Ar ne visai “smukiem izgājieniem” no amata nomests ilggadējais Valkas mērs Vents Armands Krauklis. (Foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva)

Galma apvērsuma Valkā aizkulises: kā amatu zaudēja ilggadējais novada mērs Vents Armands Krauklis 3

Novadu ziņas
2023. gada 27. maijā 05:57 2023. gada 27. maijā 05:57
 
Elmārs
Barkāns
| Jauns.lv
Pēc desmit gadu būšanas par Valkas mēru no amata tika nomests Vents Armands Krauklis, ne tikai ar opozīcijas, bet arī ar bijušo “savējo” palīdzību. Tas viss pamatīgi sašūmējis nelielo Ziemeļlatvijas pilsētiņu Igaunijas pierobežā, jo līdz šim vairākumam Vents Armands Krauklis asociējās kā nevainojams pilsētas un novada vadītājs, kurš nebija iesaistīts skaļos skandālos un nelikumībās.

18. maijā Valkas novada domes ārkārtas sēdē ar deviņām balsīm no 15 no amata gāza Ventu Armandu Kraukli (Vidzemes partija/“Latvijas attīstībai”), un iniciators tam bija kādreizējā mēra labā roka, viņa vietnieks un arī nu jau bijušais ģimenes draugs Viesturs Zariņš (“Jaunā vienotība”/Latvijas Zemnieku savienība). Tas nebūtu iespējams, ja Viesturs Zariņš Venta Armanda Kraukļa pretinieku komandai nebūtu pievilinājis trīs Venta Armanda Kraukļa partijas biedrus, jo līdz šim pēc partiju sadalījuma nu jau bijušajam mēram domē bija stabils vairākums – Vidzemes partijai astoņas, “Jaunajai vienotībai” – piecas, bet Nacionālajai apvienībai – divas balsis.

“Kaitīgā” spēļu zāle un Gruzija

Vents Armands Krauklis šī gada maijā Gruzijas pilsētā Kutaisi. (Foto: Vents Armands Krauklis/“Facebook”)

Formāli Ventam Armandam Krauklim, salīdzinoši ar citu Latvijas pašvaldību vadītājiem, tika piedēvēti nosacīti ne tie lielākie grēki. Galvenais no tiem bija spēļu zāles ierīkošanas atļauja Valkas centrā - Ausekļa ielā 4, jo līgums par tās ierīkošanu būtu jāslēdz ar Kraukļu ģimenes uzņēmumu. Venta Armanda Kraukļa atbalstītāji to arī uzskata kā vienīgo reālo pārkāpumu, par kuru varēja “piesieties”.

Otrs būtiskākais pārmetums bija saistīts ar viņa braucienu šogad maijā uz Gruziju – Kutaisi, kur viņš ar vietējo pašvaldību runāja par tās iespējamām sadraudzības saitēm ar Valku. Krauklis uz Gruziju bija aizdevies par savu naudu un atvaļinājuma laikā (tātad šajā gadījumā runas par pašvaldības naudas šķērdēšanu un darba kavējumu nevarēja būt). Tā kā formāli šai laikā viņš bija “privātpersona” nevis “pašvaldības pārstāvis”, un viņam nebija tiesību runāt Valkas novada pašvaldības vārdā.

Daudzi valcēnieši šos “pārkāpumus” uzskata par prastu piekasīšanos, lai no mēra amata krēsla gāztu Ventu Armandu Kraukli. Par viņa atstāšanu amatā pāris dienu laikā bija parakstījušies teju 600 vietējo iedzīvotāju (Valkas novadā, ieskaitot nepilngadīgos, gada sākumā dzīvoja 7676 Latvijas pilsoņi), un daudzi pauduši, ka savu autogrāfu uz “Kraukļa aizstāvības dokumenta” nav paspējuši uzlikt. Tas nozīmē, ka nu jau bijušajam novada vadītājam ir liels vietējo atbalsts.

“Meklējiet sievieti!”

Mēlnešu pirms pāris gadiem paustais, ka Venta Armanda Kraukļa un Līgas Avotas-Kraukles laulība ir uz izjukšanas robežas, izrādījās pārsteidzīgs (attēlā – Saeimas vēlēšanu nakts 2022. gadā). (Foto: Mārtiņš Ziders/Jauns.lv)

Mēlneši pauž, ka Valkas galma apvērsuma iemels ir “sieviešu jautājums”. Vents Armands Krauklis par savas gāšanas iniciatoru Viesturu Zariņu, kurš, starp citu, saglabājis novada domes priekšsēdētājas vietnieka amatu, izteicies: “Viņš arī gribēja manu ģimeni izjaukt, kas piemeta, teiksim tā, pagali visām tām personīgajām attiecībām”. Savukārt pats Viesturs Zariņš to noliedz un saka, ka tas vairs nav aktuāli: “Nē, sievietes jau ir sen beigušās, praktiski beidzās jau pirms vēlēšanām”.

Žurnāls “Kas Jauns” jau 2020. gada novembrī rakstīja, ka togad 11. novembrī, kad Ventam Armandam Krauklim ar 19 gadus jaunāko sievu Līgu Avotu-Kraukli apritēja kāzu devītā gadadiena, pašvaldības vadītājam nācās uzklausīt līdzjūtīgus jautājumus par sievas romānu ar paša vietnieku Viesturu Zariņu. Pierobežas pilsētā tas bija vietējo karstākais sarunu temats, bija pat detalizēti “aculiecinieku” stāsti par konkrētām vietām, kur uz slepeniem randiņiem dodas iespējamie mīlnieki. 

