Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv

Divgadnieka mute izskatās kā kapsēta: diemžēl gandrīz visi zobiņi ir smagi bojāti 3

Runā speciālists
2023. gada 26. maijā 06:29 2023. gada 26. maijā 06:29
  Jauns.lv
Diemžēl daļai 2-3 gadus veco bērnu ir ļoti bojāti zobi, tā novērojusi Liepājas Reģionālās slimnīcas bērnu zobārste Airisa Leščinska. Viņa intervijā portālam Jauns.lv skaidroja, ka zobus bojā arī nakts laikā dzertās saldās tējas, sulas, kā arī mātes krūts piens.  

Kā iespējams, ka daudziem 2-3 gadus veciem bērniņiem mute izskatās kā kapsēta, jo lielākā daļa piena zobu ir smagi bojāti?


Leščinska skaidroja: “Pie tā nedaudz ir vainīgas arī māmiņas. 

Nav labi, ja mātes piens apskalo zobus visu nakti 

Ir daļa mammu, kas savus bērnus baro ar krūti pa naktīm. Baro ar krūti līdz pat 3-4 gadu vecumam. Bieži mammas domā, ka tas ir ļoti veselīgi un vajadzīgi. Jā, līdz gada vecumam bērns ir jābaro ar krūti. Bet pēc gada vecuma tas nav nepieciešams. 
Mātes piens satur cukuru. Tādu pašu cukuru kā suliņas, mākslīgie piena maisījumi. [Ja mamma zīda lielāku bērnu pa nakti, tad] mātes piens apskalo viņa zobus visu nakti. Bērns tiek pielikts un turēts pie krūts, jo viņš ir nemierīgs. Rezultātā visi bērna zobi ir bojāti jau mazā vecumā. 

Arī saldās tējiņas un suliņas bojā zobus 

Ir arī mammas, kas bērniem dod saldās tējiņas un suliņas visu nakti, lai nomierinātu viņus. Tas ir tas pats: visu laiku uz bērna zobiem ir cukurs.”

Tādējādi mammas, labu gribot un mēģinot nomierināt bērnus, patiesībā izdara sliktu bērnu zobiem. 

Ideāli, ja ģimenes ārsts nosūtītu pie zobārsta 

“Es domāju, ka šeit pie vainas nedaudz ir arī ģimenes ārsti, kuriem pietrūkst zināšanu tieši par bērnu zobiem. Mēs, zobārsti, ļoti gribētu, lai ģimenes ārsti, kas uzrauga ikvienu bērniņu, sasniedzot bērnam gada vecumu, nosūtītu viņu pie zobārsta uz konsultāciju. 

Protams, šī konsultācija būs vairāk vajadzīga māmiņai, lai mēs varētu laicīgi saprast, kā un ar ko viņa baro bērnu, lai varētu koriģēt diētu un izstāstīt par piena zobu kopšanu. Tas būtu ideālais variants. 

Arī ģimenes ārstam vajadzētu ieskatīties bērna mutē 

Diemžēl daļai ģimenes ārstu pašiem nav zināšanu par bērnu zobu veselības jautājumiem un viņi arī nenosūta pie zobārsta, kā tas būtu paredzēts.”

Pēc Leščinskas domām, ģimenes ārstiem arī pašiem vajadzētu ieskatīties bērnu mutītēs. “Viņiem ir jāsaprot situācija. Jebkuru šaubu gadījumā bērns būtu jānovirza pie zobārsta uz apskati un konsultāciju.”

Vecāki aizbāž bērna muti ar saldumiem 

Ne tikai 2-3 gadus veciem bērniem nevajadzētu regulāri dot saldās tējas, sulas, jogurtus. Tas attiecas arī uz lielākiem bērniem. 

“Man liekas, ka vecākiem brīžiem negribas komunicēt ar bērniem. Tad viņi labāk aizbāž bērna muti ar kādu saldumiņu. Tā arī notiek. 

Ik pa laikam apēdam kādu cepumiņu un konfektīti 

Saldumus var ēst, bet tos ieteicams ēst ēdienreizēs kā saldo ēdienu. Ja saldumi ir nepārtraukti, piemēram, mēs paēdam brokastis, bet pēc brīža apēdam cepumiņu, tad konfektīti, un tā tas notiek visu dienu, tad tas ir pats sliktākais variants. 
Tad bērna mutē visu laiku ir skāba vide, kurā zobi atrodas un kas veicina caurumu veidošanos,” speciāliste teica. 

Labāk pēc augļu apēšanas izskalot muti 

Nav labi arī tas, ja mēs ik pa brīdim apēdam kādu augli. “Augļi arī satur cukuru. Tas tieši tāpat bojā zobus. Mans ieteikums būtu tāds: apēdam augli, bet pēc tam izskalojam muti ar tīru ūdeni. Tas būtu ideāls variants.” 

Nav nepieciešams pēc katra augļa apēšanas meklēt zobu birsti un zobu pastu. “Pietiks, ja izskalosim muti ar tīru ūdeni.” Arī pēc kafijas dzeršanas labāk padzerties ūdeni, zobārste rekomendēja. 

Diemžēl daļa vecāku netīra bērnu zobus 

Viņa arī uzskata, ka vecākiem būtu jāuzņemas lielāka atbildība par bērnu zobiem un jāvelta laiks to regulārai un pareizai tīrīšanai. 

Plašāks zobārstes viedoklis pieejams šeit:

Citi šobrīd lasa

Lieldienu brīvdienās Carnikavas iedzīvotājiem vēlams iekrāt pārtikas rezerves — kādu laiku būs problemātiskāk to iegādāties 1
Kolorīti apmeklētāji, smalki viesi un Zaiga Gaile gida lomā - kā ar spozmi atjaunotajā ēkā atgriezās Jaunais Rīgas teātris. FOTO
"Kur bija Vaira, tur bija Imants, un otrādi!" FOTO: sirsnīgā atmosfērā atklāta Imanta Freiberga biogrāfija 3
Skatīt visus komentārus