Ārsts Andrejs Ērglis par prezidenta vēlēšanām: "Pašreiz valda diezgan liels apjukums"

Viedokļi
2023. gada 29. maijā 12:23 2023. gada 29. maijā 12:23
  Jauns.lv
Tā kā Valsts prezidentu tauta nevēl tiešās vēlēšanās, bet gan to izvēlas Saeimas balsojumā, tas Andrejam Ērglim mazliet nomācošas sajūtas rada, tas, ka jaunajam Valsts prezidentam “nebūs absolūti nekāda sakara ar viņa cilvēciskajām, personiskajām īpašībām”. Jo mūsu valstī prezidentu taču izvēlas “politiskajās kuluāru” sarunās.

31. maijā Saeimas deputāti atklātā balsojumā vēlēs jauno Valsts prezidentu, viņiem būs jāizvēlas starp trim kandidātiem – Uldi Pīlēnu, Edgaru Rinkēviču un Elīnu Pinto. Jauns.lv uzņēmējam Pēterim Šmidres jautāja, kā, pēc viņu domām, noritēs šīs vēlēšanas un vai jau maija pēdējā dienā Latvijai ir cerības tikt pie jauna Valsts prezidenta?

Pāris dienas pirms Valsts prezidenta vēlēšanām ir novērojama tik liela intriga, kāda līdz šim Valsts prezidenta vēlēšanās vēl nav bijusi novērota, saka Andrejs Ērglis. (Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva)

Valsts prezidenta kandidātam ir jāsavāc 51 balss no simts Saeimas deputātu balsīm. Ja pirmajā kārtā neviens kandidāts nesaņem vairākumu, seko otrā kārta. Ja arī tajā neviens neiegūst 51 balsi, tad trešajā kārtā tiek atsijāts vismazāk balsu savākušais kandidāts. Ja arī trešā kārta nevainagojas ar rezultātu, tad Saeimai jāizvirza jauni kandidāti un no 10. līdz 15. jūnijam jārīko vēlēšanu ceturtā kārta.

Pāris dienas pirms Valsts prezidenta vēlēšanām ir novērojama tik liela intriga, kāda līdz šim Valsts prezidenta vēlēšanās vēl nav bijusi novērota, saka Andrejs Ērglis. Pašreiz šai ziņā valdot “liels apjukums” sarunās un gaidās pēc vēlēšanu iznākuma. Ārstam ir grūti prognozēt, kāds būs rezultāts, bet viens gan viņam ir skaidrs: “Neviens no šiem trim kandidātiem noteikti Latviju neizgāzīs”.

Elīnas Pinto izredzes viņš nevērtē augstu, bet saistībā ar viņu “tur tā lieta var iznākt arī ļoti jocīga”.

Pirmajā vēlēšanu kārtā Valsts prezidentu neizdosies ievēlēt, prognozē Andrejs Ērglis, bet tomēr pirmā vēlēšanu diena varētu beigties ar Valsts prezidenta ievēlēšanu – gan Edgars Rinkēviča, gan Ulda Pīlēna izredzes uzvarēt Andrejs Ērglis vērtē teju kā līdzvērtīgas, un viss būšot atkarīgs no kuluāru sarunām, kādu politiķi vēlas redzēt mūsu nākotnes politisko mozaīku.

Bet par to, ko vēlas redzēt tauta, medicīnas profesors saka: “Tauta grib, lai Latviju pārstāvētu cilvēks, kas prot runāt, labi uzstāties, kas labi izskatās kopā ar (pasaules varenajiem politiķiem) Baidenu, Makronu un citiem. Bet darbs ir jādara pašai tautai, ja mēs gribam augt”.

Kā Andrejs Ērglis, Pēteris Šmidre un Jurģis Liepnieks vērtē priekšāstāvošās Valsts prezidenta vēlēšanas un prognozē to rezultātu, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.

Citi šobrīd lasa

Bīstams trends, kas nāvē var novest zīdaiņus! Kāpēc ASV aizliegts ar likumu, bet Latvijā zeļ un plaukst?
Simtiem Īrijas mākslinieku aicina boikotēt Eirovīziju 1
Kā nepieļaut vēzi? Onkoloģe uzsver vienu ļoti svarīgu aspektu
Pievienot komentāru