Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Neatkarīgi no tā, kāda tipa līdzeklis tiek izmantots, attīrīšana jāveic maigām kustībām, nevelkot un stipri neberzējot sejas ādu. (Foto: Shutterstock)

Seši veidi, kā noņemt kosmētiku un attīrīt sejas ādu

Skaistums
2023. gada 1. februārī 14:47 2023. gada 1. februārī 14:47
  Jauns.lv
Ādai nepieciešams skābeklis un laiks, lai atjaunotu tās virsējo aizsargslāni un noārdītu atmirušās šūnas. Tomēr nereti šis process tiek apgrūtināts un ir pat neiespējams, ja uz epidermas ir uzklāta kosmētikas kārta, intensīvu aktivitāšu ietvaros uzkrājušies sviedri, apkārtējās vides izraisītie putekļi vai sebums. Ja āda netiek kopta, tiek nosprostotas poras un tā ātrāk noveco, kā arī var veidoties dažādas saslimšanas, tāpēc attīrīšanai ir būtiska nozīme ādas veselības un skaistuma saglabāšanā.

Kā neapjukt produktu sortimenta klāstā un kā atrast savam sejas ādas tipam piemērotāko attīrīšanas līdzekli, stāsta Apotheka Beauty kosmētiķe Ieva Strautkalne.


“Neatkarīgi no dzimuma, ikviens ir saskāries ar situāciju, kad sejas ādas attīrīšanai nepietiek enerģijas vai laika agros rītos, vēlās vakara stundās vai pēc ballītes. Viena izlaista attīrīšana var neatstāt lielu ietekmi uz ādas, bet ilgākā periodā poras tiek nosprostotas un palielinātas, var rasties iekaisums un tūska uz sejas, kā arī acu plakstiņiem, ja netiek pilnībā noņemta skropstu tuša, acu laineris vai acu ēnas. Āda nespēj atjaunoties, tāpēc sāk veidoties cieti veidojumi vai rētas aknes skartajās vietās, kā arī var pasliktināties ādas stāvoklis un attīstīties ekzēma, rozācija vai dermatīts,” skaidro kosmētiķe Ieva Strautkalne.

Tradicionālo kosmētikas noņēmēju sastāvā ir uz ūdens vai eļļas bāzes veidots šķīdinātāju maisījums, kas paredzēts kosmētikas sašķelšanai un vieglai notīrīšanai. Savukārt attīrošie līdzekļi, kas sastopami tādās formās kā pieniņš, losjons vai gēls, piemēroti visa veida vielu noņemšanai no sejas ādas, bet tie var būt pārāk spēcīgi jutīgai un delikātai ādai ap acīm. Neatkarīgi no tā, kāda tipa līdzeklis tiek izmantots, attīrīšana jāveic maigām kustībām, nevelkot un stipri neberzējot sejas ādu.

Attīrīšanai nav nepieciešams izmantot lielu daudzumu produkta, pietiks vien ar pāris pilieniem, kurus maigām kustībām nepieciešams iemasēt sejas ādā. Svarīgi produktu paturēt uz sejas, dodot laiku tam iedarboties uz kosmētikas produktiem, jo īpaši svarīgi neberzt skropstu tušu, acu laineri un acu ēnas. Ja rodas sajūta, ka āda tiek stiepta, tad nepieciešams samitrināt ādu vai uzklāt vēl papildus nelielu daudzumu līdzekļa.

Ādas attīrīšana jāveic divas reizes dienā

Svarīgi ievērot, ka sejas ādas attīrīšana būtu veicama divas reizes dienā. Rītos pietiks attīrīt ādu ar vieglas tekstūras attīrošo līdzekli vai parastu ūdeni, bet, ja nakts laikā āda kļuvusi pārāk taukaina, piemērotāka būs attīrīšana ar gēlu. Vakaros ieteicama dubulta ādas attīrīšana no kosmētikas un citām vielām. Ar pieniņu, krēmu vai eļļu tiks saudzīgi sašķeltas un paceltas no epidermas liekās vielas, kas pēcāk jānoskalo ar ūdeni, savukārt papildu jeb dziļākai attīrīšanai var izmantot putas vai gēlu.

