Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Aina no kolonijas Olenivkā, pret ko piektdien, 2022. gada 29. jūlijā, tika veiktas mērķtiecīgas artilērijas apšaudes. Kolonijā tika turēti ukraiņu gūstekņi. (Foto: AP/Scanpix)

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas iebrukums Ukrainā; aicina steidzami evakuēties no Donbasa 5

Pasaulē
2022. gada 7. jūlijā 17:00 2022. gada 7. jūlijā 17:00 | Papildināts, 2022. gada 31. jūlijā 09:04
  Jauns.lv
Kopš šī gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit.

Krievijas agresija Ukrainā jūlijā

  Foto: pēc krievu okupantu padzīšanas atklāta masu apbedījumu vieta Harkivas apgabalā pie Izjumas 09:09

 

  Zelenskis: Krievija Izjumā atkārtojusi to pašu, ko izdarīja Bučā 08:41

Krievijas karaspēks Harkivas apgabala Izjumas pilsētā ir atkārtojis to, ko tas izdarīja Kijevas apgabala Bučā, savā videouzrunā paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Tiek turpināta līķu ekshumācija masu apbedījuma vietā pie Izjumas. Šobrīd ir noskaidroti vairāk nekā 440 kapu. Par tur apbedīto cilvēku skaitu vēl ir pāragri runāt. Izmeklēšanas darbības turpinās. Jau ir skaidri pierādījumi par spīdzināšanām, ņirgāšanos par cilvēkiem. Turklāt ir liecības, ka Krievijas karavīri, kuru pozīcijas bija netālu no šīs vietas, šāva uz apbedītajiem vienkārši aiz izklaides," uzsvēra prezidents.

Vairāk lasi šeit: 

  Maksims Galkins Krievijā pasludināts par "ārvalstu aģentu" 08:14

Parodists un televīzijas raidījumu vadītājs Maksims Galkins, kurš izteicies pret karu Ukrainā, ir iekļauts Krievijas fizisko personu reģistrā, kuras pilda ārvalstu aģenta funkcijas.

Vairāk lasi šeit: 

 

  Melnkalne nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā 00:14

Balkānu valstīs netrūkst prokrieviski domājošo, tomēr tas nav traucējis vairumam Melnkalnes parlamenta paust publisku nosodījumu Krievijas iebrukumam Ukrainā. Okupantu rīcību nosodījuši 55 no 81 Melnkalnes paralmenta deputāta.

 

  Novērotāji izdarījuši secinājumus par traģisko uzbrukumu Olenivkai 23:52

Novērotāju secinājums par babrisko uzbrukumu gūstekņiem Olenivkā liecina, ka postījumus radījušo termobāriskie ieroči, kādi ir okupantu rīcībā, nevis HIMARS sistēmas, ko izmanto ukraiņi.

 

  Jauniesaukto okupantu bataljons 23:33

Par jauniešiem nenosauksi...

 

  BTR 4 "Bucephalus" 8x8 kaujas mašīna no iekšpuses 23:15

 

  Krievijas vēstniecībai būtu jāpamet Lielbritānija 22:57

Britu politiķis Kriss Braients aicina no Lielbritānijas patriekt Krievijas vēstniecību, jo šodien viņi sociālajos tīklos publicēja komentāru, ka sagūstītie Ukrainas aizstāvji Azova kaujinieki, kuri tik nogalināti raķetes šāvienā Olevivkā, bija pelnījuši nāvi, turklāt ne no pistoles, bet pakarot, jo viņi neesot cienīgi karavīri. Krievijas puse šajā uzbrukumā turpina vainot ukraiņus, kamēr Ukrainas puse ir pārliecināta par Krievijas pirkstu gūstekņu nonāvēšanā 29. jūlijā.

 

  Timati pārņem Krievijā "Starbucks" aktīvus 22:38

Prokremliskais reperis un uzņēmējs Timati sociālajos tīklos publicējis, ka viņa rīcībā pārgājuši visi Krievijā iepriekš strādājušie pasaulslavenā kafijas un kafejnīcas zīmola "Starbucks" aktīvi un konti. Lielu rebrendingu muzikants nevēlas veikt, tāpēc aicina komentāros dalītas savām idejām.

 

  Palikšana Doneckā tikai pret parakstu 22:21

Ja Doneckas iedzīvotāji nevēlēsies pamest apgabalu, tad viņiem būs jāparakstās, ka apzinās riskus. Premjerministra vietas izpildītāja Irina Vereščuka ziņo, ka evakuācija būs nepieciešama aptuveni 200 000 cilvēku. Reģionā ir problēmas ne vien ar gāzes piegādi, bet arī ar elektrību un cita veida apkures sistēmām, ko okupanti mērķtiecīgi iznīcinot.

 

  Munīcijas detonēšana uz krievu tankiem 22:02

 

  Doneckas centrs nosēts ar mīnām 21:44

Doneckas centrs ir teju nokaisīts ar PFM-1 mīnām.

 

  Kara vājprāts Ukrainā 21:25

 

  Okupantu tanks bija ātrs, bet ne pietiekami 21:07

 

  Ukraina liks pamest kontrolētās Doneckas reģiona daļas 20:48

Ukraina paziņo par obligātu Doneckas reģiona evakuāciju, jo tikušas iznīcinātas gāzes caurules. Līdz ar to reģionu ziemā nebūs iespējams apsildīt. Pirms aukstuma visiem būs jāpamet reģions.

 

  Krievu "brīvprātīgie" algotņi pošas uz Ukrainu 20:30

Visas Krievijas teritorijā tiek formētas "brīvprātīgo" vienības, ko nosūtīt uz Ukrainu. Lielākā rekrutēšana notiek trūcīgos reģionos, kur kaujiniekiem tiekot piedāvāts pa vasaru nopelnīt miljons rubļu (aptuveni 15 700 eiro).

 

  Okupanti gūst panākumus Bahmutas tuvumā 20:11

Ukrainas ģenerālštābs ziņo, ka okupantu spēki guvuši panākumus Semihīrijas ciematā netālu Bahmutas Doneckas apgbalā.

 

  Veiksmīgs HIMARS šāviens sadragā okupantu plānus 19:51

Ar HIMARS šāvienu Ukrainas aizstāvjiem izdevies sabojāt dzelzceļa sliedes uz Antonivas tilta pāri Dņepras upei. Šī līnija ir vitāli svarīga okupantu apgādēm Hersonas reģionā

 

  Ukrainas zemniekiem papildu draudi 19:33

Kombaina vadītājs netālu no Harkivas uzbraucis prettanku mīnai. Vadītājs nogādāts slimnīcā. Šāds ir jau vismaz trešais gadījums pēdējā mēneša laikā, kad zemnieki ar savu tehniku cietuši, uzbraucot sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

 

  Poļi piegādās pašgājējhaubices 19:14

Polija, balstoties uz iepriekš parakstītu līgumu, piegādās Ukrainai astoņas "Krab" pašgājējhaubices. Ukrainas karavīri jau Polijā tikuši apmācīti, kā darboties ar šo kaujas tehniku.

 


Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimirs Putins ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".

Citi šobrīd lasa

Kas notiek ar tavām smadzenēm, ja katru dienu veic fiziskas aktivitātes?
Leģendārais režisors Ivars Seleckis pirms 90. jubilejas atklāj ilgmūžības noslēpumu
Īpaši cimdi tulko zīmju valodu
Skatīt visus komentārus