Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Ja pie robežas ar kaimiņu teritoriju aug tikai nezāles, talkā vari ņemt verdošu ūdeni un ar to pamatīgi saliet augsni – saknes burtiski izvārīsies. (Foto: Shutter)

Kā cīnīties ar uzmācīgām kaimiņu nezālēm, kas lien tavās dobēs 1

Noderīgi ikdienā
2020. gada 18. novembrī 16:06 2020. gada 18. novembrī 16:06
  "100 Labi Padomi"
Plānojot un iekopjot savu zemes gabalu, izdomājam vietu dobēm un dārziņam, bet nerēķināmies, ka kaimiņam aiz sētas ir tikai zāliens vai arī viņš nav nasks dobju ravētājs. Kā ierobežot nezāles, kas grib ielīst tīri izravētajās dobēs?

● Ieroc norobežojumu! Daudzas nezāles izplatās ar saknēm, tās nezina teritorijas un, ja nav norobežojuma, nešķiro, vai aug savā vai svešā dobē. Lai apturētu nezāļu izplatīšanos ar saknēm, pa robežu vismaz gar dobēm ieroc zemē metāla loksni. Tiesa, darbs nav vienkārši paveicams, jo materiāls jāievieto pietiekami dziļi (30–50 cm), lai nezāļu saknēm tiktu apgrūtināta izspraukšanās tam pa apakšu.


● Apsedz vai nomulčē augsni gar robežu. Ikvienam augam ir nepieciešama saules gaisma, arī nezālēm, tāpēc lieliski pret tām var cīnīties, liedzot gaismu. Vismaz 30 cm platā joslā gar kaimiņu robežu nosedz augsnes virskārtu. Vari izmantot mulču, kurai apakšā paklāj ģeotekstilu vai agroplēvi, vari salikt dēļus vai pat sakraut nelielas malkas grēdas. Nosegšanai der arī vecas avīzes, kurām pa virsu saliec kaut ko smagu, lai vējš neaizpūš.

● Ņem talkā ūdeni! Ja pie robežas ar kaimiņu teritoriju aug tikai nezāles, talkā vari ņemt verdošu ūdeni un ar to pamatīgi saliet augsni – saknes burtiski izvārīsies. Nezālēm nepatiks, ja apliesi tās arī ar etiķa vai citrona ūdeni, kam pievienots sāls, – spainī ūdens pielej pāris karotes etiķa vai 1 citrona sulu un 3 ēdk. sāls. Ar šādu ūdeni laisti ne tikai auga saknes, bet arī apsmidzini lapas, tā nezāles ātrāk iznīks.

● Iesēj labību! Graudaugi, īpaši kvieši, agresīvi izspiež nezāles, turklāt tie ir arī lielisks zaļmēslojums.

Citi šobrīd lasa

“Esmu dzimis laimes krekliņā!” Puķu selekcionārs Jānis Rukšāns veiksmīgi izglābies no Irānas
"Priecīgus Ziemassvētkus!" Iedzīvotājus pārsteidz 19. aprīļa sniegotais rīts
Izsolē tiešsaistē tirgo barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi
Pievienot komentāru