FOTO: ar simbolisku varavīksnes lentes pārgriešanu atklāta "Riga Pride" nedēļa 8

Sabiedrība
2023. gada 29. maijā 15:12 2023. gada 29. maijā 15:12
  Jauns.lv
Šodien, 29.maijā, kultūrvietā “Skapis” atklāts lielākais un redzamākais cilvēktiesību notikums Latvijā - Riga Pride, kas norisināsies no 29. maija līdz 4. jūnijam. Šī gada cilvēktiesību nedēļa tiks aizvadīta ar aicinājumu ikvienam atplaukt savā dažādībā, iestāties par līdztiesīgu Latvijas sabiedrību un beidzot nodrošināt visu ģimeņu tiesisko aizsardzību, pieņemot Civilās savienības likumu. 

Riga Pride nedēļas galvenais un visgaidītākais notikums - lielais gājiens “Mēs visi esam Latvija” notiks sestdien, 3.jūnijā, plkst. 13.00 no Vērmanes dārza, savukārt pulcēšanās gājienam sāksies jau no plkst. 12.00. Gājiens Vērmanes dārzā noslēgsies ar īpašu svētku koncertu “Atplauksti! Mātei Latvijai visi bērni ir mīļi”, kurā uzstāsies Latvijā zināmi un iemīļoti mūziķi.

Kā norāda Riga Pride organizatori, šī gada Praids ir īpaši svarīgs, lai atgādinātu Saeimai par neizpildītajiem Satversmes tiesas spriedumiem par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību.

“Ir laiks plašākam sabiedrības atbalstam! Politiķi spītīgi tuprina atrunāties ar sabiedrības negatavību Civilās savienības likumam, lai gan pētījumi rāda pretējo. Viendzimuma pāri ir kā ķīlnieki dažu politiķu ideoloģiskajām spēlītēm. Neļausim izmantot šos satrūdējušos "sabiedrības vairākuma" argumentus, lai liegtu mūsu pašu līdzcilvēkiem elementārākās tiesības. Šogad Riga Pride daudz runās par katra indivīda iespējām realizēties un atplaukt savās krāsās, lai kādas tās būtu. Dažādībā ir mūsu spēks un vienotībā ir mūsu valsts drošības atslēga - nevaram atļauties atstumt nevienu. Tāpēc nāciet gājienā, nāciet uz Vērmanes dārzu paklausīties koncertu, nāciet uz Praida kvartālu Briānijā, nāciet uz Labieti pēc praida alus - ir tik daudz iespēju paust savu viedokli un vienlaikus labi pavadīt laiku,” atzīmē Riga Pride priekšsēdētāja Kristīne Garina.

“Politiķiem atrunājoties par to, kāpēc viņi nav spējīgi pieņemt Civilās savienības likumu, patīk izmantot argumentu, ka pārstāv sabiedrības vairākumu. Taču dati rāda pavisam citu ainu. Latvijas sabiedrība pārstāv eiropejiskās un demokrātiskās vērtības, mums ir svarīgi, lai cilvēki varētu savā valstī justies droši un piederīgi. Tāpēc aicinām 3.jūnijā doties gājienā, parādīt, cik daudzu mūs, likuma atbalstītāju, ir, un pieprasīt visu ģimeņu tiesisko aizsardzību, tā izpildot Satversmes tiesas spriedumu kā tiesiskā valstī pienākas,” atzīst kustības “Dzīvesbiedri” vadītājs Kaspars Zālītis.

Pride House jeb Praida namā kultūrvietā “Skapis” visu nedēļu darbosies Riga Pride informācijas centrs, kā arī būs centrālā notikumu un pulcēšanās vieta. Vieta, kur būt visu Riga Pride nedēļu, lai uzzinātu Riga Pride aktualitātes un būtu notikumu epicentrā. Gan Praida namā, tā arī citās kultūrvietās Rīgā notiks dažādas izglītojošas diskusijas, darbnīcas, darbnīcas, izklaides pasākumi un talantu šovi.

Savukārt trešdien, 31.maijā, norisināsies Baltijas valstīs lielākais dažādībai un iekļaušanai veltītais forums - “Dažādības un iekļaušanas forums 2023”, kas vērsts uz dažādības, iekļaušanas un taisnīguma labāko prakšu attīstību vadības uzņēmumos, iestādēs un organizācijās. Tas norisinās jau ceturto reizi un apvieno jomas līderus, politikas veidotājus un plaša spektra viesus. Ar pieredzes stāstiem dalīsies Swedbank Latvia, KPMG Baltics, AirBaltic, Caffeine un citi. Forumu atklās Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, Swedbank Latvia valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis un Latvijas Dažādības hartas vadītājs Kaspars Zālītis. Forumu iedvesmo Swedbank Latvia.

Piektdien, 2.jūnijā, Latvijas Universitātē notiks Kvīru vēstures konference, kas ir starptautisks seminārs par padomju LGBTQ vēstures padziļinātu pētniecību atspoguļošanu, kvīriem padomju sistēmā starp uzraudzību un iestāžu neiejaušanos, praksēm un diskursiem. Dalībai pasākumā nepieciešama iepriekšēja reģistrācija.

Riga Pride nedēļas ietvaros improvizācijas teātris “DIVAS” ar īpašo viesi Vencheska Baltique uzstāsies ar izrādi par cilvēcība ar visām tās tumšajām un gaišajām pusēm, bet kopā ar Latvijā iemīļotiem komiķiem “Sieviešu stand-up” un “Razborkās” skatītāji smiesies par dažādām sabiedrības aktualitātēm, būs īpašs Baltic Drag mākslinieku šovs, kā arī citi interesanti un izglītojoši pasākumi.

Ar pilnu programmu iespējams iepazīties www.rigapride.lv.

Citi šobrīd lasa

FOTO: skaistas mājas un šiki dzīvokļi - kā dzīvo pašmāju slavenie un varenie
Kas notiek ar krievu šovbiznesa zvaigžņu glaunajiem īpašumiem Jūrmalā?
Palīdzēsim Sandrai dzīvot! Aicina ziedot medmāsai ar 20 gadu stāžu, kura jau otro reizi cīnās ar vēzi
Skatīt visus komentārus