Dzīšanai svarīga ir ādas attīrīšana, mitrināšana un aizsargāšana pret ārējiem kairinātājiem. (Foto: Shutterstock)

Padomi ādas kopšanai, lai tetovējums labi izskatītos arī pēc vairākiem gadiem 1

Skaistums
2023. gada 28. maijā 10:05 2023. gada 28. maijā 10:05
  Jauns.lv
Tetovējums ir vairāk nekā tikai māksla uz ādas vai personiskās identitātes izpausmes veids. Tā ir medicīniska procedūra, kuras laikā speciālists zem ādas ar adatu ievada speciālu tintes mikstūru pusotra līdz divu milimetru dziļumā, veidojot izvēlēto dizainu. Ikkatrs dūriens atver sīkas brūces epidermā, padarot to neaizsargātu pret infekciju, alerģiju, rētu un citu komplikāciju veidošanos.

Pareizi rūpējoties par tetovējumu jeb mehāniski traumēto ādu, komplikācijas iespējams mazināt vai novērst. Kā parūpēties par izvēlēto mākslas darbu uz ādas, stāsta aptieku tīkla Apotheka konsultante Arta Bogdānova.

“Jebkura veida ādas bojājuma gadījumā organisms centīsies iespējami ātri traumētās šūnas atjaunot, kā arī likvidēt svešķermeņus un mikrobus, tos sašķeļot sīkākās daļiņās un izvadot no organisma. Tetovējuma tinte tiek ievadīta dziļākos ādas slāņos, kur tintes lielākās daļiņas permanenti saglabājas, bet neliela daļa mazāko daļiņu pakāpeniski “ceļo” pa epidermas slāņiem līdz tās tiek izvadītas no organisma. Tintes “ceļošanas” pa ādas slāņiem un novecojušo šūnu noārdīšanās procesā ar laiku tetovējuma intensitāte var zust, bet tas nav izmērāms, jo ir atkarīgs no katra individuālā organisma. 

Savukārt tetovējuma dzīšanas laiks būs atkarīgs no organisma veselības stāvokļa, tetovējuma izmēra, izvietojuma un aprūpes pirms un pēc procedūras. 

Dzīšanai svarīga ir ādas attīrīšana, mitrināšana un aizsargāšana pret ārējiem kairinātājiem,“ stāsta konsultante Arta Bogdānova.

Tetovējuma aprūpe pa dienām

Līdzvērtīgas rūpes par ādu nepieciešamas gan pie pirmā, gan trešā, gan septītā tetovējuma, un tās sākas ar kvalificēta speciālista izvēli, augstām higiēnas prasībām tetovēšanas salonā, ādas sagatavošanu pirms un pēc tetovējuma pabeigšanas un tās aprūpi mājas apstākļos līdz pilnīgai sadzīšanai. Speciālists pēc tetovējuma pabeigšanas sagatavos ādu, kā arī uzliks pārsēju vai polietilēna plēvi, lai pasargātu mākslu un arī ādu no tālākas traumatizācijas ar apģērbu un infekcijas riska. Parasti pārsēju var noņemt pēc vienas vai divām stundām, bet laiks ir atkarīgs no tetovējuma tipa un izmēra, tāpēc šis jautājums ir jāuzdod tetovējuma veicējam, kurš ieteiks piemērotāko laiku pārsēja noņemšanai. 

Pirmajās dienās pēc tetovējuma āda var būt jutīga, apsārtusi, niezoša un sāpīga, kā arī var būt neliela tūska. No ādas var izdalīties nedaudz asinis, caurspīdīgs šķidrums jeb asins plazma un liekā tinte, kas ir normāla parādība ādas atjaunošanās procesā. Nereti parādās nelabums, reibonis, galvassāpes un drudzis, kā arī alerģiskas izpausmes, kas ir ārstējamas ar lokāliem pretsāpju medikamentiem un antihistamīniem. Ilgtermiņā āda var palikt jutīgāka, piepacelta un rasties rētas, ja tās aprūpei netiek veltīta pietiekama uzmanība jau no pirmās dienas,“ norāda Apotheka konsultante.

Pēc pārsēja noņemšanas ādu nepieciešams viegli noskalot ar siltu ūdeni un tai uzklāt krēmu vai ziedi, kuras sastāvā ir šūnu atjaunojošas vielas, piemēram, hialuronskābe, glicerīns, Āzijas centīlija, pantenols, alveja un antioksidanti (retinols, C un E vitamīns, niacinamīds (B3 vitamīns)). Pēc ādas apstrādes tai jāļauj elpot. Nav ieteicams lietot mitrumu aizturošus līdzekļus, kuru sastāvā ir naftas pārstrādes vielas kā vazelīns, kā arī nebūtu vēlams ādu nosegt ar gaisu un mitruma necaurlaidīgu pārsēju, zem kura var vairoties baktērijas. Tāpat nav ieteicams vilkt sintētiska auduma un apspīlētu apģērbu. 

Otrajā un trešajā dienā tetovējums var kļūt blāvs un duļķains, un sāks veidoties kreveles. Ādu nepieciešams attīrīt divas reizes dienā un uzklāt mitrinošus līdzekļus. Mitruma līmeņa uzturēšanai ādā ieteicams lietot šūnu atjaunojošos produktus vai līdzekļus ar kokosriekstu un jojobas eļļu, šī sviestu, omega 3 un omega 9 taukskābēm.