Pats Vents Armands Krauklis toreiz ironiski teica, ka šīs runas viņam nav jaunums: “Man jau vairāki cilvēki ir prasījuši un teikuši... Bet nu cilvēkiem patīk ik pa laikam radīt stāstus. Lai runā! Tas ir “mazpilsētu šarms”. Par sevi stāstus klausos visu mūžu; cilvēki visu daudz labāk par mani zina jau kopš esmu mūziķis, pēc tam kā uzņēmējs un mērs. Varu tikai apbrīnot cilvēku fantāzijas – vienmēr visi zina gan par mani, gan par ģimeni, gan par īpašumiem vai darījumiem, politiku...”.

Tagad, pēc visa spriežot, runas par “slepenajiem randiņiem” ir izgaisušas un to vietā starp abiem (Ventu Armandu Kraukli un Viesturu Zariņu) iestājies “nāvīgs naids”, kā saka – no mīlestības līdz naidam tikai viens solis! Kraukļu ģimeni nekas nav sagrāvis, bet “gaisa jaucējam” Viesturam Zariņam, iespējams, palicis rūgtums sirdī, ko nu vairs neizlej vis mīlas frontē, bet gan politikas arēnā.

“Meklē utis citos”

Vairāki valcēnieši sarunās ar Jauns.lv atzina, ka jurista izglītību ieguvušajam Zariņam piemīt “īpašs talants” savā pusē pārvilināt ļaužu prātus.

Kraukļa partijas biedre, vietvaras deputāte, māksliniece Maruta Stabulniece saka: “Gribētu  teikt vienu lietu: kad viss sākās sapratu, ka cilvēkiem nav ko darīt. Ļoti maz ir cilvēku, kas aizrāvušies ar savu lietu un viņi citos meklē utis, bet nedomā par to, ka vajadzētu sadarboties, bet gan par to, kā visus šķelt”.

Viņa uzsver, ka Krauklis mēra amatā paveicis ļoti daudz un pilsētu pacēlis jaunā līmenī, piemēram, Kraukļa laikā esot renovētas daudzas dzīvojamās mājas, kā arī attīstījusies sadarbība ar Igaunijas Valgu, kas brīžiem nemaz tik viegli nav bijis, jo igauņi jau nemaz neesot tādi “mīļi brašulīši”.

Kāds cits valcēnietis, kurš nevēlējās publiski atklāt savu vārdu, Jauns.lv teica: “Konflikts Valkas domē gruzdēja jau divus gadus, kopš pašvaldības vēlēšanām”. Kraukļa iespējamā “vaina” esot bijusi tā, ka viņš visur gribējis būt pats klāt un ticējis cilvēku labajiem nodomiem, neesot laikus pamanījis intrigas, kas tikušas vītas pašvaldības deputātu starpā.

Aizdomu ēnas

Viesturs Zariņš, kurš par Valkas novada domes priekšsēdētāju jau bijis vairāk nekā desmit gadus, iniciējis sava kādreizējā drauga un kolēģa – mēra Venta Armanda Kraukļa gāšanu no amata. (Foto: Ieva Čīka/LETA)

Un pamats satraukumam arī varēja būt, jo, piemēram, pērn, reaģējot gan uz anonīmām, gan atklātiem pārmetumiem un sūdzībām, Valkas novada pašvaldībā bijušas desmitiem dažādu pārbaužu. No visām tām reāls aizrādījums bijis tikai viens – no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, kas norādījis, ka Valkas pašvaldības Finanšu komitejas balsojums par atļauju SIA “LVBet” atvērt azatrtspēļu zāli Ausekļa ielā 4 varētu ietekmēt Kraukļa kā SIA “Ziemeļlatvija” dalībnieka mantiskās intereses, kas saistītas ar nekustamā īpašuma pārdošanas līguma noteikumu izpildi.

Tagad par Valkas novada mēri ievēlēta nu jau bijusī Venta Armanda Kraukļa pārstāvētās Vidzemes partijas biedre Ērģemes pamatskolas direktore Gita Avote, kura pārgājusi neatkarīgo deputātu statusā.

Saistītās ziņas

Valkas novada vadītājs Krauklis zaudē amatu 3
Vents Armands Krauklis kāzu jubilejā saņem līdzjūtīgus jautājumus par... sievas romānu ar savu vietnieku
Tā apprecējās Vents Armands Krauklis

Dīvaina izskatās viņas vietnieka Viestura Zariņa apstiprināšana amatā. Domes sēdē, kurā lēma par jauno novada domes priekšsēdētāju, viņš teica, ka nebūtu viņu pareizi ievēlēt par mēru, jo arī pār viņu krīt “aizdomu ēnas”. Tomēr mazliet vēlāk, kad tika lemts par priekšsēdētājas vietnieku, šīs “aizdomu ēnas” it kā pagaisa.

Noklausoties “galma apvērsuma” domes sēdes ierakstu, diemžēl nevarēja izdzirdēt nevienu jaunu priekšlikumu, ar kuru jaunā domes vadība vēlētos iepriecināt novada iedzīvotājus vai kādas iepriekšējās vadības iespējamās lielās neizdarības vai kļūdas labot, lai dzīve kļūtu labāka.

Citi šobrīd lasa

Zviedriem aizdomas, ka Krievijas "ēnu flote" spiego Baltijas jūrā - atkal izskan Latvijas vārds
Raimonds Pauls nokļuvis slimnīcā, bet mierina: "Nekā dzīvībai bīstama"
Princis Luiss karaļnamā vēl nav paveicis to, ko sen izdarījis viņa jaunākais brālēns Ārčijs
Skatīt visus komentārus