Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Nigērā strauji uzplaucis naids pret Franciju un citām rietumvalstīm, bet Krievijā saskatīts jauns “laimes lācis”. Tūlīt pēc apvērsuma dīvainā kārtā daudziem nigēriešiem uzradās Krievijas karogi. (Foto: AFP/Scanpix)

Krievi ieņem amerikāņu bāzi Āfrikā

Pasaulē
4. maijā 10:15 2024. gada 4. maijā 10:15
 
Māris
Puķītis
| Jauns.lv
Krievijas militāristi pārņēmuši ASV pamesto aviācijas bāzi Nigērā, Rietumāfrikā. “Reuters” avots Pentagonā norāda, ka situācija “nav pārāk laba, bet īstermiņa perspektīvā kontrolējama”.

Pēc CNN un “Reuters” ziņām, krievi aizņēmuši vienu angāru, bet kopumā bāzei nav īpaši liela teritorija. Nigēras hunta pirms tam informējusi ASV, ka valstī izvietosies ap 60 Krievijas militāristu. Amerikāņi likušo saprast, ka viņi nevarēs atrasties vienā bāzē kopā ar krieviem, kas Nigēras varasiestādēm ne sevišķi paticis.


Nigēra plāno uzņemt Krievijas “Āfrikas korpusu”, kam jānomaina algotņu grupējums “Vagner”. Maskava iecerējusi savas bāzes izvietot arī Lībijā, Centrālāfrikas Republikā, Mali un Burkinafaso.

Saistītās ziņas

Centrālāfrika draud pārtapt Krievijas kara bāzē
Ukraina atklājusi otro fronti — Āfrikā pret "vāgneriešiem"
Somija nedos vairs naudu Krievijas draugiem Āfrikā 4

Kremļa ziņu aģentūra “RIA Novosti” aprīlī vēstīja, ka krievi Nigērā apmāca vietējo armiju. Galvenais Krievijas mērķis Nigērā ir aizsargāt vietējo huntu, kas pērn jūlijā sagrāba varu, “The Financial Times” norāda Ibrahims Jahaija Ibrahims, vecākais analītiķis no Starptautiskās krīžu grupas Sāhelas jautājumos.

Nigēras hunta ne reizi vien vainojusi Franciju jauna apvērsuma plānos. “Vienīgais, no kā viņi baidās, ir uzbrukums no gaisa,” eksperts norāda, ka Krievijas uzdevums ir nodrošināt pretgaisa aizsardzību. Tāpat arī Krievija saskata Āfrikā noietu savam bruņojumam. Tikmēr ASV un Francijas militārie spēki Nigēru ir pametuši. Iepriekš tie atbalstīja Nigēru cīņā pret islāma teroristiem. 

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Latvijas izlase 26 sekunžu laikā zaudē trīs vārtus un piedzīvo sagrāvi arī pret zviedriem 3
Pievienot komentāru