Darja Lantratova "Vienotās Krievijas" priekšvēlēšanu aģitācijā. (Foto: https://er.ru/person/Partijas "Vienotā Krievija" oficiālā mājaslapa.)

No Dziesmu svētku skatuves līdz “melnajam sarakstam”

Sabiedrība
2023. gada 29. maijā 05:36 2023. gada 29. maijā 05:36
  Kārlis Seržants | Jauns.lv
Šī gada martā iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (kā vienmēr, bez liekas publicitātes), Latvijas “melnajā sarakstā” iekļāvis kārtējo Krievijas propagandas īstenotāju Darju Lantratovu. Izrādās, ka viņa savulaik ir uzturējusi visai ciešus sakarus ar Maskavā dzīvojošo latviešu kopienu un Maskavas latviešu kultūras biedrības kora “Tālava” sastāvā ir pat piedalījusies Dziesmu svētkos. Uzticīgi kalpojot Vladimira Putina režīmam, 2022. gada decembrī viņa kļuvusi par Krievijas Federācijas padomes senatori, pārstāvot tā saucamo Luhanskas tautas republiku.

Neredzamās frontes kareivis

Krievijas režīma opozicionāra Mihaila Hodorkovska finansētā un uzturētā interneta vietne Dossier.center pēc Lantratovas nokļūšanas augstajā amatā publicēja visai plašu pētījumu, no kura izriet, ka viņa ilgus gadus ir bijusi viena no Krievijas prezidenta administrācijas galvenajiem ideoloģiskajiem darbiniekiem, kuri parasti savu darbību neafišēja.

Nav nekāds noslēpums, un, tas ir arī acīmredzams, ka Kremlis, valsts masu saziņas līdzekļi, kā arī varas finansētie blogeri nepārtraukti atkārto vienus un tos pašus naratīvus saistībā ar karu Ukrainā un tā izsauktajām sekām. Galvenās tēzes – specoperācija nepieciešama, lai padzītu nacistus, starptautiskās sankcijas dod jaunas attīstības iespējas Krievijai, valstij ir jākaro pret visu NATO bloku un Krievija karo tikai pret armiju un militārajiem objektiem.

Tāpat tiek safabricēti dažādi materiāli ar viltotām fotogrāfijām – sākot ar krievu karavīru varoņdarbiem un beidzot ar ukraiņu karavīru nežēlību – tie, kā papildmateriāls tiek pievienoti, metodiskajiem norādījumiem.

Krievijas prezidenta administrācijā ar šo metodisko norādījumu  izstrādāšanu un izsūtīšanu medijiem nodarbojas speciāli izveidota cilvēku grupa un tās sastāvā vairākus gadus bija arī Lantratova. Viņa ir 37 gadus veca un tiek uzskatīta par vienu no talantīgākajām savas jomas speciālistēm. Pēc oficiālās biogrāfijas ziņām, kas atrodamas varas partijas “Vienotā Krievija” mājaslapā, redzams, ka Lantratova 2006. gadā ir beigusi Maskavas Pedagoģisko universitāti un 2008. gadā sākusi strādāt Krievijas valdības preses un informācijas dienestā. Tur viņas talants ātri tika novērtēts un Lantratova kļuvusi par departamenta vadītāju, kas nodrošināja sakarus ar prezidenta administrāciju, bet vēlāk arī pārgāja uz šo administrāciju strādāt. Pēc Dossier.center pētījuma var spriest, ka Lantratova intensīvi nodarbojusies arī ar Krievijas uzbrukuma Ukrainai ideoloģisko pamatojumu vēl pirms kara sākšanās.

Augšup pa karjeras kāpnēm

Centīgā un talantīgā ideoloģiskās frontes darbiniece tika pamanīta, un 2021. gadā augsti stāvošs partijas “Vienotā Krievija” funkcionārs Andrejs Turčaks uzaicināja viņu ieņemt minētās partijas Ģenerālās padomes sekretāra vietnieces amatu. Iepazīstinot Lantratovu ar partijas tā laika vadītāju Dmitriju Medvedevu, Turčaks jauno darbinieci rekomendējis, kā cilvēku, kas “spēs paaugstināt partijas informatīvā bloka efektivitāti, izveidot sociālās un sabiedriskās komunikācijas sistēmu, kā arī pareizi sagatavot partijas pozīciju nozīmīgos sociāli ekonomiskos un sabiedriski būtiskos politiskos procesos.”

Darja ar domubiedriem 2008. gadā. (Foto: No Darjas Lantratovas arhīva)

Jau pēc nepilna gada darbības šajā amatā viņas talanti tika novērtēti un Lantratova kļuva jau par senatori, kas Krievijā ir iespējams tikai ar Kremļa akceptu. Arī esot jaunajā amatā, viņa turpina nodarboties ar kara attaisnošanas propagandu, tikai tagad to dara neslēpjoties un dodas režīmu atbalstošās vizītēs un dažādām Krievijas pilsētām. Tieši viņa bija tā, kura šogad oficiāli paziņoja par kārtējās Georga lentes akcijas sākumu Krievijā šī gada 7. maijā.

Šī gada 25. februārī viņa iekļauta to personu sarakstā, pret kurām Eiropas Padome ir noteikusi sankcijas. Interesanti, ka šī gada 1. aprīlī  sankcijas pret Lantratovu ieviesa arī Ukrainā un viņa par to pat izteica publisku pateicību Volodimiram Zelenskim, raksturojot to, kā augstu sava darba novērtējumu.

Saikne ar Latviju

Savulaik, vēl studente būdama, Lantratova ļoti aktīvi sadarbojās ar Maskavas latviešu kultūras biedrību un dziedāja korī “Tālava”, tā sastāvā piedaloties 2003. gadā notikušajos XXIII Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos. Spriežot pēc viņas sociālajos tīklos izvietotajām fotogrāfijām, caur minēto biedrību, viņa Latviju ir apmeklējusi arī 2008. gadā mākslas un kultūras festivāla ietvaros. Jāatzīmē, ka fotogrāfijās viņa redzama ar lepnumu pozējot latviešu tautas tērpā. To, ka viņa ir bijusi ne tikai aktīva dziedātāja, apliecina arī sociālajos tīklos redzamās fotogrāfijas, kurās viņa ir kopā gan ar bijušo Latvijas vēstnieku Krievijā Andri Teikmani, kā arī skandalozu slavu ieguvušo Krievijas politisko šovu dalībnieku, aktieri Andri Lielo.

Citi šobrīd lasa

FOTO: skaistas mājas un šiki dzīvokļi - kā dzīvo pašmāju slavenie un varenie
44 gadus vecā "mīļākā" komentē runas, ka viņa Maskavā dzīvo kopā ar vācu miljardieri, kurš pasludināts par mirušu
Palīdzēsim Sandrai dzīvot! Aicina ziedot medmāsai ar 20 gadu stāžu, kura jau otro reizi cīnās ar vēzi
Pievienot komentāru