“Ņemot vērā manu, kā Vilipsōns saka, paranoju, jo es nemitīgi mājās kaut ko tīru, iRobot ietaupa ļoti daudz laika. Kamēr iRobot darbojas pa grīdu, es slauku virsmas. Ja salīdzina ar iRobot, man jau nav tādas robota atmiņas, ne vienmēr var iztīrīt pilnīgi visu. Bet iRobot pats veido savu karti un neatstāj neuzkoptu nevienu centimetru,” mūsdienu tehnoloģijas novērtē Vilipsone. (Foto: Juris Rozenbergs)

Vilipsōns: “Galvenais, lai sieva ir priecīga!”

Tīras grīdas katru dienu
2019. gada 11. decembrī 09:21 2019. gada 11. decembrī 09:21
  Jauns.lv
Savā plašajā Ģertrūdes ielas dzīvoklī, kas iekārtots gluži kā mākslas galerija, ciemos uzņem tēlnieks un grafiķis Vilipsōns ar sievu Latvijas Radio kora kumunikācijas vadītāju Indru Vilipsoni.

Nu jau aizritējuši trīs gadi, kopš Aivars Vilipsons un Indra Rubene kļuva par laulātu pāri. Starp citu, krietni ilgāk Vilipsōns ir pazīstams ar Indras māsu – slaveno rakstnieci Noru Ikstenu, un tieši viņa abus sapazīstinājusi, kādā mākslinieciskā izbraucienā pa Latviju pieaicinot Indru par šoferi. Gan Vilipsōnam, gan Indrai šī ir otrā laulība, un abi atzīst, ka jūtas izvilkuši veiksmīgo lozi.

Uz kumodes viesistabā saliktas gan Vilipsōna paša, gan viņa draugu mākslinieku sadāvinātās skulptūras. (Foto: Juris Rozenbergs)

Dzīvokli nopērk mīļākā restorāna tuvumā

Vilipsōna mājokļa interjers ir saimnieka paša veidots, telpās iekļaujot gan no vecākiem, gan citiem radiniekiem mantotās mēbeles, gan paša, gan dāvanās saņemtos mākslas darbus. Garajā koridorā iekārtota platmaļu novietne, bet blakus esošajā spogulī spoguļojas viņa zīmētie plakāti. Pie katrām durvīm pielikta kāda oriģināla plāksne ar uzrakstu, piemēram, “Ievērot klusumu! Notiek tiesas sēde”, “Negaisa laikā nenākt tuvāk par 15 metriem” un tamlīdzīgi. Pie ārdurvīm dzīvokļa numuram nokritušais vieninieks tā arī atstāts slīps, jo mākslinieks tajā saskatījis krāniņu un nodomājis: “Forši, lai paliek tā!” Un kur nu vēl vecātēva, visticamāk, nofenderētais seno latviešu kara cirvis! “Kad vecāmamma nomira, biju priecīgs, ka varēju to dabūt sev!” viņš dzirkstoši izsaucas.

Koridorā ir gan Vilipsōna mākslas darbu, gan cepuru kolekcija. (Foto: Juris Rozenbergs)

“Te ir lietas, starp kurām jūtos labi,” nosaka mākslinieks, kurš pēc vecāku nāves no īrētā dzīvokļa Stabu ielā pārcēlies uz 90 kvadrātmetru plašu trīsistabu dzīvokli Ģertrūdes ielā. Tur viņš mīt jau aptuveni desmit gadu, un, pērkot dzīvokli, izvēle tieši šim par labu kritusi, “jo tas no visiem tobrīd pieejamajiem variantiem atradās vistuvāk Osirisam (kafejnīca Krišjāņa Barona un Lāčplēša ielas krustojumā – Red.).

