Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Kazimira Maļeviča pazīstamākais darbs "Melnais kvadrāts" tiek uzskatīts par vienu no 20. gadsimta glezniecības ikonām. Tas pašlaik atrodas Tretjakova galerijā Maskavā. (Foto: AFP/Scanpix)

Amsterdamas Pilsētas muzejs atzīst Kazimiru Maļeviču par ukraiņu mākslinieku

Kultūra
2023. gada 5. martā 15:45 2023. gada 5. martā 15:45
  Jauns.lv / LETA
Amsterdamas Pilsētas muzejs ir atzinis mākslinieku Kazimiru Maļeviču par ukraini, attiecīgi nomainot informāciju mākslinieka darbu aprakstā un pastāvīgajā ekspozīcijā, ziņoja izdevums "The Art Newspaper".

Muzeja pārstāvis paziņoja, ka Maļevičs bija dzimis Ukrainā un viņa vecāki bija poļu izcelsmes ukraiņi. Šī informācija jau ir tekstos, uz sienām un vietnes lapās, kā arī tiks iekļauta nākamajās datu atjaunošanās.


Ģeometriskās abstraktās mākslas pamatlicējs Maļevičs piedzima 1879.gadā cukurfabrikas pārvaldnieka ģimenē Kijivā, kad šī pilsēta atradās Krievijas impērijā. Pēc tēva nāves 1904.gadā pārcēlās uz Maskavu. Viņš miris 1935.gadā Ļeņingradā (tagadējā Sanktpēterburgā) un tur kremēts un apbedīts. 

Kazimirs Maļevičs. Pašportrets. 1908 vai 1910/1911. (Foto: akg-images)

Maļeviča vecāki pēc izcelsmes bija poļi, bet viņš pats sevi dēvējis gan par poli, gan par ukraini.

Ņujorkas Metropolitēna mākslas muzejs nesen par ukraiņu māksliniekiem atzina Iļju Repinu un Ivanu Aivazovski. Repins bija dzimis Ukrainas pilsētā Čuhujivā, bet Aivazovskis - Krimas pilsētā Feodosijā. 

Vēl portālā

Pazīstamais latviešu dīdžejs Gustavito kļuvis par pieprasītu dejotāju un iekvēlina ar pikantiem šoviem 34
Kā tagad dzīvo aktieris Dainis Grūbe, kurš teātrī uzrakstīja atlūgumu un sāka savu biznesu
Japānas grimonis jeb kizils – krāšņumaugs ar pievienoto vērtību
Pievienot komentāru