Kafijas pupiņas bez kofeīna

Garšīgi
2023. gada 25. maijā 11:29 2023. gada 25. maijā 11:29
  Reklāmas projekts
Lielākā daļa no mums nevar iedomāties savu ikdienu bez tases kafijas, jo tai ir neatņemama vieta mūsu dinamiskajā dzīves ritmā. Lai gan uzmundrinošais dzēriens ir pazīstams jau tūkstošiem gadu, bezkofeīna kafijas ir zināma vien nedaudz ilgāk par gadsimtu. Kāpēc tā kļūst populārāka un ar kādām metodēm to iegūst - aicinam iepazīties raksta turpinājumā.

Arvien vairāk sabiedrība izvēlas lietot kafiju bez kofeīna stimulējošās iedarbības. Tas saistīts ar to, ka ir cilvēku daļa, kurām ieteicams samazināt kofeīna daudzumu ikdienā: tie, kas cieš no trauksmes, miega traucējumiem, paaugstināta asinspiediena, sirds un kuņģa problēmām, kā arī grūtnieces.  Ieinteresētajiem rodas  jautājums -  vai tā garšas ziņā ir līdzvērtīga orģinālajai kafijai.  Nevar apgalvot, ka tā garšo tāpat kā kafija ar kofeīnu, bet ražotāji pēdējos gados cītīgi strādā pie tā, lai garša un aromāts apmierinātu pircēju vēlmes.

Kā radušās bez kofeīna kafijas pupiņas

Kā daudzi nozīmīgi atklājumi, arī šis noticis pavisam neapzināti. Brēmenes ostā 1903. gadā kafijas tirgotājs Ludvigs Roseliuss (Ludwig Roselius) saņēma lielu pupiņu kafijas kravu, kas izrādījās vētras laikā samirkusi. Tirgotājs nolēma kafiju noskalot no jūras ūdens un apgrauzdēt. Rezultāts nebija peļams - garša joprojām atgādināja ierasto dzērienu, bet pēc tās malkošanas nesekoja enerģijas pieplūdums.  Ekspermenti ar kofeīna atdalīšanu no kafijas turpinājās līdz 1906. gadā Roseliuss patentēja pirmo rūpniecisko kofeīna atdalīšanas tehnoloģiju, izmantojot sāls šķīdumu un ķīmisku šķīdinātāju - benzolu. Viņš izveidoja biznesu ASV un tajā pašā gadā tika sākta ražot decaf kafija - “Sanka”. Nosaukums cēlies no vārdiem - sans caféine, kas tulkojumā no franču valodas nozīmē - bez kofeīna. Sākotnējo metožu dēļ valda uzskats, ka  bezkofeīna kafija ir kaitīga veselībai, bet mūsdienās stimulanta atdalīšanas procesi ir daudz saudzīgāki un dabīgāki. Notiek arī dažādi eksperimenti ar mērķi izaudzēt augu bez kofeīna, tādēļ nākotnē iespējams būs kafijkoks, kurš būs selekcionēts bez šī stimulanta vai kofeīns tiks atdalīts no pupiņām ar jaunu metodi.

Kas ir kofeīns

Kofeīns ir rūgts baltas krāsas stimulants bez smaržas. Tas atrodams vairāku augu lapās, riekstos un sēklās - Āfrikā, Austrumāzijā un Dienvidamerikā. Zināmākie  augi: kafijkoks ar pupiņāms, tējas koks un kokas koks ar lapām, kakao koks ar pākstīm. Mēs to ikdienā uzņemam, dzerot kafiju, kakao, koka kolu un enerģijas dzērienus, ēdot šokolādi. 

Kofeīna atdalīšanas metodes

Svarīgi apzināties, ka neviena kofeīna atdalīšanas metode pilnībā neizvada no pupiņām visu vielu. Pasaulē pieņemts, ka vismaz 95% kofeīna jātiek atdalītiem, lai kafiju var dēvēt "bez kofeīna". Šodien iespējams atdalīt līdz pat 99% kofeīna, bet decaf kafija apzīmējums nozīmē, ka kofeīna daudzums kafijas pupiņās ir samazināts līdz nezināmam daudzumam. Visizplatītākās ir trīs kofeīna atdalīšanas metodes: 

  • Ar  šķīdinātājiem

Zaļas pupiņas izmērcē ūdenī, lai palīdzētu atbrīvot kofeīnu. Pēc tam to ar šķīdinātāja palīdzību tieši vai netieši atdala no pupiņām. Visbiežāk izmantotie šķīdinātāji ir metilēnhlorīds un etilacetāts. 

  •  Ar  ūdeni un zaļās kafijas ekstraktu (Swiss Water Process)

Zaļas kafijas pupiņas mērcē karstā ūdenī. Pupiņu masa tiek izņemta, un, izmantojot filtrus, kofeīns tiek atdalīts no piesātinātā ūdens. Iegūtajā zaļās kafijas ekstraktā iegremdē jaunu partiju, kas vēl satur kofeīnu. Kofeīns tiek atdalīts, bet kafija saglabā savas garšas īpašības, jo ūdens jau pēc pirmās partijas ir piesātināts. 

  • Ar oglekļa dioksīdu (CO2) 

Tiek izmantots sašķidrināts oglekļa dioksīds, kas iedarbojas tikai uz kofeīna molekulām, nevis uz pupiņu garšu. Ar kofeīnu piepildītā gāze tiek atdalīta un novadīta atsevišķā traukā. 

Ja esi nolēmis ierobežot kofeīna daudzumu savā ikdienā, kafija bez kofeīna ir teicams dzēriens, ko baudīt, neatsakoties no ierastā rituāla un garšas. Izvēloties preci pievērsiet uzmanību: izcelsmei, grauzdēšanas līmenim, grauzdēšanas datumam, kofeīna atdalīšanas metodei. 

Ienāciet Coffee Guru mājaslapā un tur Jūs atradīsiet dažādas bezkofeīna kafijas pupiņas automātiem, kā arī kafijas kapsulas un daudzas citas preces. Vai ja vēlaties konsultāciju ar pārdevēju, esat laipni gaidīti mūsu veikalā T/C “Damme” - Kurzemes prospekts 1A, Rīgā!

Citi šobrīd lasa

"Aknām vitamīni ir vislielākie kaitnieki!" Gastroenterologs Ivars Tolmanis pastāsta to, ko daudzi nezina
Kolorīti apmeklētāji, smalki viesi un Zaiga Gaile gida lomā - kā ar spozmi atjaunotajā ēkā atgriezās Jaunais Rīgas teātris. FOTO
Kopā ar Lolitu Neimani kliedējam mītus par organisma attīrīšanu pavasarī 1
Tēmas: ASV
Pievienot komentāru