Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Kas ikvienam jāzina par pensiju 2. līmeņa uzkrājuma mantošanu?

Noderīgi ikdienā
2023. gada 25. aprīlī 06:09 2023. gada 25. aprīlī 06:09
  "100 Labi Padomi"
Katru mēnesi 6 % no bruto algas jeb summas pirms nodokļu nomaksas tiek ieskaitīti pensiju 2. līmenī. Dalība tajā ir obligāta visiem, kas dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija, savukārt cilvēki, kuri dzimuši laika posmā no 1951. gada 2. jūlija līdz 1971. gada 1. jūlijam, pensiju 2. līmenim var pievienoties brīvprātīgi.

Pensiju 1. līmenī iemaksātā nauda (tajā ieskaita 14 % no algas uz papīra) nonāk valsts budžetā, un to izmanto pašreizējo pensionāru peniju izmaksām, bet pensiju 2. līmeņa uzkrājums ir katra cilvēka personīgie līdzekļi. Tiesa, tos varēsi izmantot tikai tad, kad būsi pensijā. Diemžēl visi līdz pensijas vecumam nenodzīvo, tāpēc jāizmanto iespēja savu pensiju 2. līmeņa uzkrājumu atstāt mantojumā.


To iespējams izdarīt gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) filiālē, gan vietnē www.latvija.lv. Ar šīs izvēles izdarīšanu nevajag kavēties, jo regula, iespējams, nebūs spēkā mūžīgi. Tāpat vērts zināt, ka savu izvēli par mantinieku vari neierobežoti mainīt.  

Kam naudu atstāt?

Valsts paredzējusi trīs izvēles iespējas.

1. Ieskaitīt naudu valsts pensiju speciālajā budžetā. Tad tava nonāks valsts kasē. Tā notiks arī tad, ja mantošanas iespēja nebūs izmantota.

2. Pievienot konkrētas personas pensiju 2. līmeņa kapitālam. Izdarot šādu izvēli, ievadīsi tā cilvēka vārdu, uzvārdu un personas kodu, kam gribi naudu novēlēt. Ja nenodzīvosi līdz pensijas vecumam, cilvēks, kuram būs mantojumā atstāta uzkrātā naudu, to nevarēs saņemt uzreiz, bet tikai tad, kad pats dosies pensijā, jo tā būs pievienota viņa pensiju 2. līmeņa kapitālam. Piemēram, ja esi izvēlējies savu bērnu, kuram vēl nav 30 gadu, paies vēl 35 gadi, līdz viņš varēs šo naudu sākt izmantot. Pagaidām likumdošana neparedz, ka, dodoties pensijā, uzreiz var izmantot visu pensijas 2. līmeņa uzkrājumu. Vēl pērn bija iespēja lielāko daļu uzkrājuma saņemt 5–6 gadu laikā, bet, sākot ar 2023. gadu, šo naudu var izmanto 18 gadu periodā. Tāpat svarīgi zināt, ka brīdī, kad nauda tiek pievienota norādītā cilvēka pensiju 2. līmeņa uzkrājumam, no summas, kas uzkrāta līdz 2020. gada 31. decembrim, atskaita iedzīvotāju ienākuma nodokli 20 % apmērā.

3. Nodot mantošanai Civillikumā noteiktajā kārtībā. Šī ir visizdevīgākā izvēlē, jo gadījumā, ja cilvēks nenodzīvo līdz pensijas vecumam un pats nevar izmantot savu uzkrājumu, pēc mantošanas dokumentu sakārtošanas pie notāra pensiju 2. līmenī uzkrāto naudu saņem pirmās pakāpes radinieki. Arī šajā gadījumā no summas, kas uzkrāta līdz 2020. gada 31. decembrim, atskaita 20 procentus. Kas ir pirmās pakāpes radinieki? Laulātais un bērni, bet, ja laulātā un bērnu nav, tad brāļi, māsas un vecāki.

Kā izdarīt izvēli portālā www.latvija.lv?

Ielogojies portālā, izmantojot bankas datus. Meklēšanas logā ieraksti iesniegumi VSAA => klikšķini uz pirmās izvēles kreisajā pusē – e-iesniegums VSAA pakalpojumiem => spied uz zaļās pogas UZSĀKT => atzīmē, ka piekrīti noteikumiem, un spied uz zaļās pogas TĀLĀK => no visām e-iesniegumu formām izvēlies pēdējo – pensiju 2. līmeņa dalībnieka izvēle par uzkrātā kapitāla mantošanu – un spied pogu TURPINĀT => ieklikšķini aplītī pretī vienai un trim izvēlēm, ievadi kontaktinformāciju: tālruņa numuru un e-pastu, atzīmē, vai vēlies saņemt ziņu no VSAA par saņemtu iesniegumu e-pastā vai īsziņas veidā uz telefonu, kā arī obligāti atzīmē, ka esi informēts par šo pakalpojumu, un apliecini, ka esi iepazinies ar tā aprakstu un ka norādītā informācija ir patiesa.

Pārliecinies, ka esi atzīmējis visus vajadzīgos laukumus. Ja nebūsi to izdarījis, tava izvēle netiks fiksēta. Tad spied pogu TURPINĀT => pārliecinies, ka tava izvēle ir fiksēta pareizi, un spied NOSŪTĪT IESNIEGUMU.

Pēc pāris dienām portālā www.latvija.lv pienāks lēmums no VSAA par to, ka tava izvēle ir fiksēta.

Citi šobrīd lasa

Diena, kad nedrīkst nest mājās neko no meža! Kas ir Zaļā ceturtdiena, un kāpēc to svin visa pasaule?  1
FOTO: “Nedaudz ož pēc kūpinātas vistiņas!” Kā pēc ugunsgrēka atkopjas vēsturiskais Kaķu nams
Krievijā jauna ažiotāža — strauji izpērk nažus "Šip", ar kuru nogrieza ausi aizdomās turētajam "Crocus City Hall" teroristam
Pievienot komentāru