Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Vai modīgie apavi ar ļoti biezām zolēm nekaitē kājām?

Stila jaunumi
2023. gada 10. maijā 12:18 2023. gada 10. maijā 12:18
  "100 Labi Padomi"
Daudziem patīk šobrīd aktuālie apavi ar biezām zolēm, kas ne vien modīgi izskatās, bet arī rada iespaidu, ka vizuāli esi garāks. Taču - vai šāda sekošana modei nekaitē veselībai? Atbild pēdu veselības speciāliste - podoloģe Andželika Kašina.

Nenoliedzami, bieza apavu zole ietekmē valkātāja gaitu, stāju, komfortu, līdzsvaru, pēdu veselību un pat var izraisīt potītes sastiepumu un muguras sāpes.


Bieza un neelastīga zole traucē pēdas dabiskajai biomehānikai, tāpēc var rasties kāju muskuļu pārslodze un asinsrites traucējumi. Ilgstoši valkājot apavus ar biezu zoli, var iedzīvoties pārmērīgi biezā pēdu ādā jeb hiperkeratozē.

Var deformēties pēdas un pirksti, piemēram, veidojas plakanā pēda un āmurveida pirksti. Netiek izslēgts arī pēdas audu iekaisums jeb plantārais fascīts, locītavas skrimšļu nodilums jeb osteoartrīts un locītavu sāpes.

Ja tomēr gribas sekot modes tendencēm un nēsāt apavus ar biezām zolēm, nemoki tajās pēdas visu dienu, izvēlies atbilstošu izmēru un ik pa laikam pēdas izvingrini.

 

Citi šobrīd lasa

"Pazīstamiem žurnālistiem neprasu apliecības!" Kā Kūtri iemānīja intervijā ar Kremļa mediju tepat Rīgā 1
"Šis ir pēdējais ziemas uznāciens!" – eksperts prognozē, kādiem laikapstākļiem varam gatavoties turpmāk
Norvēģijā atrasts pirms gada jūrā iekrituša Latvijas jūrnieka līķis
Pievienot komentāru