Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Viens no mūsu izlases aizsardzības balstiem Kristiāns Rubīns sveic Artūru Šilovu pēc izcilā panākuma pret Zviedriju. (Foto: Edijs Pālens/LETA)

Kaut kas nebijis! Latvijas izlase pasaules hokeja spēka rangā ir PIRMAJĀ vietā 4

Hokejs
2023. gada 26. maijā 06:03 2023. gada 26. maijā 06:03
  Jauns.lv
Pa pusei nopietni, pa pusei pa jokam, bet Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) regulāri veido savu valstsvienību spēka rangu. Pirms ceturtdaļfināla Latvija bija novērtēta kā trešā spēcīgākā izlase pasaules čempionātā, bet nu jau - kā pati spēcīgākā.

Šis tops diez vai sakrīt ar bukmeikeru un hokeja speciālistu viedokli par gaidāmo sacensību turpinājumu, tomēr tajā ir novērojamas dažādas likumsakarības, kas ņemtas vērā, analizējot komandu sniegumu pēdējos mačos. Latvijas izlase pirmo reizi vēsturē Elites divīzijā ir izcīnījusi sešas uzvaras pēc kārtas, turklāt pieveiktas arī divas no tradicionālajām hokeja lielvalstīm – Čehija un Zviedrija -, kā arī pēdējos gados galveno favorītu pulkam pieskaitītā Šveice, kura nekautrējās pretendēt uz zelta medaļām šogad. Uzvaras pār Kazahstānu, Norvēģiju un Slovēniju diez vai pamudinātu IIHF tik augstu novērtē Latviju. Panākumu sērija pirms došanās uz Tamperi ir pamudinājusi IIHF iecelt tieši Latvijas valstsvienību spēka ranga pirmajā pozīcijā.


Kopā ar komandas novērtējuma vietu IIHF arī min kādu asprātīgu frāzi, kas saistās ar hokeja valstsvienību vai nāciju kopumā. Latvijas gadījumā tiek minēti divi no galvenajiem vēsturiskās iekļūšanas pusfinālā kaldinātājiem – Artūrs Šilovs un Miks Indrašis. “Šilovs mūs glābj, bet Miks taisa brīnumus!” Kā otrā pēc ceturtdaļfināla fāzes novērtēta mūsu pusfināla pretiniece Kanāda ar tekstu: “Atvainojiet, bet tā ir mūsu spēle, ne?” (Kanāda ir hokeja dzimtene un  “ierādīja vietu” pēdējo gadu sīkstākajiem pretiniekiem somiem.) Trešā pozīcija atdota amerikāņiem: “Vienkārši labākie, labāki nekā visi čehi.” Piezīme saistīta ar tikko mūžībā aizgājušās Tīnas Tērneres ikonisko skaņdarbu “You simply the best!” Veturtie, protams, vēl vieni pusfinālisti – Vācija: “Lai tiktu kronēti, mums jāpārspēj Koronato.” Tiek apspēlēta fonētiskā līdzība starp vārdu koronācija un vienu no ASV izlases līderiem – Metu Koronato.

Tālākās vietas atbilst komandu sadalījumam turnīra noslēguma tabulā. Šveice – grupu turnīra čempioni, (Pirmā vietā grupu turnīra jau otro gadu pēc kārtas un zaudējums ceturtdaļfinālā) Zviedrija – Rīga bija krietni jautrāka 2006. gadā (Zviedrija toreiz kļuva par čempioniem), Somija – bebri apēd lauvas. (Somijas ģērbonī ir lauva, bet Kanādas nacionālais dzīvnieks – bebrs), Čehija – viennozīmīgi smaga “aizsardzvilšanās” (Čehijas izlases ierasti sīkstā aizsardzība un pretuzbrukumi šoreiz panākumus nedeva).

Saistītās ziņas

Latvijas hokeja izlases fani uzvaru pār Zviedriju turpina svinēt ielās
VIDEO: Latvijas hokeja izlases spēlētāji ģērbtuvēs līksmo un svin uzvaru pār Zviedriju
VIDEO: izcilais Šilovs un mūsu varoņu pašaizliedzība ieved Latviju vēsturiskā pusfinālā 3

Arī pārējais astotnieks tika ranžēts pēc līdzīga principa. Slovākija – devītās vietas parāde ir atcelta (par Pekinas olimpisko bronzu tika rīkota parāde Slovākijā), Dānija – skumjas beigas Andersena pasakai. (Dānijas izlases pamatvārtsargs Karolīnas “Hurricanes” zvaigzne Frederiks Andersens var lepoties ar tādu pašu uzvārdu kā pasaku karalis Hanss Kristians Andersens), Kazahstāna – nav Bedardova (izcelts, ka kazahiem trūkst tāda līmeņa talantu, kāds ir potenciālais šā gada NHL drafta pirmais numurs Konors Bedārs, kuram asprāši pieliek klāt Kazahstānā tik populāro uzvārdu galotni “ov”.), Francija – ja norvēģi atvedīs Holannu, tad mēs vedīsim Mbapē (futbola retorika), Norvēģija – atšķirībā no Jū Nesbē tēliem mūs nevar nonāvēt. (Pretēji pasaulslavenā kriminālromānu autora darbu tēliem hokejisti “nekrīt” un paliek elitē), Austrija – “Hokeja atbilde Mocartam” –  varētu būt pārspīlējums. (Līdz Volfganga Amadeja Mocarta līmenim vēl tālu), Ungārija – mēs esam labākie Sēkešfehērvāras izrunāšanā (daudziem sarežģīti izrunājama pilsēta Ungārijā, kurā bāzējas viena no vadošajām šīs valsts hokeja komandām), Slovēnija – mazāk nekā 200 hokejistu, bet mēs nejūtamies mazāk. (Slovēnijai ir mazākais reģistrēto hokejistu skaits no visām šīs sezonas elites komandām – kopskaitā tikai nedaudz virs tūkstoša).

Citi šobrīd lasa

FOTO: skaistas mājas un šiki dzīvokļi - kā dzīvo pašmāju slavenie un varenie
Adriana Miglāne tagad strādā bērnudārzā un alimentos no bijušā vīra saņem vien 150 eiro mēnesī
Šokējošas ziņas Rusiņa lietā. Mirušās sievietes kaimiņiene palīdzēja slepkavam izsekot upuri
Skatīt visus komentārus