Ajūrvēdā un ķīniešu tautas medicīnā pienenes kopš senseniem laikiem izmanto kā iedarbīgu līdzekli aknu attīrīšanai, asinsvadu veselības, vielmaiņas uzlabošanai, urīnceļu ārstēšanai. (Foto: Shutterstock.com)

Pienenes dobē un balkonu kastēs - kāds no tām labums veselībai

Noderīgi ikdienā
2021. gada 5. maijā 08:04 2021. gada 5. maijā 08:04
  "100 Labi Padomi"
Pienenes balkona kastēs un terašu podos daudzviet Eiropas rietumos un vidienē vairs nav nekas neparasts, īpaši lielpilsētās, kur līdz tuvākajai pļavai jāmēro pat pussimts kilometru.

Līdz ar intereses palielināšanos par dabīgu, svaigu un veselīgu pārtiku eiropiešu ēdienkartēs ienākuši (pareizāk sakot, atgriezušies) arī tādi zaļumi, kas vēl pirms vairākiem gadsimtiem bija pašsaprotama lieta virtuvē, bet pēc tam ierindojās nezāļu un nekam nederīgu augu sarakstā.

No saknēm līdz ziediem

Ja gribam pieradināties pie nezālēm virtuvē, piemērotākais augs šim nolūkam varētu būt tieši pienenes, jo izmantojamas no saknēm līdz ziedu galiņiem. Starp citu, pieneni uzskata par augu, kam Eiropā visvairāk dažādu vietējo nosaukumu – vairāk nekā pieci simti. Rietumeiropas zemēs pienenes tiek pārdotas arī dārzeņu veikalos, turklāt piedāvājumā ir vismaz trīs veidi: zaļi pieneņu ceri, balinātas pienenes ar saknēm un balinātas pieneņu lapas. Balinātas tāpēc, lai mazinātu rūgteno garšu. Ja nu arī tev sagribas kādu balinātu pieneni, tad to var izdarīt vienkārši – pavisam jaunam mazam augam uzliek virsū otrādi apgāztu puķu podu, lai pienene turpina augt tumsā.

Gudri dārznieki stāsta, ka zemenēm nāk par labu, ja tām kaimiņos aug pienenes, tāpēc tās nevajag raut laukā no zemeņu dobes – protams, ja vien pieneņu nav vairāk kā zemeņu. Savukārt pieneņu virca kā mēslojums dod spēku citiem augiem. Savs labums dārzam tiek arī no saknēm, kas sniedzas dziļi zemē. Tās uzsūc barības vielas un minerālvielas, un, ja saknes pēc tam izmanto kā mulču, tiek bagātināta un uzlabota augsne. Bet dārzā, kas nav pārsātināts ar minerālmēsliem, pieneņu tuvumā labprāt dzīvojas sliekas.

Foto: Shutterstock.com

Kāds labums no pienenēm?

● Pavasarī pieneņu saknēs koncentrējas līdz pat 20 % cukura un ļoti daudz rūgtvielu, savukārt uz rudens pusi tajās veidojas inulīns, kas noder holesterīna līmeņa pazemināšanai, zarnu veselības uzlabošanai un slaidās līnijas atgūšanai.

● Marija Trēbene, slavenā austriešu zāļu sieva, iesaka katram, kurš pavasarī jūtas noguris, sadrūmis un īgns, izmēģināt divu nedēļu kūri ar pieneņu kātiem, proti, katru dienu apēst 5–10 pieneņu kātus, kuri, starp citu, garšas ziņā atgādina iecienītos endīviju salātus.

● Ajūrvēdā un ķīniešu tautas medicīnā pienenes kopš senseniem laikiem izmanto kā iedarbīgu līdzekli aknu attīrīšanai, asinsvadu veselības, vielmaiņas uzlabošanai, urīnceļu ārstēšanai.

● Pienenes nāk par labu arī locītavu veselībai, ādas izskatam, turklāt aizkavē novecošanu.

Saistītās ziņas

Kā cīnīties ar uzmācīgām kaimiņu nezālēm, kas lien tavās dobēs 1
Apnicīgā nezāle gārsa – īstie pavasara vitamīni
Kā pašam noteikt zemes tipu? Izpēti, kādas nezāles tur aug

Citi šobrīd lasa

Cēsu novadā aiztur divus dzērājšoferus - viņu bagāžniekā likumsargi atrod kailu vīrieti 1
FOTO: tuvāko 3 gadu laikā varētu atdzimt leģendārais restorāns "Sēnīte"
Arī Latvijā būs ierobežojums skaidras naudas maksājumiem – tie nedrīkstēs pārsniegt 10 000 eiro 1
Pievienot komentāru