Shutterstock

Divas saslimšanas, kas var palielināt olnīcu vēža risku

Dzīvības loterija
2023. gada 16. maijā 06:41 2023. gada 16. maijā 06:41
  Jauns.lv
Olnīcu vēzis ir visbiežāk sastopamais nāves cēlonis ginekoloģisko audzēju grupā. Slimība bieži tiek atklāta tikai vēlākās stadijās, tāpēc to dēvē par "kluso slepkavu". Jaunākajos pētījumos ir atklāta saikne starp divām bieži sastopamām saslimšanām un olnīcu vēzi, vēsta britu medijs. 

Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Obstetrics and Gynaecology", konstatēts, ka sievietēm, kurām ir endometrioze vai fibroīdi (miomas), ir lielāks risks saslimt ar šo ļaundabīgo slimību.

Pētījumā tika pārbaudītas 8500 melnādainas un baltādainas sievietes, no kurām 3245 tika diagnosticēts olnīcu vēzis. No šīm dalībniecēm 6,4 % melnādaino sieviešu un 7 % baltādaino sieviešu bija iepriekš diagnosticēta endometrioze, bet 43,2 % melnādaino sieviešu un 21,5 % baltādaino sieviešu bija fibroīdi. 
Pētnieki atklāja, ka sievietēm ar fibroīdiem vai endometriozi bija lielāks olnīcu vēža risks, lai gan histerektomijas jeb dzemdes izņemšana šo risku ievērojami samazināja. 

Jāpiebilst, ka procedūra, kas ietver dzemdes izņemšanu, ir pēdējais ārstēšanas veids abu slimību gadījumā.

Kas ir endometrioze? 

Endometrioze ir novājinoša un nežēlīga slimība, kas pasaulē skar vienu no 10 sievietēm reproduktīvā vecumā. Lai gan tā ir gana izplatīta slimība, daudzas sievietes turpina dzīvi bez uzstādītas diagnozes, jo tās atklāšana prasa neskaitāmus izmeklējumus un nav ātra.

Vairāk par šo slimību lasi šeit!

Kas ir fibroīdi jeb dzemdes miomas? 

Dzemdes miomas (fibromioma) ir labdabīgi audzēji no muskuļaudiem (saistaudiem) - tās ir apaļi, labi norobežoti, bet neiekapsulēti, cieti mezgli, kas veidojas no dzemdes saistaudiem. Miomu izmēri var variēt no mikroskopiskām līdz ievērojami lielām. Ja mioma sasniedz dūres lieluma izmēru vai vēl lielāku, tad parasti sieviete pati to var sajust caur vēdera sienu.  

Vairāk lasi šeit! 

Citi šobrīd lasa

Četri mīti par olām, kuriem joprojām tic daudzi no mums
Andželinu Džoliju aizvainojusi pašas meita Šilo. Kas noticis, un par ko priecīgs Breds Pits?
Lieldienu brīvdienās Carnikavas iedzīvotājiem vēlams iekrāt pārtikas rezerves — kādu laiku būs problemātiskāk to iegādāties 1
Pievienot komentāru