Lai ko arī teiktu “Google” un sociālo tīklu analītiķi, “vietas, kur labi paēst par sakarīgu cenu” ir patiesā vismeklētākā lieta latviešu vidū.
Jauns.lv video sērijā “Vietējais gurmans” Rihards Lepers apkopo stāstus par unikālām, tautā mīlētām ēstuvēm un restorāniem, kas iemantojuši slavu ar prasmi pagatavot un pasniegt.
Tad aktieris dodas uz šīm vietām, lai novērtētu gan ēdienu, gan attieksmi. Ik reizes Leperam uz ēšanu piebiedrojas arī kāda sabiedrībā zināma persona.
Šoreiz izlūkos uz “Lauvas namu” Rihards sev līdzi aicināja populāro TV personību Janu Duļevsku.
“Lauvas nama” vēsture
Ēdnīca “Lauvas nams” darbību sāka 1994. gada 8. decembrī. Būtiski, ka jau no paša sākuma tās īpašnieki bija izvēlējušies deviņdesmitajiem gadiem neierastu bistro formātu – diennakts ēdināšanu.
Nosaukums “Lauvas nams” nav izvēlēts nejauši, taču arī īpaša stāsta šeit neesot – ēdnīca šādi nodēvēta, jo nama fasāde, kurā tā atrodas, ir rotāta ar stilizētiem lauvu ciļņiem.
“Gan tolaik, gan arī vēlāk daudz skeptiķu neticēja, ka šāda ēdnīca varēs funkcionēt, taču, manuprāt, ilgā pastāvēšana liecina, ka tika trāpīts desmitniekā,” reiz intervijā “Jauns.lv” pauda “Lauvas nama” vadītāja Maruta Meldre.
Vistiņa, karbonāde, zirnīši...
Rihards un Jana “Lauvas namā” ieradās aukstā ziemas dienā. Izrādās, ka Janai šī ēstuve asociējas ar ballīšu laiku, kad regulāri pēc burziņiem mērots ceļš uz šejieni, lai ieturētos un atgūtu spēkus.
“Ja godīgi, tad to iešanu uz “Lauvas namu” es daudzreiz gaidīju vairāk nekā pašu ballīti!” atklāj Jana.
Nonākuši pie letes, abi uzvedas teju kā bērni saldumu veikalā; garšīgs izskatās it viss! Īpaši Janai, kur atklāj, ka pirms došanās uz šejieni nav ēdusi.
Abi nogaršo gardēži vistas stilbiņus, zirņus ar gaļu, kartupeļu biezeni, karbonādi ar zilo sieru, salātus un desertus – “panna cotta” un klasisko “Žizeli”.
Mielošanās notiek turpat pāri ielai pie Dailes teātra. Kā abi novērtē “Lauvas nama” garšas, skaties video!