Ceturtajā un piektajā dienā apsārtumam būtu jāsamazinās. Uz ādas esošās kreveles nedrīkst noplēst. Ādu nepieciešams turpināt attīrīt un mitrināt divas reizes dienā. 

Pēc pirmās vai otrās nedēļas kreveles pamazām atdalīsies no ādas virsmas. Šim procesam jānorit dabīgi, tās nedrīkst noraut. Āda var būt niezoša, tāpēc ieteicams biežāk apstrādāt ar krēmu maigām un masējošām kustībām, lai mazinātu niezi un nebūtu vēlme kairināto vietu kasīt. 

No divām nedēļām līdz pat mēnesim ādas virsējais slānis būs noslēdzošā dzīšanas posmā, un lielākā daļa liekās šūnas būs atdalījušās, bet tetovējums joprojām var izskatīties duļķains, jo dziļāko šūnu pilnīga sadzīšana var ieilgt līdz pat četriem mēnešiem. Tāpēc jāturpina ādu regulāri mitrināt. Kad dzīšanas process visos ādas slāņos būs noslēdzies, tetovējumam būtu jāizskatās tā, kā to mākslinieks bija paredzējis. 

Pēc mēneša ikdienas kopšanas rituālu ieteicams papildināt ar saules aizsargkrēmu tetovējuma un ādas aizsardzībai. Ja tetovējums iegūts pavasarī vai vasarā, kad saules intensitāte ir spēcīga un kaitīga ādai, tad mākslas darbu ieteicams pasargāt no saules ar vieglu un neapspīlētu apģērbu. 

Tetovējuma dzīšanas posmā saules aizsargkrēmu nav ieteicams lietot, jo:

  • tā konsistence vairumā gadījumu ir bieza un neļauj skābeklim piekļūt ādai pietiekamā daudzumā,
  • aizsargkrēms var pilnībā neuzsūkties, veidojot lipīgu un mitru jeb vidi, kas var būt labvēlīga, lai atvērtajās brūcēs vairotos baktērijas,
  • aizsargkrēmam pievienotās smaržvielas var papildus kairināt ādu.

Kad tetovējums ir sadzijis, saules aizsargkrēmu ieteicams lietot ikreiz, kad cilvēks atrodas saulē. Aizsargkrēmu ieteicams uzklāt uz ādas 15 minūtes pirms došanās ārā, un atkārtoti to darīt ik pēc divām stundām, ja uzturēšanās saulē ir ilgstoša. 

Padomi ilgtermiņa tetovējuma saglabāšanai

  • Regulāra ādas attīrīšana ar maigiem līdzekļiem bez smaržvielām. 
  • Ūdens uzņemšana organismam nepieciešamā daudzumā ādas mitruma līmeņa dabiskai saglabāšanai. Cilvēkam dienā nepieciešams uzņemt vidēji 35 mililitrus ūdens uz vienu kilogramu ķermeņa svara, taču vēlamo šķidruma daudzumu ietekmē fiziskās aktivitātes, veselības stāvoklis un citi faktori.
  • Ādas mitruma līmeņa atjaunošana ar kosmētikas līdzekļiem atbilstoši vecumam, izvēloties produktus, kuru sastāvā ir mitrinošās komponentes: glicerīns, pantenols, E vitamīns, jojobas eļļa, šī sviests, hialuronskābe, antioksidanti, kolagēns un citas vielas. 
  • Sabalansēta un veselīga uztura lietošana. Uzturā  ieteicams uzņemt kolagēnu, olbaltumvielas, antioksidantus, kas kopumā veicina audu atjaunošanās procesu. Arī uzturs jāplāno tā, lai tajā netrūkst ne olbaltumvielu, ne ogļhidrātu, nedz nepieciešamo vitamīnu.
  • Nepieciešamības gadījumā uzturu var papildināt ar uztura bagātinātājiem: A vitamīnu (veicina kolagēna izstrādi organismā), B grupas vitamīniem (palīdz ādai atjaunoties, mazina iekaisumu, veicina dzīšanu), C vitamīnu (veicina kolagēna izstrādi, izlīdzina ādas toni un uzlabo ādas elastību) un E vitamīnu (uzlabo mikro cirkulāciju ādā).
  • Izvēlēties apģērbu ar maigu auduma tekstūru. 
  • Regulāra ādas aizsardzība, lietojot saules aizsargkrēmu.
  • Svara pieauguma un samazinājuma kontrole, lai āda netiktu izstaipīta.

Laiks dziedē visas brūces, bet arī cilvēks pats var daudz ko ietekmēt procesa veicināšanai, tādējādi parūpējoties par to, lai tetovējums gala rezultātā būtu tāds, kādu to vēlējies. 

Citi šobrīd lasa

Diena, kad nedrīkst nest mājās neko no meža! Kas ir Zaļā ceturtdiena, un kāpēc to svin visa pasaule?  1
Kolorīti apmeklētāji, smalki viesi un Zaiga Gaile gida lomā - kā ar spozmi atjaunotajā ēkā atgriezās Jaunais Rīgas teātris. FOTO
Bezvēsts pazudušais 2005. gadā dzimušais Valters Vanags atrasts gājis bojā
Pievienot komentāru