Pārved mājās “pliku” sievu

Foto: Juris Rozenbergs

Indra atminas, ka pārcelšanās pie mīļotā viņai bijis emocionāli sarežģīts notikums, jo, ievācoties Vilipsōna mājoklī, nācies atteikties praktiski no visas līdzšinējās iedzīves. Mākslinieks vienkārši paziņojis, ka mantas līdzi vest nevar, jo dzīvoklī viss ir un nekam citam te vairs vietas neesot. “Bija pašai savs dzīvoklis ar trim istabām un visu gadu gaitā sarūpēto un iekrāto iedzīvi. Bet, kā jau redzams, neko no tā es nedrīkstēju ņemt līdzi. Te ir viņa kārtība, bet man vairs nav nekā. Dzīvokli izīrēju, bet mantas izdalīju draugiem, paziņām, atdevu labdarībai. Sākumā domāju – ak, šausmas – man taču ir tāda grāmatiņa, tāds rūķītis, tāds skapītis... Bija grūti, jo biju pieradusi dzīvot savā vidē. Šurp pārvācos, līdzi ņemot tikai apģērbu,” atklāj Indra, kura nu jau mājoklī iejutusies un pieņem to kā savu vidi. Vaicāta, vai nudien vīrs nav ļāvis paturēt pat dziļi personiskas lietas, piemēram, bērnības foto albumus, Indra smejot atbild: “Jā, viņš bija pat tik ļauns! Tos un, atzīšos, vēl dažas sev nozīmīgas lietas glabāju operdziedātāja Sergeja Jēgera pagrabā! Jauki, ka ir tādi draugi.”
Indra atzīst, ka Vilipsōna kārtību “likumīgi” mainīt arvien nav dota zaļā gaisma, taču viņai izdevies tā “lēni un nesāpīgi” ieviest dažus jaunievedumus. It kā nedrīkst, bet es esmu izmainījusi ļoti daudz, tā lēni un nemanāmi. Panācu guļamistabas skapja iebūvēšanu, jo man taču ir nepieciešama vieta, kur likt drēbes. Krēslus nomainīju pret melniem – ja jau reiz te dominē melns. Tad panācu, ka guļamistabā ielika tepiķi – tieši tādu, kā es gribu, un, tā kā Vilipsōnam patika šī krāsa, atļāva tādu paklāju ielikt arī savā kabinetā. Pasūtīju arī virtuves iekārtu, lai varu normāli gatavot ēst,” smaidot pastāsta Indra.

Draugi sakārdina ar iRobot

Kopš mājās ir sieva, tīrības un kārtības ieviešanu ģimenes ligzdiņā uzņēmusies viņa. Vilipsōns pat mēdz jokot, ka Indra ir kā apsēsta ar tīrīšanu. “Dzīvojam pilsētas centrā, taču, neraugoties uz to, ka mums ir sētas māja, pat atstājot logus vēdināšanas režīmā, iekšā nāk ārprātīgākie putekļi. Rīga vienkārši ir netīra. Ja paskatāmies, kā apput automašīnas, nav cerību, ka dzīvokļi ir tīrāki. Es par to esmu pārliecinājusies. Līdz šim katru vakaru sūcu, tīrīju ar putekļsūcēju, mazgāju, lai uzturētu mājā elementāru tīrību, bet nu jau krietnu laiku vīram mēģināju izlūgties, lai iegādājas iRobot. Robotizētais putekļsūcējs ir mājās manam draugam operdziedātājam Sergejam Jēgeram, kurš man šo ierīci vairākkārt ir demonstrējis.

“Ņemot vērā manu, kā Vilipsōns saka, paranoju, jo es nemitīgi mājās kaut ko tīru, iRobot ietaupa ļoti daudz laika. Kamēr iRobot darbojas pa grīdu, es slauku virsmas. Ja salīdzina ar iRobot, man jau nav tādas robota atmiņas, ne vienmēr var iztīrīt pilnīgi visu. Bet iRobot pats veido savu karti un neatstāj neuzkoptu nevienu centimetru,” mūsdienu tehnoloģijas novērtē Vilipsone. (Foto: Juris Rozenbergs)

Arī citi pazīstami cilvēki, kam ir suņi un kaķi, ir stāstījuši, ka bez iRobot nevar iztikt, un kur nu vēl tas pluss, ka iRobot var darbināt, pašam neatrodoties mājās, un atgriežoties viss jau ir iztīrīts. Kad braucu uz Londonu apciemot meitu, apmetos pie drauga, kuram arī ir iRobot. Tur parasti palieku viena pati, un tad nu gan priecājos! Daru savas lietas, bet robots tīra māju! Skaidrs, ka man arī tādu gribējās,” atzīstas Indra.

