Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Nepāliešu šerpa Kami Rita. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Nepāliešu alpīnists 27. reizi uzkāpis Everestā

Citi sporta veidi
2023. gada 17. maijā 16:05 2023. gada 17. maijā 16:05
  Jauns.lv/LETA
Nepāliešu alpīnists šerpa Kami Rita trešdien 27. reizi sasniedza Everesta virsotni, atgūstot pasaules augstākā kalna virsotnes pieveikšanas rekordu.

53 gadus vecais alpīnists bija rekorda īpašnieks kopš 2018. gada, kad viņš 22.reizi uzkāpa Everestā, labojot iepriekšējo rekordu, ko viņš dalīja ar diviem citiem šerpām, kuri abi jau ir beiguši virsotņu iekarošanu.


Savukārt svētdien Kami Rita rekordu atkārtoja cits Nepālas kāpējs - 46 gadus vecais šerpa Pasangs Dava, virsotni sasniedzot 26. reizi.

"Viņš šorīt veiksmīgi sasniedza virsotni, pavadot kādu vjetnamiešu alpīnistu," aģentūrai AFP paziņoja šīs ekspedīcijas organizatore šerpa Mingma Gaju no "Seven Summit Treks".

"Rekordus sasniedzu bez tāda mērķa. Tas izdevās, strādājot par alpīnistu gidu," pagājušajā mēnesī aģentūrai AFP sacīja Kami Rita, dodoties uz bāzes nometni.

Dēvēts par "Everesta cilvēku", Rita 1970. gadā piedzima Tames ciematā Himalajos, kas ir slavens ar saviem alpīnistiem.

Pieaudzis Rita vēroja, kā tēvs un pēc tam brālis kā kalnu gidi pievienojās ekspedīcijām, un drīz vien sekoja viņu pēdās.

2019. gadā viņš sasniedza virsotni divas reizes sešu dienu laikā.

Alpīnistu gids vairāk nekā divos gadu desmitos Kami Rita pirmo reizi 8849 metrus augsto virsotni sasniedza 1994. gadā, strādājot komerciālā ekspedīcijā.

Kopš tā laika viņš gandrīz katru gadu ir uzkāpis Everestā, vairākas reizes vadot sezonā pirmo virvju stiprināšanas komandu, atklājot maršrutu uz pasaules augstāko punktu.

Nepālā atrodas astoņas no desmit pasaules augstākajām virsotnēm, un katru pavasari, kad ir silts un vējš - mierīgs, simtiem piedzīvojumu meklētāju mēģina tās iekarot.

Saistītās ziņas

Nepāliešu šerpas mēģinās uzkāpt Everestā 5 dienu laikā brutālos ziemas apstākļos 2
Piecas reizes uzbraukt Everestā – ar divu latviešu dalību sākas “Tour de France”
"Nav nozīmes - esi invalīds vai vesels!" Everestā uzkāpj akls vīrietis 1

AFP ziņo, ka atbildīgās Nepālas varas iestādes šogad ārvalstu alpīnistiem ir izsniegušas 478 atļaujas.

Tā kā lielākajai daļai alpīnistu ir nepieciešams ceļvedis, vairāk nekā 900 cilvēku, kas ir gada rekords, sezonā, kas turpināsies līdz jūnija sākumam, mēģinās sasniegt virsotni.

Nepāliešu gidi, kas parasti ir viena no tibetiešu etniskajām grupām šerpas un nāk no ielejām ap Everestu, tiek uzskatīti par kāpšanas nozares mugurkaulu. Viņi uzņemas milzīgu risku, pārvadājot aprīkojumu un pārtiku, labojot virves un labojot kāpnes.

Citi šobrīd lasa

Diena, kad nedrīkst nest mājās neko no meža! Kas ir Zaļā ceturtdiena, un kāpēc to svin visa pasaule?  1
"Olainfarm" meitasuzņēmums Krievijā sponsorē pasākumus, kuros figurē kara atbalstītāji 2
Krievijā jauna ažiotāža — strauji izpērk nažus "Šip", ar kuru nogrieza ausi aizdomās turētajam "Crocus City Hall" teroristam
Tēmas: Everests, Nepāla
Pievienot komentāru