Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Britu dziedātāju, dziesmu autori Deboru Daijeru jeb "Skin" karalis Čārlzs III ieceļ par Britu Impērijas ordeņa virsnieci Vindzoras pilī, Bērkšīrā, Anglijā, otrdien, 2023. gada 7. februārī. (Foto: AP/Scanpix)

Britu roka zvaigzne "Skin" ekscentriskā tērpā saņem Britu Impērijas ordeni

Jauns.lv
Deviņdesmito gadu rokzvaigzne "Skin", īstajā vārdā Debora Daijera, Vidzoras pilī saņēma Karaļa Čārlza III Britu Impērijas Izcilības ordeni. Šo ordeni Lielbritānijas karaļnams piešķir par izcilu darbu sabiedrības labā.

Tiekoties ar monarhu, dziedātāja "Skin" bija izvēlējusies vilkt lielus, melnus platformas zābakus un dārgakmeņiem klātu apmetni. Britu rokgrupas "Skunk Anansie" vadošā vokāliste Daijera tika iecelta par Britu Impērijas ordeņa virsnieci mūzikas jomā.

Dziedātāja teica, ka viņai šis gods nācis negaidīti. "Skin", kas vislabāk pazīstama ar savas grupas hitu singlu "Weak", sacīja, ka pagodinājums ir līdzvērtīgs viņas karjeras labākajiem mirkļiem - dziedāšanai Dalailamas priekšā un duetam kopā ar Pavaroti.

"Būt šajā pilī vien jau ir pagodinājums, tajā ir tik daudz vēstures un tik daudz tradīciju. Ir diezgan jauki piedzimt šajā valstī un būt šajā profesijā," viņa sacīja.

Roka dziedātāja sacīja, ka grūti iedomāties, ka karalis ir viņas mūzikas cienītājs, taču viņa stāstīja, ka saruna ar monarhu bijusi ļoti mīļa. 

Britu dziedātāju, dziesmu autori Deboru Daijeru jeb "Skin" karalis Čārlzs III ieceļ par Britu Impērijas ordeņa virsnieci Vindzoras pilī, Bērkšīrā, Anglijā, otrdien, 2023. gada 7. februārī. (Foto: AP/Scanpix)
Debora Daijera jeb "Skin" pēc tam, kad karalis Čārlzs viņu iecēla par Britu impērijas ordeņa virsnieci institūcijas ceremonijas laikā Vindzoras pilī, Bērkšīrā, Lielbritānijā. 2023. gada 7. februāris. (Foto: AP/Scanpix)

Arī 51 gadu vecā modes māksliniece Stella Makartnija saņēma Britu Impērijas ordeni. Viņa sacīja: "Lielākā daļa modes industrijas no dzīvniekiem izgatavo rokassomas un apavus, kā arī izmanto ļoti neilgtspējīgu piegādi, ražošanu un izplatīšanu."

Modes dizaineri Stellu Makartniju karalis Čārlzs III Vindzoras pilī, Vindzorā, Anglijā, iecēlis par Britu impērijas ordeņa komandieri, otrdien, 2023. gada 7. februārī. (Foto: AP/Scanpix)

Dizainere, kura tika pagodināta ar orderni par pakalpojumiem modes un ilgtspējības jomā, piebilda, ka jūtas priviliģēta būt pozīcijā, kurā var pieņemt apzinātus lēmumus kā modes nama dibinātāja: "Ja es to varu izdarīt, ikviens to var izdarīt. Mums ir jāpanāk, lai vairāk modes namu un ātrās modes darbotos šādā veidā, jo katru sekundi tiek sadedzināta vai aprakta kravas mašīna ātrās modes preču - tas ir netīrs bizness."  

Viņa turpināja: "Es jūtos ļoti laimīga, un es jūtos patiesi lepna, ka esmu brits. Esmu pa pusei amerikāniete, bet mans bizness ir šeit, manas mājas ir šeit, un šādos brīžos es jūtos lieliski, ka esmu brits." 

Modes dizaineri Stellu Makartniju karalis Čārlzs III Vindzoras pilī, Vindzorā, Anglijā, iecēlis par Britu impērijas ordeņa komandieri, otrdien, 2023. gada 7. februārī. (Foto: VIA REUTERS)

Makartnija gandrīz trīs gadu desmitos modes industrijā ir guvusi neskaitāmus sasniegumus, tostarp viņa darinājusi Meganas Mārklas kāzu svinību kleitas dizainu un Lielbritānijas olimpisko spēļu komandas tērpu dizainus 2012. un 2016. gadā.  

"Darbs pie 2012. gada olimpiskajām spēlēm bija absolūts manas karjeras spilgtākais punkts. Tā bija satriecoša un neaizmirstama pieredze, par to domājot, es biju tik lepna, ka esmu daļa no tā," viņa sacīja.

Britu Impērijas Izcilības ordenis ir bruņniecības ordenis, ko nodibinājis Apvienotās Karalistes karalis Džordžs V 1917. gada 4. jūnijā. Ordenim ir piecas klases. Tikai abu augstāko klašu pārstāvji tiek iecelti bruņinieku vai dāmu kārtā, kas ļauj (taču nepieprasa) pirms vārda lietot nosaukumu "Sers" (vīriešiem) vai "Dāma" (sievietes). Šis ir jaunākais no britu bruņniecības ordeņiem, kā arī ordenis ar vislielāko saņēmēju skaitu.

Ordenim ir piecas iespējamās klases. Augstākā no tām - Britu Impērijas ordeņa lielkrusta bruņinieks vai Britu Impērijas ordeņa lielkrusta dāma, bet zemākā - Britu Impērijas ordeņa kavalieris.

Arī latviešu diriģentam Andrim Nelsonam piešķirts Britu impērijas virsnieka ordenis. Augsto pagodinājumu Nelsons saņēmis 2018. gadā. Savukārt 2013. gadā tolaik vēl Velsas princis Čārlzs pasniedzis dziedātājai Adelei Britu Impērijas locekļa ordeni.

Arī Džeimsa Bonda atveidotājs Daniels Kreigs saņēmis ordeni, aktrise Andželīna Džolija un modes dizainere, "Spice Girls" dziedātāja Viktorija Bekhema tikušas pie augstā apbalvojuma. 

Lasāmgabali