“Tā kā vēlos, lai robots mums kalpotu ilgi, pirms iedarbināšanas pārliecinos, vai uz grīdas nav palikušas kādas lietas, kas varētu tikt iesūktas tīrīšanas procesā. Zem TV plaukta, kur atrodas vadi, esmu novietojusi komplektā iekļauto ierīci, kas veido virtuālā stara sienu; tad robots šajā zonā nebrauc,” rāda Indra. (Foto: Juris Rozenbergs)

Nu šis sapnis ir piepildījies, un kopš vasaras izskaņas Vilipsonu ģimenes mājoklī par grīdu tīrību gādā iRobot Roomba 980. Par šīs mājsaimniecības ierīces priekšrocībām un krietni ietaupīto laiku, kas vairs nav jāpavada, uzkopjot grīdas, sajūsmā ir abi.
“Vīrs man neļauj pirkt sunīti. Pirmajā vakarā, kad palaidām iRobot tīrīt grīdas, abi divi, kā veci idioti, staigājām tam pakaļ, un Vilipsōns smējās: “Nu re, kur tas tavs sunītis! Neko citu tev vairs nevajag!”” smejas Indra.

Vilipsoni priecājas, ka iRobot spēj pakļūt zem mēbelēm, kur ar parasto putekļsūcēju nedz ir īsti iespējams piekļūt, nedz kārtīgi iztīrīt. Bet robotam savākt tur sakrājušos putekļus nav ne mazāko problēmu. (Foto: Juris Rozenbergs)

“Ģimenes locekļiem parasti dod vārdu, un es mūsu iRobot esmu nosaucis par Šaibu jeb Ripu – tas ir mūsu neredzamais hokejists. Kaut kur figurē, izdara piespēles,” pastāsta Vilipsōns. “Bet es to saucu par Sunīti!” iestarpina Indra. “Tur mēs esam atšķirīgi – es to biežāk saucu par Ripsi,” stingri nosaka Vilipsōns, apmierināti izsaukdamies: “Galvenais, ka sieva ir priecīga!”
“Pirmajā reizē abi kā muļķi stāvējām, brīnījāmies, gaidījām, kad robots pēc darba pabeigšanas ies savā mājā. “Nu ej, ej taču mājā!” No malas droši vien smieklīgi izskatījāmies,” vēl piebilst Vilipsōns.

“Kā jau vecajā mājā mums ir diezgan augsti sliekšņi, bet paņemt un pārnest robotu no vienas telpas uz otru nav grūti. Es to neuztveru kā apgrūtinājumu,” saka mākslinieka sieva. (Foto: Juris Rozenbergs)

Reālā aina patiesi pārsteidz

“Draugi bija teikuši – tikai palaižot iRobot, ieraudzīsi, kas tev pa īstam mājās darās uz grīdām. Tā arī bija! Iepriekšējais putekļsūcējs, kam bija caurspīdīga tvertne, sūca ļoti pasīvi. Vienmēr brīnījos – kā gan ir savākts tik maz putekļu, ja pati skaidri redzu un jūtu, ka grīda nav tīra. Bet, kolīdz uz grīdām palaidām iRobot, atklājās patiesā aina. Tvertne jau drīz bija pilna, un pat biju pārsteigta, cik daudz netīrumu tas ir pamanījies savākt. Liela daļa gružu un putekļu tika izvākti no mēbeļu apakšām, kur ar putekļsūcēju, saprotams, piekļūt ir praktiski neiespējami. Taču tagad, tīrot grīdas katru dienu, beidzot varu būt gandarīta, ka māja tik tiešām beidzot ir tīra!” par jauno mājas uzkopšanas palīgu priecājas Indra.

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980 ir aprīkots ar savācējrullīšiem, kas pasargāti no netīrumu uztīšanās, un divreiz jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. Roomba, atrodoties uz paklājiem un grīdsegām, automātiski palielina sūkšanas jaudu dziļākai tīrīšanai. Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī (līdz 185 kvadrātmetriem), izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā, lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas bija pārtraukts.

iRobot Roomba 980 varat attālināti vadīt, kontrolēt un tam iestatīt piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot iRobot Home lietotni.

Gudri. Vienkārši. Tīri.

Tālr. 20244222

Svētku cenas visiem! Speciālās atlaides (klientiem, 3+ ģimenēm, cilvēkiem ar invaliditāti) tiek rēķinātas no samazinātās - Svētku cenas.

Reklāmas projekts sadarbībā ar

Citi šobrīd lasa

Četri mīti par olām, kuriem joprojām tic daudzi no mums
Krievijā jauna ažiotāža — strauji izpērk nažus "Šip", ar kuru nogrieza ausi aizdomās turētajam "Crocus City Hall" teroristam
Lieldienu brīvdienās Carnikavas iedzīvotājiem vēlams iekrāt pārtikas rezerves — kādu laiku būs problemātiskāk to iegādāties 1
Pievienot komentāru