Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Krievijas raķete trāpījusi dzīvokļu namam Slovjanskā. Tagad atklājies, ka Eiropas firmas piegādājušas būtiskas preces agresoru armijai. (Foto: Ukrinform/Shutterstock/ Vida Press)

Apgādāt Krievijas armiju palīdz arī Eiropas uzņēmumi

Pasaulē
2023. gada 28. maijā 05:01 2023. gada 28. maijā 05:01
  Kas Jauns Avīze
25 uzņēmumi no Vācijas, Francijas, Šveices, Ungārijas, Slovākijas, Itālijas, Igaunijas, Lietuvas, Austrijas un Polijas pārdod preces Krievijas uzņēmumiem, kuri nodrošina agresoru armiju ar mikroshēmām, munīciju un citām militāra lietojuma precēm, teikts pētnieciskās žurnālistikas izdevuma “The Insider” ziņojumā.

Starp Eiropas uzņēmumu pārdotajām precēm bija mikroshēmas raķetēm, optiskā šķiedra nakts redzamības ierīcēm, taktiskie zābaki, bruņuvestes, komponenti karakuģu dzinējiem un daudz kas cits.

Vācijas artava Ukrainas apšaudēm


Krievijas aizsardzības resora uzņēmumiem nepieciešamo aprīkojumu ieved militārie darbuzņēmēji, kas izvairās no iekļūšanas sankciju sarakstos.

Viens no šādiem uzņēmumiem ir Maskavā bāzētais “Stan”, kas izstrādā mūsdienīgus darbgaldus un ir daļa no Krievijas aizsardzības konglomerāta “Rosteh”, kam noteiktas sankcijas. Tikmēr “Stan”, kas izvairījies no sankcijām, pērn jūlijā saņēma tehnisko aprīkojumu no Vācijas uzņēmuma “Vansped Logistics”.

“Stan” piegādā preces vairākiem Krievijas aizsardzības resora uzņēmumiem, tostarp “ODK-Kuzņecov”, kas ražo dzinējus stratēģiskajiem bumbvedējiem “Tu-160M”, un “Uralvagonzavod”, Krievijā vienīgajam tanku izstrādātājam un ražotājam. Tieši no “Tu-160” uz Ukrainu tiek raidītas spārnotās raķetes “H-555”.

Igauņu devums kara optikai

Sanktpēterburgas kompānija “Lomo”, kas ražo optiskās sistēmas Krievijas jūras, kosmosa un sauszemes spēkiem, aktīvi sadarbojas ar Igaunijas uzņēmumu “Marker Nordic”, kas tai piegādājis optiskās šķiedras grīstes, rūpniecisko līmi un citus komponentus, ko izmanto militārās optikas ražošanā.

Vēl viens piegādātājs Krievijas armijai ir “Kurganpribor”, kura īpašnieks Sergejs Muratovs ir pakļauts sankcijām. Šis uzņēmums ir koncerna “Kalašņikov” oficiāls partneris un ražo detonatorus tanku šāviņiem, sauszemes un jūras artilērijai, zalvju uguns raķešu sistēmām un zenītraķešu kompleksiem. Tehniskos izstrādājumus savai produkcijai kompānija saņem no Francijas uzņēmuma “Marchante”.

Kara laikā Francijas kompānija “Radiall” sadarbojas ar Krievijas akciju sabiedrību “Informacionnije sputņikovije sistemi” (ISS), kas ir viens no lielākajiem koncerna “Roskosmos” darbuzņēmējiem. Tā kā ISS pakļauta tikai ASV sankcijām, Francijas kompānija tai piegādā slēdžus, ko izmanto raķešu vadības sistēmu mikroshēmās.

Vācu līme krievu zābakiem

“The Insider” žurnālisti arī noskaidrojuši, ka Krievijas kompānija “Donobuv”, kas apgādā Aizsardzības ministriju ar taktiskajiem zābakiem, iepērk līmi un ādu no Vācijas kompānijām “Jakob KECK Chemie GmbH” un “Salamander SPS GmbH & Co. KG”, bet pazoles – no Itālijas “Tacchificio Campliglionese”.

Krievijas bruņuvestu ražotājs “KLASS” iepircis frēzes no Itālijas “Minelli Carmello”. Krievijas militārie darbuzņēmēji arī importējuši detaļas karakuģu dzinēju ražošanai no Šveices, Lietuvas, Austrijas un Polijas.

“The Insider” ziņojumā norādīts, ka visas tajā pieminētās Eiropas kompānijas veikušas darījumus ar Krievijas militārajiem darbuzņēmējiem jau Ukrainā notiekošā kara laikā.

Jaunas sankcijas

Ziņojumā uzrādītie dokumenti attiecas tikai uz pērn veiktiem pasūtījumiem, un nav droši zināms, vai šie uzņēmumi arī pašlaik turpina asiņaino biznesu.

Saistītās ziņas

Prigožins: "Vagner" līdz 1.jūnijam nodos Krievijas armijai kontroli pār Bahmutu
ASV izlūkdienesti pamatīgi iefiltrējušies Krievijas armijā
FIB aizturējis Igaunijas pilsoni, kurš iepircis elektroniku Krievijas armijai

Šie atklājumi lieku reizi pierāda, ka nepieciešams pilnībā aizliegt eksportu uz Krieviju. Šādu priekšlikumu industriāli attīstīto valstu grupai G7 izteica ASV, taču sadūrās ar Eiropas Savienības un Japānas iebildumiem.

Tomēr G7 līderi samitā Hirosimā vienojušies par jaunām sankcijām, kuru mērķis ir liegt Maskavai piekļuvi šo valstu tehnoloģijām, rūpniecības iekārtām un pakalpojumiem, kas “Krievijai ir svarīgas kaujas laukā”.

Citi šobrīd lasa

Viens viegls triks un uzziedēs pat tās orhidejas, kas nav ziedējušas gadiem
Izlēcieni nav viņas gaumē - ko intervijā par sevi reiz atklāja ārlietu ministres amatam virzītā Baiba Braže?
VIDEO: Porziņģa rīcība pēdējās spēlēs dažiem lika aizdomāties, vai Kristaps patiesībā ir labs komandas biedrs
Pievienot komentāru