viens no slavenākajām amerikāņu animācijas komēdijām. Tās veidotājs ir scenārists, producents un aktieris Sets Makfarleins. Animācijas seriāls vairākas reizes saņēmis galveno televīzijas balvu "Emmy", un iekļuvis galveno televīzijas šovu reitingos.

Citi šobrīd lasa

FOTO: skaistas mājas un šiki dzīvokļi - kā dzīvo pašmāju slavenie un varenie
"Turamies kopā arī grūtos brīžos!" - Ģirta un Leonardas Ķesteru īpašās attiecības
"Man kļuva pretīgi. Nolēmu studijas pamest," ar uzmākšanos Latvijas augstskolās saskaras arī vīrieši
Pievienot komentāru