Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Mākslīgā intelekta radīts foto - Latvijas lauku cilvēki. (Foto: Publicitātes foto)

Vai mākslīgais intelekts “fotografē” labāk par Latvijas fotogrāfiem?

Kultūra
2023. gada 8. maijā 12:19 2023. gada 8. maijā 12:19
  Pastaiga
Šogad Rīgas Fotomēneša uzmanības centrā ir mākslīgais intelekts, kas iedvesmojis projektu "Mākslīgā intelekta Latvija". Visu maiju Rīgas Fotomēneša galerijā Ģertrūdes ielā 64 notiek 31 izstāde, katru dienu jauna, kas aplūko Latviju, tās sabiedrību, vidi un kultūru.

Šonedēļ tiks atklātas septiņas jaunas izstādes, kopā ar tām notiks arī trīs ekskursijas, kas ļaus apmeklētājiem vairāk izprast mākslīgā intelekta interpretāciju par attiecīgās izstādes tēmu, gan plašākā kontekstā Latvijas reprezentāciju mākslīgā intelekta rīkos.

Mākslīgā intelekta radīts foto - ikdienas dzīve Latvijas pilsētās. (Foto: Publicitātes foto)

Pirmdien, 8. maijā, plkst. 18.30 režisore Krista Burāne izstādē par Latvijas izglītību runās par atzīmju likšanu un vērtēšanu, bet otrdien plkst. 18.30 pilsētpētnieks Mārtiņš Eņģelis izstādē par Latvijas pilsētām lūkosies, vai mākslīgais intelekts spēj konstruēt ideālu pilsētvidi vai arī cilvēks to spēj labāk. Piektdien plkst. 18.30 izstādē par Latvijas zinātni sociologs un izgudrotājs Sandris Mūriņš runās par to, kā mākslīgais intelekts konstruē nezināmo.

Mākslīgā intelekta radīts foto - Latvijas lauku cilvēki. (Foto: Publicitātes foto)

Izstāžu darbi veidoti, izmantojot trīs mākslīgā intelekta attēlu ģeneratorus, kas rada fotogrāfijas par vispārējām tēmām, piemēram, Latvijas kultūru, cilvēkiem, sportu, politiku un citiem. Projekta kurators un autors Arnis Balčus uzskata, ka šie attēlu ģeneratori ir kā mazi bērni, kas vēl mācās mums izpatikt, taču, kā mēdz teikt, no bērna mutes nāk patiesība. “Šie attēlu ģeneratori ir kā dokumentālie fotogrāfi, kas atspoguļo skarbo realitāti, un ļoti bieži viņi to izdara trāpīgāk, oriģinālāk, kritiskāk un interesantāk par Latvijas fotogrāfiem,” saka Balčus. Daudzo izstāžu skaits uzdod arī jautājumus par mākslīgā intelekta konkurenci ar dzīvajiem autoriem un to, kā mākslīgais intelekts var izmainīt mākslas pasaules uzskatus un praksi.

Mākslīgā intelekta radīts foto - Latvijas dzīvnieki. (Foto: Publicitātes foto)

Festivāla ietvaros visu mēnesi attēli no izstādēm skatāmi arī “Clear Channel” dinamiskajos stendos visā Rīgā – katru dienu jauns attēls tiek pieskaņots attiecīgās dienas izstādes tēmai.

Izstāžu darba laiks – katru dienu no 14.00-20.00, ieeja brīva.

Pilna programma pieejama - https://rigasfotomenesis.lv

Vēl portālā

Vecākiem un vecvecākiem - atšķirīga izpratne, kā būtu jāaudzina bērni. Ko darīt?
"Sisi Free Store" ar vērienu nosvin veikala atkalatvēršanas ballīti
Žurnālists Jānis Geste: "Mana lielākā dāvana ir, ja pēc svētkiem nav jālasa traģiskas ziņas"
Pievienot komentāru