Narcises skaistāk ziedēs, ja ierādīsi tām saulainu, no vēja pasargātu vietu, bet labi augs arī nedaudz noēnotā vietā, piemēram, zem augļu kokiem. (Foto: Shutterstock)

Smaržīgā dzejnieku narcise - kam pievērst uzmanību, to audzējot

Noderīgi ikdienā
2023. gada 17. maijā 06:07 2023. gada 17. maijā 06:07
  "100 Labi Padomi"
Maija beigās, kad daudzas narcišu sugas jau pārziedējušas, uzzied dzejnieku narcises (Narcissus poeticus). Tām nav nedz košu krāsu, nedz cakotu ziedu ar vairākām ziedlapu kārtām. Tās ir pavisam vienkāršas, baltas ar krāsainu vidiņu, toties smarža ir daudz izteiktāka, spilgtāka un narcisīgāka nekā citām māsām.

Šīs sugas narcises jau izsenis Latvijā ir ļoti iemīļotas, tāpēc daudzos piemājas dārzos vēl joprojām aug burvīgās smaržas īpašnieces, ko stādījuši vēl mūsu senči.

Kam jāpievērš uzmanība audzējot?

* Dzejnieku narcises labi augs gan vieglā, gan smagākā augsnē, galvenais nosacījums – lai nav augsts gruntsūdens līmenis, citādi sīpoli var sapūt.

* Narcises skaistāk ziedēs, ja ierādīsi tām saulainu, no vēja pasargātu vietu, bet labi augs arī nedaudz noēnotā vietā, piemēram, zem augļu kokiem. Ēnā augot, brangi veidos lapas, bet ziedēs maz, ziedkāti izstīdzēs un ziedi būs mazi.

* Sīpolus citu no cita stādi 10–20 cm attālumā un 20 cm dziļumā, tad narcises skaistāk ziedēs un ilgāk nebūs jāpārstāda.

* Pārstādīt vajadzēs tikai tad, ja ar katru gadu ziedu būs arvien mazāk. Tā narcises signalizēs, ka tām apkārt ir saauguši pārāk daudzi mazie sīpoliņi, ko nepieciešams atdalīt.

* Pēc pārziedēšanas neapgriez zaļās lapas, bet atļauj tām pašām atmirt, jo caur tām narcises sīpols uzņem barības vielas.

* Pirms ziedēšanas un ziedēšanas laikā nodrošini pietiekamu mitrumu – laisti regulāri un bagātīgi, tikai nepārcenties, lai sīpoli negrimst ūdenī, citādi sapūs. Ja vasara ir sausa, atceries, ka narcises ir jāaplaista arī tad, kad to virszemes daļas ir pilnībā atmirušas.

* Lai arī šīs sugas narcises ir ziemcietīgas, kailsalā sīpolu augšanas vietai uzber aptuveni 10 cm biezu sausu lapu vai kūdras kārtu. Līdz pavasarim tā būs satrūdējusi un kalpos par labu mēslojumu.

Foto: Shutterstock

Iestādi kādu no šīm šķirnēm!

‘Pheasant's Eye’. 1951. gadā selekcionēta šķirne, zied vidēji 3 nedēļas ar 6 cm diametrā lieliem baltiem ziediem ar dzeltenu centru, ap kuru ir ļoti smalka koši sarkana līnija. Ziedkāti aptuveni 40 cm gari.

‘Actaea’. 1919. gadā selekcionēta šķirne, joprojām ir viena no populārākajām pasaulē. Zied ar izteikti baltiem ziediem, ziedlapiņas nedaudz atliektas uz aizmuguri, vidus dzeltens ar zaļu actiņu un šauru sarkanu svīru ap to.

Saistītās ziņas

Veselības problēmas, pie kurām lieti var noderēt parastās dārza narcises
Kā kopt narcises, tulpes un hiacintes jūlijā?
Kad un kā stādīt narcises, lai tās pavasarī krāšņi ziedētu

 

Citi šobrīd lasa

"Olainfarm" meitasuzņēmums Krievijā sponsorē pasākumus, kuros figurē kara atbalstītāji 2
FOTO: “Nedaudz ož pēc kūpinātas vistiņas!” Kā pēc ugunsgrēka atkopjas vēsturiskais Kaķu nams
Lieldienu brīvdienās Carnikavas iedzīvotājiem vēlams iekrāt pārtikas rezerves — kādu laiku būs problemātiskāk to iegādāties 1
Pievienot komentāru