Pēc attīrīšanas ieteicams lietot toniku vai losjonu. Toniks līdzsvaro ādas PH līmeni, aizslauka ādas atmirušās daļiņas, attīra un savelk poras, nomierina un mitrina ādu. Papildu ieguvums – tas palīdz ādas mitrināšanas posmā produktiem iesūkties dziļākos ādas slāņos. Toniks kalpo kā papildu rīks ādas līdzsvara saglabāšanai, tāpēc tas nebūs piemērots kā pamata attīrīšanas līdzeklis.

Attīrot sejas ādu, nedrīkst aizmirst par grūtāk notīrāmām vietām, piemēram, matu līniju, kaklu, ausu un deguna šaurākajām vietām. Ja nepieciešams, sejas tīrīšanu var atkārtot, pievēršot īpašu uzmanību šīm vietām.

Seši sejas ādas kosmētikas noņēmēju veidi

Pieniņš, losjons vai krēms

Šie produkti ir ar maigu tekstūru, tie attīrīšanas posmā saudzīgi noņem netīrumus un kosmētiku, saglabājot ādai nepieciešamo mitrumu. Bieži produktos tiek pievienotas tādas aktīvās vielas kā pantenols, aprikožu kauliņu eļļa un citronskābe. Tie labi noņem pilnas sedzamības tonālo krēmu un skropstu tušu. Produkts ar vieglu masāžu jāuzklāj uz visas sejas, pēc tam jānotīra ar vates plāksnīti un jānoskalo ar ūdeni. Ja acu kosmētikas noņemšanai produkts ir par biezu, to var nedaudz atšķaidīt ar ūdeni.

Šie produkti būs piemēroti normālai, sausai un jutīgai ādai.

Eļļu saturošie līdzekļi

Eļļu saturošie līdzekļi būs piemērota izvēle ūdens noturīgas un biezas konsistences kosmētikas noņemšanai. Eļļa sašķeļ un mīkstina dekoratīvās kosmētikas sastāvdaļas, paceļot tās no ādas un padarot viegli notīrāmas. Turklāt sejas attīrīšana ir maiga un nesavelk ādu.

Eļļu saturošie attīrīšanas līdzekļi ne vienmēr ir pilnībā noskalojami, tādēļ nepieciešamības gadījumā produkta atstātās pēdas var notīrīt ar putojošu gēlu, krēmu, losjonu vai micelāro ūdeni. Pēc attīrošo līdzekļu lietošanas āda jānoskalo ar ūdeni. Taukainai un kombinēta tipa ādai piemēroti būs produkti, kuru sastāvā ir vīnogu kauliņu vai aprikožu kauliņu kodolu eļļa. Tās konsistence ir vieglāka, tādējādi ar mazāku iespējamību aizsprostot poras. Savukārt sausai ādai ar noslieci uz ekzēmu, piemērotākas būs biezākas eļļas, piemēram, hohobas eļļa vai argāneļļa.  

Eļļu saturošie līdzekļi ir piemēroti visiem sejas ādas tipiem.

Gēla un putojošie līdzekļi

Gēla un putojošajos sejas ādas attīrīšanas produktos tiek iekļautas tādas aktīvās vielas kā pienskābe, citronskābe, glicerīns, salicilskābe, alantoīns un citas vielas ādas dziļākai attīrīšanai. Pēc attīrīšanas āda ir uzmundrināta un tvirta. Gēls ne tikai attīrīs, bet arī nomierinās ādu. Šie produkti iedarbojas uz mitras ādas, tāpēc tie jālieto kopā ar ūdeni. Pēc to lietošanas āda jānoskalo ar ūdeni. Šie produkti nav piemēroti lietošanai delikātajā un jutīgajā ādas zonā ap acīm.

