Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
“Neviena cita ES valsts nav pat tuvu tam, lai to atkārtotu”, uzsver ziņojuma “Zviedrijas pieredze: Ceļvedis uz sabiedrību no dūmiem” līdzautors Dr. Delons Humans (Delon Human). (Foto: Shutterstock)

Zviedrija šogad varētu kļūt par pirmo “bezdūmu” valsti Eiropā

Esi vesels
2023. gada 24. maijā 12:11 2023. gada 24. maijā 12:11
  Jauns.lv
Cigarešu smēķētāju skaits Zviedrijā šobrīd ir 5,6 procenti, un tuvāko mēnešu laikā šī Skandināvijas valsts varētu kļūt par pirmo valsti Eiropā, kā arī vienu no pirmajām valstīm pasaulē, kas ir brīva no cigarešu dūmiem.

Valsts tiek atzīta par brīvu no cigarešu dūmiem, ja tajā smēķē mazāk nekā 5% pieaugušo iedzīvotāju, ziņo “Euronews”.


Ja Zviedrijai šogad izdosies sasniegt “bezdūmu” statusu, tā par 17 gadiem būs apsteigusi Eiropas Savienības nosprausto kopējo mērķi - bezdūmu statusu sasniegt 2040. gadā.

Ko pareizi dara Zviedrija?

“Neviena cita ES valsts nav pat tuvu tam, lai to atkārtotu”, uzsver ziņojuma “Zviedrijas pieredze: Ceļvedis uz sabiedrību no dūmiem” līdzautors Dr. Delons Humans (Delon Human).

Viņš norāda, ka Zviedrijas “revolucionāro stratēģija” smēķēšanas apkarošanā palīdz smēķētājiem pāriet uz mazāk kaitīgām alternatīvām, piemēram, snusu, nikotīna spilventiņiem un veipiem.

Zviedrijā populārākais cigarešu aizstājējs ir zelējamā tabaka jeb snuss.

Tas ir populārs arī Somijā, Dānijā un Igaunijā. Tomēr tā pārdošana citās ES valstīs nav atļauta, jo to saista ar paaugstinātu mutes vēža risku.

“Nav bezriska tabakas izstrādājumu, tomēr e-cigaretes, piemēram, ir par 95% mazāk kaitīgas nekā cigaretes,” intervijā "Euronews" atzīst Dr. D. Humans, “Smēķētājam ir daudz labāk pāriet no tradicionālajām cigaretēm uz alternatīviem produktiem, nekā turpināt smēķēt.”

Zviedrijā procentuāli ir viszemākais ar tabakas lietošanu saistīto slimību apjoms ES un par 41% mazāka saslimstība ar vēzi nekā citās Eiropas valstīs.

Zviedriem ir arī gandrīz par 40% zemāks mirstības līmenis no tabakas izraisītām slimībām, piemēram, insulta, sirds un plaušu slimībām, emfizēmas un hroniska bronhīta.

Pilsoniskās iniciatīvas “Zviedrija bez dūmiem” pārstāvji norāda, ka cigarešu smēķēšanas atmešanas tendence katru gadu izglābj vairāk nekā 3400 dzīvību.

Saistītās ziņas

Pulmonologs ar stāžu par to, kā mainās plaušas, smēķējot, un kurš ļaunums mazāks - e-cigarete vai parastā
Iesaistīt jauniešus, nevis biedēt ar suņiem – psihoterapeits par to, kā jāregulē e-cigarešu izplatība nepilngadīgo vidū
Citāda cīņa pret smēķēšanu: britu valdība tērēs 60 miljonus, lai dāvinātu smēķētājiem e-cigaretes 1

Latvija – viena no Eiropas “lielākajām smēķētājām”

Sekojot Zviedrijas piemēram, Eiropas Savienībā varētu izglābt līdz pat 2,84 miljoniem dzīvību ik gadu.

Vissmēķējošākā valsts Eiropā šobrīd ir Bulgārijā, kur 28,2% iedzīvotāju katru dienu smēķē cigaretes.

Otrā vietā ierindojas Turcija (27,3%), kam seko Grieķija (27,2%), Ungārija (25,8%) un Latvija (24,9%), liecina Eiropas statistikas aģentūras Eurostat apkopotie dati.

Vēsturiski lielākie smēķētāji Eiropā ir bijuši grieķi, tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka smagās ekonomiskās krīzes laikā Grieķijā smēķētāju skaits visai būtiski samazinājās.

Zviedrija jau ilgstoši cīnās pret cigarešu smēķēšanu, tostarp 2005. gadā tika aizliegta smēķēšana visos bāros un restorānos, bet 2019. gadā aizliegums tika paplašināts uz bāru un restorānu ārtelpām, kā arī sabiedriskām vietām.

Citi šobrīd lasa

Iznīcināts Kabiles pagasta simbols 1
VIDEO: Uģis Kuģis pamatīgi nokaitina sievu Lindu
Rasenes un Akača mazulim aprit nedēļa; Milda un Hugo mielojas ar kauliem. Kā siltāku laiku gaida putni?
Pievienot komentāru