Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Cilvēku grupa, kurai no kafijas dzeršanas viennozīmīgi vajadzētu atturēties 2

Esi vesels
2023. gada 25. maijā 05:46 2023. gada 25. maijā 05:46
  "100 Labi padomi Par veselību"
Cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu pietiek katru dienu izdzert tikai divas vai trīs tases kafijas, lai vairāk nekā dubultotu risku pieredzēt sirds slimību ar letālu iznākumu.

Japāņu pētnieki no Osakas Universitātes gan atzīst, ka šāds risks pastāv tikai tiem, kuru asinsspiediena rādītāji patiešām uzlēkuši gluži vai debesīs un sasniedz un pārsniedz rādījumu160/100 mmHg. Pētnieki analizēja datus par aptuveni 19 tūkstošiem cilvēku, kas bija 40–79 gadus veci.


Iepriekš pētījumos atklāts, ka vienas kafijas tases izdzeršanai dienā ir labvēlīga ietekme – veseliem cilvēkiem samazina draudus saslimt ar sirds slimībām, bet tiem, kas pieredzējuši sirdslēkmi, palielina iespējas pēc tās izdzīvot. Tāpat kafijas dzeršana samazina depresijas un otrā tipa cukura diabēta risku.

Ja jums ir augsts asinsspiediens, bet nekādi nevarat iztikt bez kafijas, aprobežojieties ar vienu tasīti dienā un pēc tam dzeriet tēju. Arī tēja satur kofeīnu, zaļajā un melnajā tējā ir aptuveni puse no daudzuma, kāds ir kafijā. Turklāt tējā ir polifenoli – veselīgas vielas, kam piemīt pretiekaisuma un antioksidatīva iedarbība, kas var nākt par labu ne vien sirds un asinsvadu sistēmai, bet veselībai kopumā.

Citi šobrīd lasa

Cik daudz azbestu saturoša šīfera ir Latvijā? Aplēses pārsteidz 4
Leģendārais krievu hokejists draud izrēķināties ar SOK prezidentu Tomasu Bahu un žēlojas, kā viņu savulaik neieredzēja ASV
Leģendārais režisors Ivars Seleckis pirms 90. jubilejas atklāj ilgmūžības noslēpumu
Skatīt visus komentārus