Skaistule galtonija mīl atvērtu, saulainu vietu, jo krūmi saaug kupli. Stādot kopā ar viengadīgajām puķēm, ņem vērā galtonijas lapu garumu. (Foto: Shutterstock)

Kā audzēt galtoniju - puķi, kura izdaiļos ikvienu dārzu

Noderīgi ikdienā
2023. gada 26. maijā 07:33 2023. gada 26. maijā 07:33
  "100 Labi Padomi"
Galtoniju ģintī ir četras daudzgadīgo sīpolpuķu sugas, bet dārzos audzē tikai vienu – bālo galtoniju (Galtonia candicans). Tā izaug garāka par metru, priecē ar skaistām, aptuveni 90 cm garām šķēpveida lapām gaiši zaļā vai pelēkzaļā krāsā un no jūlija līdz septembrim ar baltiem zvanveida ziediem, kas izkārtojušies uz līdz pat 1,5 m gariem ziedkātiem.

Krāšņs un pieticīgs augs

Galtonijas komfortabli jūtas saulainā, no vēja aizsargātā vietā. Ja šīs sīpolpuķes aug pārāk ēnainā vietā vai nabadzīgā augsnē, stublājs nevar noturēt smago ziedkopu un nolūst.

* Skaistule mīl atvērtu, saulainu vietu, jo krūmi saaug kupli. Stādot kopā ar viengadīgajām puķēm, ņem vērā galtonijas lapu garumu. Augsnei jābūt labi drenētai un auglīgai. Vēlams stādīt to dienvidu nogāzē, kur neuzkrājas ūdens. Zemi pirms stādīšanas sastrādā dziļi, jo puķes sakņu sistēma ir diezgan liela. Bedrītē liec kūdru vai trūdzemi, kā arī komplekso minerālmēslojumu vai mēslojumu sīpolpuķēm.

Foto: Shutterstock

* Aktīvas augšanas laikā augsnei jābūt pietiekami mitrai, tāpēc, ja ilgstoši nelīst, puķi aplaisti. Ziedēšanas laikā galtonijai gan patīk sausa augsne.

* Šī puķe nav ziemcietīga, tāpēc uz ziemu to kārtīgi piesedz; izmanto sausas lapas, skaidas, kūdru vai egļu zarus. Visdrošāk galtonija pārziemos, ja sīpolus katru gadu izraksi. Steigties ar izrakšanu nevajag, lai sīpols paspēj uzkrāt barības vielas nākamajam gadam, tāpēc vispiemērotākais laiks ir oktobris. Uzmanīgi izroc, apžāvē, tad apgriez stublājus un saknes. Pēc tam sīpolus liec kastē, pārber ar sausām smiltīm un novieto +6–12 grādu temperatūrā. Vari uzglabāt kopā ar gladiolu sīpoliem.

* Ja sīpoli ziemo siltā pagrabā vai verandā, dobē izstādi, kad tie sāk dzīt asnus. Sīpolus ievieto augsnē divu sīpolu dziļumā. Lai panāktu agrāku ziedēšanu, aprīlī sīpolus novieto gaišā vietā istabas temperatūrā, lai stimulētu dzinumu ātrāku izdīgšanu. Tiklīdz tie parādās, iestādi podiņos un laisti; maijā izstādi dobē.  Galtonijām nepatīk pārstādīšana, tāpēc dobē stādi ar visu podiņa augsni.

Foto: Shutterstock

Izdaiļos ikvienu dārzu

Augs labi sader ar agapantiem, spilgtajām cinnijām un raibajām kosmejām, ar augstajām kannām un flokšiem, arī ar pazemiem skujeņiem. Galtonijas var kombinēt ar peonijām – lai arī augi zied dažādos laikos, tomēr labi papildina viens otru – vai stādīt vienā dobē ar pavasara sīpolpuķēm, kas nav jāizrok uz ziemu. Galtonija ar savām lielajām lapām apsedz jau noziedējušās tulpes un narcises, tāpēc dobe saglabās dekorativitāti visu vasaru.

Interesanti

Galtonija (Galtonia) ir daudzgadīgs sīpolaugs, kas dabā sastopams Dienvidāfrikā, kur aug saulainās kalnu nogāzēs. Puķe nosaukta par godu ievērojamajam ceļotājam un zinātniekam Frānsisam Galtonam.  

Saistītās ziņas

Kāpēc bites dārzā ir svarīgi! Skaidro entomologs
Kad nav ne dārza, ne balkona! Kā tikt pie "dārza" dzīvoklī?
Mārpuķīte - vērtīgs ārstniecības augs un produkts, ko der ieviest gan dārzā, gan puķupodā

 

Citi šobrīd lasa

FOTO: “Nedaudz ož pēc kūpinātas vistiņas!” Kā pēc ugunsgrēka atkopjas vēsturiskais Kaķu nams
Četri mīti par olām, kuriem joprojām tic daudzi no mums
Lieldienu brīvdienās Carnikavas iedzīvotājiem vēlams iekrāt pārtikas rezerves — kādu laiku būs problemātiskāk to iegādāties 1
Pievienot komentāru