Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Jaunais, īpaši mutējošais Covid variants fiksēts nu jau 15 valstīs. Kādi ir tā simptomi? 5

Esi vesels
2023. gada 18. septembrī 10:54 2023. gada 18. septembrī 10:54
  Jauns.lv
Lielbritānijā ir novērots liels saslimšanas gadījumu skaits ar ļoti mutējušo jauno Covid paveidu Pirola, kas mudina Apvienotās Karalistes valdību paātrināt vakcinācijas atsākšanu. Pirola jeb BA.2.86 ir jaunākais Omikrona celms, kas parādījās šovasar, izraisot bažas ekspertu vidū, jo tam ir 34 mutācijas, kas varētu atvieglot vīrusa izvairīšanos no vakcīnu sniegtās aizsardzības. 

Saskaņā ar Covid variantu izsekošanas sistēmas GISAID datiem Pirola līdz šim ir konstatēta 15 pasaules valstīs, tostarp: Dānijā, Francijā, ASV, Zviedrijā, Taizemē, Izraēlā, Spānijā, Kanādā, Portugālē, Austrālijā, Vācijā, Dienvidkorejā, Japānā. 


Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra (UKHSA) līdz 4. septembrim Anglijā apstiprināja 34 Pirola gadījumus. Pieci cilvēki ir hospitalizēti, bet par nāves gadījumiem nav ziņots.

Kādi ir simptomi?

Pirola ir Omikorna celms. Saskaņā ar ZOE veselības pētījuma datiem pieci visbiežāk sastopamie simptomi ir šādi:

  • iesnas
  • galvassāpes
  • nogurums (viegls vai smags)
  • šķaudīšana
  • kakla sāpes

Tomēr, kā ziņo „New Scientist”, bieži ziņots par vēl trim simptomiem: caureju, acu kairinājumu un izsitumiem.

"Lai gan BA.2.86 vīrusa genomā ir ievērojams skaits mutāciju, salīdzinot ar citiem pašlaik cirkulējošiem Covid-19 variantiem, līdz šim iegūtie dati ir pārāk ierobežoti, lai izdarītu stingrus secinājumus par to, kā tas ietekmēs vīrusa pārnēsājamību, smaguma pakāpi vai imūnās izvairīšanās īpašības,” komentēja Lielbritānijas Veselības drošības aģentūras pārstāvis Dr. Renū Bindra. 

"Ir skaidrs, ka gan Apvienotajā Karalistē, gan visā pasaulē ir zināma izplatības pakāpe, un mēs strādājam, lai noskaidrotu, cik lielā mērā tas ir izplatīts sabiedrībā. Tikmēr joprojām ir ļoti svarīgi, lai visi, kam ir tiesības uz vakcīnu, pieteiktos rudens vakcīnas saņemšanai, tiklīdz tā viņiem tiek piedāvāta,” viņš piebilda. 

Citi šobrīd lasa

Latvietis nedeklarē pirkumu, nonāk tiesā un zaudē gredzenu par teju 100 000 eiro, ko uzdāvināja sievai 6
Pakrojas muižas festivāla apmeklētāji šokā: akrobāte nokrīt no 9 metrus augstām šūpolēm 3
Tīna Graudiņa: "Esam izmirkuši līdz vīlītēm un ir auksts, slapjš, taču ļoti motivējoši" 1
Skatīt visus komentārus