unsplash.com

Kas vajadzīgs ideālai maltītei svaigā gaisā?

Garšīgi
2023. gada 22. maijā 16:47 2023. gada 22. maijā 16:47
  Reklāmas projekts
Saulainas un siltas dienas ir piemērotas, lai dotos pie dabas. Lai diena būtu izdevusies, jāpārdomā ne tikai izklaides vai pārgājiena maršruts, bet arī tas, kādu maltīti sagatavosi līdzņemšanai. Projektā “Viens – divi – izdevīgi!” piedāvājam ieteikumus, kas noderēs ikvienam, kurš jau ieplānojis vai tikai sapņo par maltīti svaigā gaisā.

Svarīgs ne tikai ēdiens

* Pirms ieplāno maltīti svaigā gaisā, ļoti svarīgi ir saprast, vai tā būs tikai papildinājums citām dienas aktivitātēm, piemēram, vairākus kilometrus garam pārgājienam, vai arī organiski iekļausies starp laiskām dienas nodarbēm. Noskaidro, vai  izvēlētajai piknika vietai varēsi piebraukt klāt ar auto, vai arī ēdiens būs jānes, vairākus kilometrus ejot kājām. Bet, iespējams, piknika vieta nemaz nav svarīga, jo ēst paredzēts ejot vai braucot. Tikai tad, kad visi šie aspekti apdomāti, ķeries pie maltītes plānošanas un produktu gādāšanas.

* Ja piknikošana ir ieplānota kā vairākus kilometrus gara pārgājiena neliela sastāvdaļa, visērtāk ēdienu būs nest mugursomā, bet, ja līdz maltītes vietai brauksi ar auto, noderēs piknika grozs vai ietilpīga soma. Ja laiks ir silts, parūpējies, lai produkti nesabojājas, – liec tos speciālā aukstumsomā.

* Izpēti, vai ieplānotajā maltītes ieturēšanas vietā ir pieejams galds, soliņi. Ja nav un plāno apmesties zālītē, noteikti paņem līdzi segu, uz kuras būs ērti sēdēt. Vislabāk der speciālā sega, kurai viena puse ir ar ūdensnecaurlaidīgu pārklājumu.  

* Sagatavoto ēdienu liec stingri noslēdzamos traukos, lai tas pa ceļam neizšļakstās vai neizbirst. Der gan burciņas ar stingri aizskrūvējamiem vākiem, gan pārtikai domātas plastmasas kastītes un bļodas ar vākiem.

* Ja vēlies, piknikam paņem līdzi traukus no mājām, bet rēķinies, ka tie var saplīst, un dabā atstāt stikla lauskas (jo visas nevarēsi salasīt) nav laba prakse. Tāpēc vispiemērotākie ir vienreizlietojamie papīra trauki un galda piederumi, kā arī daudzreiz lietojamie plastmasas, koka vai metāla trauki. Iespējams, tev būs nepieciešams nazis, tāpēc arī to ieliec pie līdzi ņemamajām lietām. Un atceries paņemt arī maisu atkritumiem! Tie pēc maltītes jāved vai jānes sev līdzi, jo atkritumu vieta ir miskastē, nevis dabā.

* Ja pikniku rīkosi vakarpusē, noderēs gaismas virtenes ar baterijām un/vai kabatas lukturīši. Ja gribi izmantot sveces, vispirms noskaidro, vai maltītes ieturēšanas vietā drīkst dedzināt uguni. Tas pats attiecas uz grila izmantošanu un ugunskura kurināšanu. Pirms to dari, pārliecinies, ka tas nav aizliegts, un, kad dodies prom, neaizmirsti uguni rūpīgi nodzēst.

* Noderīgs būs arī ūdens lielā iepakojumā – ar to varēsi ne tikai noskalot rokas, bet arī padzerties. Ja maltīti ieturēsi ejot vai braucot automašīnā, neiztikt bez mitrajām salvetēm roku un arī bērnu mutu noslaucīšanai pēc ēšanas. Noderīgas būs arī salvetes vai virtuves papīra dvielis.

Ko likt piknika galdā?

Vislabākie ēdieni piknikiem vai mobilai maltītei ir tādi, kas jau ir pilnībā gatavi vai tikai nedaudz jāpapildina pirms ēšanas, un ir maldīgi uzskatīt, ka tās ir tikai uzkodas. Nebūt ne!

