Jāreģistrē arī gāzes revolveri. (Foto: Shutterstock)

Daudziem šaujamieroču īpašniekiem steidzami nepieciešama pārreģistrācija

Sabiedrība
2023. gada 19. aprīlī 05:16 2023. gada 19. aprīlī 05:16
  Kārlis Seržants | "Likums un Taisnība"
Lai rudenī neveidotos garas šaujamieroču īpašnieku rindas, Valsts policija informē par ieroču glabāšanas, nēsāšanas un kolekcijas atļauju derīguma termiņu, kam jāpievērš uzmanība, jo daudzos gadījumos to derīguma termiņš beigsies šā gada 14. septembrī.

Fiziska persona var iesniegt iesniegumu par ieroča glabāšanas, nēsāšanas vai kolekcijas atļaujas termiņa pagarināšanu jebkurā piemērotā laikā līdz 14. septembrim tajā Valsts policijas struktūrvienībā, kurā ierocis reģistrēts.

Vēlams iepriekš pieteikties

Ņemot vērā lielo šaujamieroču īpašnieku skaitu Latvijā, pirms došanās uz policiju būtu vēlams iepriekš pieteikties pa tālruni, kas ir norādīts ieroču glabāšanas atļaujā. Vienlaikus var iesniegt iesniegumu bez paša obligātas ierašanās policijā ar šaujamieroci, bet gan nosūtot iesniegumu elektroniski vai ar pasta starpniecību.

Gadījumos, kad fiziskai personai izsniegta ieroču glabāšanas, nēsāšanas atļauja vai kolekcijas atļauja, tikai balstoties uz Ieroču aprites likuma Pārejas noteikumu 8. un 9. punktu, valsts nodeva par atļaujas izsniegšanu nav paredzēta.

Ja ieroča glabāšanas atļaujai, nēsāšanas atļaujai vai ieroču kolekcijas atļaujai ir beidzies derīguma termiņš (norādīts ieroču atļaujā vai noteikts ar likumu), atļauja kļūst nederīga. Ja šaujamierocis tiek glabāts bez derīgas atļaujas, persona ir saucama pie administratīvās atbildības.

Arī gāzes revolveriem

Policija informē arī gāzes ieroču īpašniekus, ka Eiropas Savienības ieroču aprites tiesiskajā regulējumā un Ieroču aprites likuma Pārejas noteikumu 12., 14. un 15. punktā noteikts, ka gāzes ieroči (revolveri), kuri reģistrēti vai iegādāti līdz 2020. gada 17. janvārim, tiek atzīti par pārveidojamiem šaušanai ar šaujamieroču munīciju.

Līdz 14. septembrim ir pienākums tos reģistrēt Valsts policijā, uzrādot ieroci un iesniedzot iesniegumu, kurā norāda personas datus un informāciju par ieroci.

Fiziskām personām, lai iegūtu gāzes ieroča atļauju pašaizsardzībai, būs nepieciešams līdz 14. septembrim reģistrēt tos Valsts policijā.

Būs nepieciešams nokārtot Ieroču aprites likumā noteikto kvalifikācijas pārbaudījumu attiecībā uz ieroču un munīcijas aprites kārtību un prasmi rīkoties ar ieroci.

Vajadzēs iziet arī pirmās palīdzības pamatzināšanu apmācības kursus, veselības pārbaudi, samaksāt valsts nodevu par atļaujas saņemšanu, nodrošināt gāzes ieroča pienācīgu uzraudzību un glabāšanu norādītajā adresē, ierīkojot seifu.

Ja nevēlaties paturēt gāzes ieroci sev, to var pārreģistrēt citai personai, kurai ir attiecīgā atļauja, realizēt ar Latvijas ieroču komersanta starpniecību vai nodot Valsts policijai iznīcināšanai.

Minētās prasības attiecināmas arī uz personām, kuras iegādājušās gāzes ieročus no 2019. gada 10. aprīļa.

Atļaujas beigsies 70% īpašnieku

Pēc Valsts policijas licencēšanas un atļauju sistēmas biroja informācijas, šobrīd Latvijā reģistrēti aptuveni 73 000 fiziskām personām piederošu šaujamieroču. To skaitā ir medību ieroči, kas veido lielāko daļu, ir arī visai daudz sporta vajadzībām vai pašaizsardzībai domāto ieroču.

Biroja vadītāja vietnieks Andris Melkers “Likumam un Taisnībai” norāda, ka ieroču reģistrācijas termiņi 14. septembrī beigsies aptuveni 70% jeb vairāk nekā 40 000 īpašnieku.

Citi šobrīd lasa

Adriana Miglāne tagad strādā bērnudārzā un alimentos no bijušā vīra saņem vien 150 eiro mēnesī
Šokējošas ziņas Rusiņa lietā. Mirušās sievietes kaimiņiene palīdzēja slepkavam izsekot upuri
"Turamies kopā arī grūtos brīžos!" - Ģirta un Leonardas Ķesteru īpašās attiecības
Pievienot komentāru