Tūristi Babilonijas pilsētas mūra priekšā Pergamas muzejā. Šis ir viens no visvairāk apmeklētajiem muzejiem Berlīnē. (Foto: Shutterstock)

Pasaulslavenais Pergamas muzejs Berlīnē tiks slēgts uz renovācijas laiku

Kultūra
2023. gada 30. martā 13:12 2023. gada 30. martā 13:12
  Jauns.lv / LETA
Pergamas muzejs, kas atrodas Berlīnes Muzeju salā, tiks slēgts uz trīsarpus gadiem, kuru laikā tas tiks renovēts.

Renovācija jau sākta muzeja ziemeļu un centrālajā daļā, bet plašāki renovācijas darbi tiks sākti oktobrī. Tomēr muzeja dienvidu spārns netiks atvērts līdz 2037.gadam.

Raidorganizācija "Deutsche Welle" ziņo, ka daļa no 20.gadsimtā celtās ēkas ir sliktā stāvoklī un vairs nav piemērota apmeklētājiem un izstādēm. Atjaunošanas laikā tiks novērsti bojājumi, ko ēkas struktūrai radījis mitrums, novecojušas tehniskās sistēmas un citi faktori.

Aplēsts, ka muzeja atjaunošana izmaksās 1,5 miljonus eiro.

Būvniecības sarežģījumi kopš 2016.gada ir aizkavējuši agrāk sāktos renovācijas darbus. 2016.gadā tika lēsts, ka muzeja atjaunošana izmaksās 477 miljonus eiro, kas bija divreiz vairāk nekā sākotnējā aplēstā summa 261 miljons eiro.

Muzeja populārākais eksponēts ir Pergamas altāris - grieķu arhitektūras relikts, kura elementi tika izrakti 19.gadsimta beigās mūsdienu Turcijā un Irākā.

Janvārī kāda Vācijas valdības amatpersona publiski pauda atbalstu Pergamas altāra atgriešanai tā izcelsmes valstīm. Turcija, kas aktīvi meklē iespējas likumīgi atgūt savulaik izvestās kultūras vērtības, jau sen ir aicinājusi altāri atgriezt. Vācija to ieguva saskaņā ar 1879.gada līgumu ar Osmaņu impēriju, kas tajā laikā okupēja Grieķiju.

Pergamas muzeja ilgstošā slēgšana raisījusi neskaidrību par sarunām attiecībā uz altāra un citu antīko vērtību iespējamo atgriešanu.

Vēl portālā

Sīpolu mizas, karkadē tēja un daudz kas cits - lasītāju idejas Lieldienu olu krāsošanai
Nekas nav tā, kā izskatās: bērnu psihiatrs Gunārs Trimda jēgpilni par problēmu un "Ainažiem" 30
3 matu griezumi, kas plāniem matiem liks izskatīties apjomīgākiem
Pievienot komentāru