* Protams, līdzņemšanai ideālas ir sviestmaizes. Izvēlies dažādu veidu maizi un produktus, ko likt uz maizes šķēlēm. Piemēram, pagatavo sātīgu cepeša sviestmaizi – uz pilngraudu maizes šķēles liec salātlapas, pabiezu liesa cepeša šķēli, tai pa virsu dārzeņus pēc izvēles – tomātu, gurķi, avokado – un pārlej kādu gardu mērcīti. Lai ērtāk ēst, virsū liec otru pilngraudu maizes šķēli. Šādas  vai cita veida sviestmaizes vari pagatavot jau mājās un tad ērti iesaiņot līdzņemšanai, piemēram, katru atsevišķi ietīt cepampapīrā vai iepakot visas kopā. Tikpat labi sviestmaizes vari gatavot tikai pirms ēšanas – mājās sagriez sastāvdaļas šķēlēs, paņem līdzi mērces, sviestu, kausēto sieru. Šis ir ideāls variants, ja maizē liksi svaigu gurķi vai tomātu, jo tad tā nepievilksies ar mitrumu. Ja sviestmaizes sagatavo jau mājās, starp gurķi vai tomātu un maizes šķēli ieliec salātlapu – tā maizīte paliks sausa. Vēl viens ideāls ēdiens līdzņemšanai, kas konkurē ar sviestmaizēm, ir vraps. Saliec tortiljā iecienītāko pildījumu, saloki, apcep un gatavs. Ja nevēlies, lai vraps sasūcas ar pildījuma šķidrumu, rīkojies tāpat kā ar sviestmaizēm – piepildi neilgi pirms ēšanas.

* Kurš gan teicis, ka zupa nav labs ēdiens līdzņemšanai? Ir, un pat ļoti, īpaši, ja tā ir biezzupa. Taču šajā gadījumā noteikti jāpadomā par transportēšanu un atbilstošu trauku. Siltai zupai būs nepieciešams termoss, kurā zupa ilgi saglabāsies silta, savukārt, ja vēlies ņemt līdzi jau gatavu auksto zupu, noteikti jāpadomā par aukstuma somu, kas nodrošinās produktu svaigumu. Bļodiņu vietā lieti noderēs vienreizlietojamās krūzītes, karotes gan labāk ņemt no mājām. Starp citu, karstā laikā ideāla siltas zupas alternatīva ir aukstā zupa. Ja laiks ir ļoti silts un aukstajā zupā ir produkti, kas ātri var sabojāties, liec to aukstumkastē vai blakus burkai novieto pudeles ar sasaldētu ūdeni vai kādu citu dzērienu.

Līdzi vari ņemt arī produktus, kas nepieciešami, zupas pagatavošanai uz ugunskura. Pirms tam gan labāk tos jau nomizo un sagatavo, lai uzreiz var likt katlā.   

* Arī salāti ir piemēroti piknikam, tikai atceries – ja to sastāvā ir svaigi zaļumi, salātlapas, svaigi dārzeņi, tad mērci un sāli jau sagrieztām sastāvdaļām pievieno tikai pirms ēšanas, citādi salāti atsulosies un nebūs garšīgi. Arī salātus ir ērti pasniegt vienreizlietojamās krūzītēs.

* Dažādas saldas bulciņas, sāļi pīrāgi, plātsmaizes un picas arī lieti noderēs līdzņemšanai. Tos var izmantot gan kā uzkodu, gan pamatēdienu.

* Našķītis ir vajadzīgs, arī ieturot maltīti ārpus mājas. Tiesa, ar saldumiem jābūt ļoti uzmanīgam – neņem līdzi tādus, kas ātri izkūst un ir ļoti lipīgi. Ar tiem tikai nosmērēsi rokas, un ņemšanās būs lielāka, nekā bauda no apēšanas. Līdzņemšanai derēs deserts, kas iepildīts nelielā stikla burciņā, piemēram, kubiņos sagriezts zefīrs ar augļiem vai kāds salds kārtojums.

* Neaizmirsti par augļiem un dārzeņiem! Tos mājās noteikti nomazgā un, ja vēlies, sagriez, bet gardāki un vizuāli pievilcīgāki tie būs, ja sagriezīsi neilgi pirms maltītes ieturēšanas.

* Šādā maltītē uzkodās noder arī marinēti dārzeņi, čipsi, siers un mērcītes. 

Svarīgi!

Pirms dodies uz veikalu iegādāties nepieciešamos produktus un lietas piknikam, sagatavo iepirkumu sarakstu – tā nenovirzīsies no plāna un nenopirksi liekus produktus. Ielūkojies arī maxima.lv – tur atradīsi ne tikai iknedēļas atlaides noteiktām precēm, bet arī citus sezonai atbilstošus un aktuālus īpašos piedāvājumus (jā, arī griliem un to piederumiem!). Apskati arī iknedēļas akciju avīzi, pievērs uzmanību precēm, kurām ir īpaši izdevīga cena ar Paldies karti, un neaizmirsti sevi apstiprināt kā Paldies kartes lietotāju pie kases, lai saņemtu visus tev pienākošos labumus.

Maxima aktuālos piedāvājumus skatīt šeit!

Citi šobrīd lasa

Liepājā par agresīvu kaiju upuri kļūst baņķieris - viņam saplēš pirkstu un atņem bulciņu 5
Vai princese Ketrīna apmeklējusi brāļa dzimšanas dienu, neraugoties uz grūto vēža ārstēšanas periodu?
VIDEO: Porziņģa rīcība pēdējās spēlēs dažiem lika aizdomāties, vai Kristaps patiesībā ir labs komandas biedrs
Pievienot komentāru