Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Visstraujākais kritums sievietēm tika konstatēts pēc 40 gadu vecuma. (Foto: Shutterstock)

Vai vīrieši patiešām ilgāk izskatās pievilcīgi nekā sievietes?

Dzīvesstils
2023. gada 20. septembrī 07:28 2023. gada 20. septembrī 07:28
  Jauns.lv
Vīriešu pievilcība ir relatīvi stabila līdz 50 gadu vecumam, secināts jaunākajā pētījumā.

Ir veikts plašs pētījumu klāsts, kuros aplūkoti sociālie, anatomiskie un psiholoģiskie faktori, kas ietekmē cilvēku pievilcību; kā divi no svarīgākajiem faktoriem ir noteikti vecums un dzimums, raksta Psychologytoday.com. Tomēr iepriekšējos pētījumos, kuros pētīta saikne starp vecuma progresēšanu un pievilcību, bija ierobežotas iespējas precīzi imitēt novecošanu. Jaunākajā pētījumā, lai analizētu saikni starp vecuma progresēšanu un pievilcību, tika lietots mašīnmācīšanās modelis.


Jaunajā pētījumā piedalījās 20 dalībnieki vecumā no 20 līdz 29 gadiem, kuriem tika uzņemtas neitrālas galvas fotogrāfijas. Pēc tam šie attēli tika apstrādāti, izmantojot mašīnmācīšanās modeli, lai radītu mākslīgus attēlus, kas atspoguļotu, kāds būtu katra pētījuma dalībnieka paredzamais izskats 30, 40 un 50 gadu vecumā. Modelis tika apmācīts, izmantojot fotogrāfiju datubāzi un slavenību datubāzi, kurā bija vairāk nekā 200 000 attēlu.

Pēc tam 315 nespeciālisti aizpildīja aptauju, kurā viņiem tika lūgts novērtēt katra attēla pievilcību un vīrišķību vai sievišķību, izmantojot slīdošo skalu no 0 līdz 100. Tika konstatēts, ka šis modelis ir ļoti precīzs - 85% aptaujas respondentu precīzi prognozēja attēlā redzamās personas mērķa vecumu.

Tika konstatēts, ka vidēji sieviešu pievilcība samazinās par 10,4 punktiem desmit gadu laikā un sievišķība samazinās par 7,59 punktiem desmit gadu laikā. Visstraujākais kritums sievietēm tika konstatēts pēc 40 gadu vecuma. Vīriešu pievilcība un vīrišķība bija relatīvi saglabājusies līdz 50 gadu vecumam, kad pievilcības rādītāji sāka samazināties.

Lai izprastu šos secinājumus, ir lietderīgi aplūkot pievilcību no evolūcijas bioloģijas viedokļa. Daudzi pētījumi ir pierādījuši, ka sejas pievilcība un auglība ir cieši saistītas. Lielāks un agrāks pievilcības kritums sievietēm salīdzinājumā ar vīriešiem var būt saistīts ar viņu uztveri par spēju radīt bērnus.

Iespējams, ka šiem atklājumiem ir arī hormonāls aspekts, ko izraisa īpašas kaulu anatomiskas izmaiņas sejā, kas laika gaitā rodas gan vīriešiem, gan sievietēm. Pierādīts, ka vīriešiem apakšžokļa vai žokļa kaula novecošanās temps ir relatīvi nemainīgs, savukārt sievietēm ar vecumu saistītās formas izmaiņas notiek agrāk un ir izteiktākas.

Citi šobrīd lasa

Pakrojas muižas festivāla apmeklētāji šokā: akrobāte nokrīt no 9 metrus augstām šūpolēm 3
"Mēs laimīgi!" - Elmārs Tannis iestūrē laulības ostā
Tīna Graudiņa: "Esam izmirkuši līdz vīlītēm un ir auksts, slapjš, taču ļoti motivējoši" 1
Pievienot komentāru