Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Kā rūpēties par podos augošajām mārtiņrozēm, lai to ziedi priecētu ilgāk?

Noderīgi ikdienā
2023. gada 20. novembrī 06:03 2023. gada 20. novembrī 06:03
  "100 Labi Padomi"
Rudens nav iedomājams bez mārtiņrožu jeb sīkziedu krizantēmu podiem. Paveicas, ja izdodas nopirkt tādu, kas bagātīgi zied, bet citkārt daudzie pumpuri tā arī neizplaukst.

Laisti, mēslo un turi vēsumā

  • Ja vien iespējams, atnesot mājās mārtiņrožu podu, uzreiz tās pārstādi lielākā traukā.
  • Sīkziedu krizantēmas nemīl karstu un sausu gaisu, tāpēc tām ļoti nepatīk atrasties dzīvoklī uz palodzes virs radiatoriem. Sausā un karstā vietā tās ātri pārzied, pumpuri neatveras, lapas sāk vīst un dzeltēt. 
  • Vislabāk mārtiņrožu pods jūtas ārā uz terases, balkona vai kur citur – vēsajā, mitrajā rudens gaisā. 
  • Nepieļauj, ka mārtiņrozēm virsū līst lietus, un laistot ūdeni lej nevis uz auga, bet gan šķīvītī zem poda. Raugies, lai krizantēmām vienmēr būtu mitra augsne.
  • Pirms salnām obligāti nes puķu podu iekštelpās, kur gaiss ir vēss un mitrs, un reizi nedēļā mēslo mārtiņrozes ar komplekso mēslojumu ziedošām puķēm. 
  • Nogriez visus noziedējušos ziedus – tā augam būs spēks plaucēt jaunus.

Vai iespējams saglabāt nākamajam gadam? 


Dzirdēti stāsti gan par veiksmīgiem, gan neveiksmīgiem mēģinājumiem pāziemināt podos augošās mārtiņrozes. Dažiem tas neizdodas, citiem izdodas, bet puķe nezied, vēl citiem uzzied, bet pavisam citā krāsā, nekā ziedējusi iepriekšējā gadā.

Ja arī savu mārtiņrozi gribi saglabāt nākamajam gadam, pēc ziedēšanas nogriez ziedkātus, atstājot tos 10–15 cm garus, un podu novieto gaišā un vēsā telpā, kur ziemā temperatūra nenoslīd zem +5 grādiem. Visu ziemu laisti minimāli, tikai tik daudz, lai augsne pilnībā nesakalst. Martā pārvieto uz siltāku vietu, atsāc regulāri laistīt un mēslot. Maija beigās, jūnija sākumā, kad salnas vairs nesola nes mārtiņrozes ārā. Tad atliek tikai gaidīt, tās vai salapos un apbalvos tevi ar ziediem. 

Citi šobrīd lasa

"Mēs laimīgi!" - Elmārs Tannis iestūrē laulības ostā
Nenoskaidrotu apstākļu dēļ jauniete Jelgavā nokritusi no sava septītā stāva dzīvokļa balkona
Vai pedofilam jādod otrā iespēja, sirsnīgākās atvadas un olimpiskais sekss. Olimpiāde tikko sākusies, bet notikumu tik daudz
Pievienot komentāru