Kadrs no filmas "Neptūna sarma". (Foto: Publicitātes foto)

Šopavasar ar īpašiem pasākumiem Rīgā aicinās iepazīt “melnās*” identitātes pasaules kinematogrāfā

Kultūra
2023. gada 15. martā 12:31 2023. gada 15. martā 12:31
  Jauns.lv
Piektdien, 24. martā, “Kino Bize” (Rīga, Elizabetes iela 37-2) ar komēdijas “Skaitām līdz trīs!” seansu tiek uzsākta kino un pasākumu sērija “"Black Matters". Filmu un pasākumu programma veidota kā mēģinājums saprast, ko saprotam ar melno* kino un cik adekvāti ir lietot terminu, kas sevī ietver kultūru spektru no Āfrikas nacionālā kino līdz ASV lielpilsētās veidotiem darbiem.

Laikmetīgās melnās* balsis kino”, kas vienlaikus veltīta gan skatītāju iepazīstināšanai ar spilgtiem šī kino atzara darbiem, gan diskusijas rosināšanai par “melnuma” fenomenu kultūrvidē, tā saknēm un pielietojumu. Programma tapusi sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā. Atklāšanas seansā pirms filmas uz sarunu par melno* identitāti un valodas izaicinājumiem Latvijā aicinās kino publicists Žulijens Nuhums Kulibali.

Filmu un pasākumu programma veidota kā mēģinājums saprast, ko tieši saprotam ar melno* kino un cik adekvāti ir lietot terminu, kas sevī ietver kultūru spektru no Āfrikas nacionālā kino līdz ASV lielpilsētās veidotiem darbiem. Programmu papildinās arī īpaši pasākumi, kas kalpos kā “*” skaidrojumi vai zemsvītras piezīmes – gan ievadlekcijas par globālo 'melnuma' un 'baltuma' kategoriju rašanos, un rasu teorijas pirmsākumiem, gan sarunas par to, kā izpaužas 'melnums*' Latvijas kultūrvidē šodien un pagājušā gadsimta 90. gados.

Kadrs no filmas “Skaitām līdz trīs!” (Foto: Publicitātes foto)

Programmas pirmā filma, “Skaitām līdz trīs!”, savu pirmizrādi ir piedzīvojusi 2021. gada Sandensas kinofestivālā un ar ironisku skatienu ielūkojas mūsdienu urbānajā vidē ASV.

Filmas galvenais varonis Vals ir nonācis strupceļā un vienīgo izeju saredz drastiskā risinājumā, tādēļ kopā ar depresīvo draugu Kevinu vienojas par dubultu pašnāvību. Pirms tam gan abi pavada dienu, mēģinot atrisināt nenokārtotas darīšanas. Sociālās realitātes un pašizpausmes grūtības filmā savijas kā cilpā, kurai cauri tomēr spīd dzīvesprieks, veidojot sirsnīgu un nervus kutinošu komēdiju par draudzību, empātiju un garīgo veselību.

Aprīlī un maijā programmu papildinās vēl divi augsti novērtēti darbi, kas ļauj ielūkoties gan laikmetīgās mākslas debitantu pasaulē, gan kobalta raktuvēs afrofutūrisma ciematā Burundi, kur mīlasstāsts attīstas ciemā, kas uzbūvēts no datoru daļām, proti, filmas "African Desperate" / "Afroizmisums" (2022) un ​​"Neptune Frost" / "Neptūna sarma" (2021).

Vairāk par programmu: kinobize.lv/lv/programmas/black-matters-1

Vēl portālā

Guna Leiškalne-Rokk: “Gaume ir ilūzija”
Nekas nav tā, kā izskatās: bērnu psihiatrs Gunārs Trimda jēgpilni par problēmu un "Ainažiem" 30
Kas jāzina par vīrieša garderobes pamatu - kreklu. Māca stiliste 5
Tēmas: ASV, Rīga, Kino Bize
Pievienot komentāru