No 100 Labi padomi arhīva

Kraukšķīgā riekstu un bezē kūka

Sastāvdaļas
  • 9 olu baltumi
  • 450 g pūdercukura
  • 200 g nolobītu un nedaudz apgrauzdētu lazdu riekstu
  • Krēmam
  • 450 g tumšās vai piena (pēc vēlēšanās) šokolādes
  • 50 g mīksta sviesta
  • 250 ml saldā krējuma
  • 2 ēdk. Frangelico (itāliešu lazdu riekstu liķieris) vai ruma, pēc vēlēšanās
Kūku un toršu cepšanas fane Gundega Krastiņa saka: „Francūži šo kūku sauktu par Dacquoise, bet man kraukšķīgās riekstu bezē kārtas, kas mijas ar šokolādes krēmu, atgādina bērnības Družbu vai vēl joprojām populāro Cielaviņu”. Kūkas gatavošana 20 minūtes, cepšana aptuveni 3 stundas.

Pagatavošana

1
Noliec malā kādus 10 riekstus dekorēšanai. Daļu lazdu riekstu (2/3) samal virtuves kombainā, atlikušos tikai rupji sasmalcini. Samaltos riekstus samaisi ar 50 g pūdercukura.
2
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 120 grādiem. Izgriez no cepamā papīra trīs apļus apmēram 24 cm diametrā un uzliec tos uz cepumu plātīm vai citām pannām ar plakanu apakšu, kas ieziestas ar eļļu. Būtu vēlams visas trīs kūkas kārtas cept reizē, jo process ir ilgs.
3
Olu baltumus ieliec lielā bļodā (no dzeltenumiem pagatavo vaniļas mērci vai kādu citu saldo). Saputo baltumus, līdz tie stingri, tad, turpinot putot, pa karotei pievieno cukuru, līdz viss cukurs pievienots un baltumu masa šķiet smaga, stingra un spīdīga. Uzmanīgi iecilā riekstus.
4
Uzzied vai uzspied ar konditorejas maisiņu riekstaino bezē masu uz trīs sagatavotajiem cepamā papīra apļiem. Uz vienas ripas saliec veselos riekstus kā dekorāciju. Liec cepeškrāsnī un cep aptuveni 2 stundas, tad izslēdz cepeškrāsni un atstāj bezē kārtas cepeškrāsnī žāvēties, līdz tās ir sausas un cepamo papīru viegli var nolobīt.
5
Kamēr bezē cepas, bļodā liec gabaliņos salauztu šokolādi, pielej saldo krējumu un liec bļodu uz katliņa ar verdošu ūdeni. Kad šokolāde izkususi, iemaisi krēmā sviestu un, ja vēlies, alkoholu. Atstāj krēmu uz galda, lai atdziest un nedaudz sabiezē, pirms pildi to kūkā. Pa reizei apmaisi. Ja krēms pirms pildīšanas nešķiet pietiekami biezs, ieliec to uz brīdi ledusskapī.
6
Nolobi cepamo papīru no bezē ripu apakšas un liec tās kārtām, pārziežot katru ar šokolādes krēmu. Virsu vari atstāt nedekorētu vai arī izdekorē ar atlikušo šokolādes krēmu. Pasniedz ar rūgtu kafiju.
7
ņem vērā! Lazdu riekstus visvieglāk nolobīt, kad tie tikko apgrauzdēti. Uzber siltos riekstus uz parupja dvielīša, pārloki dvielīša malas pāri riekstiem un paberzē. Daļai riekstu miziņas atdalīsies viegli, daļu vajadzēs vēlreiz paberzēt, bet daļai atsevišķi mazi brūni plankumiņi nepavisam negribēs nolobīties, bet tas nekas.

Pievienot komentāru