Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Kādi ieguvumi ir no tik populārās pārtrauktās gavēšanas?

Diētas
2023. gada 8. maijā 06:42 2023. gada 8. maijā 06:42
  Jauns.lv
Pārtrauktā gavēšana ir uztura prakse, kas ietver periodisku atteikšanos no ēdiena uzņemšanas. Pēdējos gados šī metode ieguvusi ievērojamu popularitāti, un daudzi cilvēki to izmanto kā līdzekli svara zaudēšanai un veselības uzlabošanai.

Ir vairāki veidi, kā praktizēt šo gavēšanu, taču tie visi ietver strikti sadalītu ēšanas un badošanās ciklu. 

Visizplatītākās pārtrauktās gavēšanas metodes:


16/8: šī metode ietver stundu skaita ierobežošanu dienā, kurā jūs ēdat. Piemēram, jūs varat ēst tikai no pulksten 12:00 līdz 20:00, tātad - ēdat astošas stundas un gavējat atlikušās 16 stundas. 

5:2: badošanās dienās jūs varat patērēt tikai nelielu daudzumu kaloriju (500-600 kCal) vai neēst vispār.

Periodiska badošanās: šī metode ietver badošanos ilgāku laika periodu, piemēram, 24 stundas vai ilgāk, regulāri, piemēram, reizi nedēļā vai reizi mēnesī.

Ko jūs iegūsiet?

Svara zaudēšana: pārtrauktā gavēšana var būt efektīvs veids, kā zaudēt svaru. Ierobežojot stundu skaitu dienā, kurā ēdat, jūs, protams, varat patērēt mazāk kaloriju, kas laika gaitā noved pie svara zuduma. Turklāt, kad jūs gavējat, jūsu ķermenis var pāriet no glikozes dedzināšanas uz tauku sadedzināšanu enerģijas iegūšanai, kas var palīdzēt zaudēt svaru.
Uzlabota jutība pret insulīnu: tā ar palīdzēt pazemināt cukura līmeni asinīs un samazināt 2. tipa diabēta risku.
Samazināts iekaisums: hronisks iekaisums ir saistīts ar vairākām veselības problēmām, tostarp sirds slimībām, vēzi un Alcheimera slimību. Ir pierādīts, ka periodiska badošanās samazina iekaisumu organismā, kas var palīdzēt aizsargāt pret šīm slimībām.
Palielināts mūža ilgums: Pētījumi ar dzīvniekiem ir parādījuši, ka periodiska badošanās var palielināt dzīves ilgumu. Lai gan ir nepieciešams vairāk pētījumu ar cilvēkiem, daži pētījumi liecina, ka periodiska badošanās var arī palīdzēt palielināt cilvēku dzīves ilgumu.
Uzlabota smadzeņu darbība: periodiska badošanās var palīdzēt uzlabot smadzeņu darbību un samazināt neiroloģisko slimību risku. Pētījumi liecina, ka badošanās var palielināt proteīna, No smadzenēm iegūtā neirotrofiskā faktora (Brain-derived neurotrophic factor) jeb abrineirīna ražošanu, kas ir svarīgs neironu augšanai un izdzīvošanai smadzenēs.

Lai gan ir nepieciešams vairāk pētījumu, lai pilnībā izprastu pārtrauktās gavēšanas ilgtermiņa ietekmi uz veselību.

Citi šobrīd lasa

"Aknām vitamīni ir vislielākie kaitnieki!" Gastroenterologs Ivars Tolmanis pastāsta to, ko daudzi nezina
Kopā ar Lolitu Neimani kliedējam mītus par organisma attīrīšanu pavasarī 3
"Kur bija Vaira, tur bija Imants, un otrādi!" FOTO: sirsnīgā atmosfērā atklāta Imanta Freiberga biogrāfija 3
Tēmas: Diētas
Pievienot komentāru