Gēla un putojošie sejas ādas attīrīšanas līdzekļi piemēroti taukainai un kombinēta tipa sejas ādai.

Micelārais ūdens

Micelārā ūdens sastāvā ir nelielas molekulas, kas labi iekļūst vissmalkākajās ādas rievās un absorbē netīrumus, eļļas un vienlaikus arī sašķeļ kosmētiku. Produkts jāuzlej uz vates plāksnītes un, uzliekot to uz ādas, tas jāpatur brīdi, lai sastāvdaļas spētu mijiedarboties ar kosmētiku. Pēc micelārā ūdens, tāpat kā citu attīrīšanas līdzekļu, lietošanas sejas āda noslēgumā jānoskalo ar ūdeni.

Micelārais ūdens ir piemērots visiem sejas ādas tipiem.

Speciālās mitrās salvetes kosmētikas noņemšanai

Mitrās salvetes kosmētikas noņemšanai būs piemērots risinājums garākiem izbraucieniem dabā, ceļojumiem vai sporta zāles apmeklējumam, kad cita attīrīšanas līdzekļa ietilpība ir neparocīga. Šīs salvetes ir piesūcinātas ar dažādām aktīvām vielām (glicerīnu, alantoīnu, hialuronskābi, pantenolu, dažādām eļļām: bergamota, saulespuķu, mandeļu), kas noņems gan kosmētiku, gan citus netīrumus un eļļas no sejas ādas. Lai arī salvetes ir ērtas lietošanā, tās nedrīkst iekļaut ikdienas ādas kopšanas rituālā, jo to sastāvā ir vielas un smaržas, kas būtiski sausina un kairina ādu.

Ņemot vērā, ka, izmantojot mitrās salvetes, netiek izmantots ūdens, tad sejas ādas attīrīšanas procesā netiek noskalotas pilnībā baktērijas, kosmētikas paliekas un sausinošās vielas, kas ir mitro salvešu sastāvā. Turklāt ar katru iepakojuma atvēršanu un aizvēršanu, šķidrums tajās pakāpeniski iztvaiko un tajās vairojas baktērijas, kas pēcāk var tikt pārnestas uz sejas ādas.

Mitrās salvetes kosmētikas noņemšanai ir piemērotas normālai, taukainai un kombinēta tipa sejas ādai.

Divfāžu acu kosmētikas noņēmējs

Divfāžu acu kosmētikas noņēmējs nodrošina maigu un arī iedarbīgu acu un lūpu attīrīšanu no dekoratīvās kosmētikas. Turklāt šo līdzekļu sastāvā iekļautas vielas, kas spēcina skropstas. Tie labi noņem ūdens noturīgas un biezas konsistences kosmētiku. Pēc šo līdzekļu lietošanas āda jānoskalo ar ūdeni.

Divfāžu acu kosmētikas noņēmēji piemēroti visiem ādas tipiem, arī jutīgas ādas īpašniekiem, kā arī kontaktlēcu nēsātājiem.

Saistītās ziņas

Veronika Plotņikova par skaistumu un kosmētiku: "Teātrī es sapratu, ka aktrisei nav jābūt skaistulei"
Piepampusi seja vai acis - kosmētiķe iesaka 4 metodes, kā to mazināt
"Carousel" solistes Sabīnes Žugas skaistuma formula: "No rītiem prioritāte ir uztaisīt ģimenei brokastis, nevis uzpucēties"

Citi šobrīd lasa

Diena, kad nedrīkst nest mājās neko no meža! Kas ir Zaļā ceturtdiena, un kāpēc to svin visa pasaule? 
Četri mīti par olām, kuriem joprojām tic daudzi no mums
Krievijā jauna ažiotāža — strauji izpērk nažus "Šip", ar kuru nogrieza ausi aizdomās turētajam "Crocus City Hall" teroristam
Pievienot komentāru