Dženifera Satone vēro savu sirdi (ekrānuzņēmums no Twitter)

Sieviete Londonas muzejā apskata pašas sirdi

Trakā pasaule
2023. gada 23. maijā 13:31 2023. gada 23. maijā 13:31
  Jauns.lv
Hantera muzejā Londonā ir apskatāmi daudzi neparasti eksponāti, taču viens no tiem ir ļoti īpašs 38 gadus vecajai Ringvudas iedzīvotājai Dženiferai Satonei — tā ir viņas pašas sirds, kas pirms 16 gadiem tika izņemta transplantācijas operācijā.

Satone bija jauna studente, kad viņa saskārās ar nopietnām veselības problēmām, ar grūtībām veicot pat vienkāršas fiziskas aktivitātes. Ārsti viņai konstatēja restriktīvo kardiomiopātiju, kad miokards jeb sirds muskulis nav tik elastīgs un kreisajam kambarim ir grūtības uzpildīties, pārslodzes dēļ paplašinās priekškambari.

Bez sirds transplantācijas Dženiferai draudēja drīza nāve, taču viņa baidījās — kad Dženiferai bija tikai 13 gadi, viņas māte nomira pēc šādas operācijas.

2007. gada jūnijā Dženiferai sekmīgi veica sirds transplantāciju, viņa atļāva Karaliskajai ķirurgu koledžai savu veco sirdi izmantot ekspozīcijas nolūkā.

Sarunā ar BBC viņa dalījās neparastajās sajūtās, muzejā ieraugot savu sirdi. “Pirmajā mirklī tu ienāc un domā “Tā atradās manā ķermenī,” viņa atzina. “Taču tā ir arī jauka sajūta — gluži kā redzot draugu. Tā mani uzturēja pie dzīvības 22 gadus un patiešām ar to lepojos.”

Viņa vēlas pēc iespējas popularizēt orgānu ziedošanu, galu galā, bez tās nebūtu iespējami daudzi svarīgi notikumi pašas dzīvē, piemēram, kāzas. “Tie bijuši fantastiski 16 gadi, un bez donora man nekā no tā nebūtu,” viņa sacīja.

Citi šobrīd lasa

"Man kļuva pretīgi. Nolēmu studijas pamest," ar uzmākšanos Latvijas augstskolās saskaras arī vīrieši
Meganas Mārklas izmisuma pilnais lūgums pēc miera ar Keitu Midltoni pēc ziņām par vēzi atkal uzvirmojis ar jaunu sparu
Kas notiek ar krievu šovbiznesa zvaigžņu glaunajiem īpašumiem Jūrmalā?
Pievienot komentāru