Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Šiem zemenājiem var pateikt precīzu ražas laiku – 50–60 dienas pēc stādīšanas. (Foto: Shutterstock)

Kas ir frigo zemeņu stādi - un kāpēc tos tā slavē?

Noderīgi ikdienā
2023. gada 18. maijā 06:11 2023. gada 18. maijā 06:11
 
Pēdējos gados visai bieži ir dzirdēts par frigo zemeņu stādiem, un īpaši tos slavē audzētāji. Pētām, kas šiem stādiem īpašs.

Saldētie stādi


Viena no nozīmīgākajām frigo zemenāju vērtībām ir tā, ka visi stādi iegūti no sertificētiem mātes augiem un nav pārmantojuši dažādas slimības. Šiem zemenājiem var pateikt precīzu ražas laiku – 50–60 dienas pēc stādīšanas.

Zemeņu frigo stādus audzē uz lauka līdz novembrim, līdz ziedpumpuru ieriešanās laikam, pēc tam tos izrok. Stādiem uzreiz apgriež lapas, sašķiro pēc izmēra un ieliek plēves maisos. Šos maisus uzglabā dzesēšanas kamerā no -1 līdz +2 grādu temperatūrā 6–8 mēnešus. Līdz tirgotājam vai pircējam tos piegādā piekabēs, kurās arī temperatūra ir no -1 līdz +2 grādiem.

Kurš der man?

Frigo zemeņu stādus šķiro pēc sakņu kakla diametra izmēra: B (6–9 mm), A (9–13 mm), A+ (13–17 mm), A++ (17–20 mm). Mazdārziņam vispiemērotākie ir A izmēra stādi, jo, lai iestādītu A+ vai A++ stādus, nepieciešams izrakt lielu bedri. Protams, var jau saknes apgriezt, bet tad kāda jēga pirkt stādus ar tik lielu sakņu sistēmu? Ja iestādīsi frigo zemenāju šopavasar, rēķinies, ka B izmēra stāds ražos tikai nākamgad, jo tam vēl ir jāpieņemas spēkā un jāaug. No A izmēra stāda šogad jau varēsi ievākt līdz 100 g ogu, bet lielā raža būs tikai nākamgad. No A+ kategorijas stāda raža jau šajā gadā būs 100–200 g, bet no A++ šogad varēsi nolasīt 200–300 g zemeņu.

 Ņem vērā!

Zemeņu stādi uzreiz pēc iestādīšanas un nākamajās dienās kārtīgi jālaista. Arī uzglabājot pirms stādīšanas jāuzmanās, lai stādus neiekaltētu.

Saistītās ziņas

Zemeņu audzētāji: darba roku trūkst jau vairākus gadus 6
Kas vērtīgs zemenēs, un kāpēc pirms ēšanas tās tomēr obligāti vajadzētu nomazgāt?
Zemenēm pilnas dobes! Dažiem gan tās var pat kaitēt

Citi šobrīd lasa

Lieldienu brīvdienās Carnikavas iedzīvotājiem vēlams iekrāt pārtikas rezerves — kādu laiku būs problemātiskāk to iegādāties 1
FOTO, VIDEO: autosportista Mārtiņa Seska ģimene, viesi un līdzjutēji ar krāšņu sporta auto izdaiļo dokumentālās filmas "Ātruma skartie" pirmizrādi "Splendid Palace"
"Kur bija Vaira, tur bija Imants, un otrādi!" FOTO: sirsnīgā atmosfērā atklāta Imanta Freiberga biogrāfija 3
Pievienot komentāru