Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Kvēlākie Latvijas hokeja fani masveidā pošas uz Somiju. (Foto: Edija Pālens/LETA)

Dārgais alus Tamperē līst uz nebēdu! Vai hokeja pusfināls vispār Latvijas faniem būs pa kabatai? 1

Hokejs
2023. gada 26. maijā 19:33 2023. gada 26. maijā 19:33
  Jauns.lv
Pēc Latvijas hokeja izlases vēsturiskās uzvaras ceturtdaļfinālā pār Zviedriju netrūka sajūsminātu hokeja fanu, kas bija gatavi tūlīt pat traukties uz Tamperi, lai klātienē noraudzītos Latvijas hokejistu vēsturē pirmo pusfinālu. Tomēr tas nebūs lēts prieks, bet emocijas – noteikti neaizmirstamas uz visu mūžu.

Somija, kā zināms, ir viena no dārgākajām valstīm ne vien Eiropā, bet visā pasaulē, tāpēc faniem būs jārēķinās ar pamatīgiem tēriņiem. Tomēr Tampere tik un tā nav Helsinki, kur cenas ir vēl par kripatu augstākas.


Jau piektdienas rītā sociālajos tīklos netrūka hokeja biļešu tirgotāju no Latvijas. Vienu biļeti uz pusfināla maču varēja dabūt par 200 eiro. Savukārt Hokeja federācijas piedāvātās biļetes ātri vien tika izķertas un hokeja fanam par pusfināla maču var nākties šķirties pat no 300 eiro (fināla un bronzas spēlei pat 400 eiro vai vairāk) Tomēr izdevīgāku piedāvājumu un asāku izjūtu meklētājiem paliek iespēja cerēt kaut ko nopirkt uz vietas, jo noteikti lielu daļu mūsu interesējošās spēles pret Kanādu biļešu jau laikus iegādājās Somijas un Zviedrijas līdzjutēji, kuri cerēja paši spēlēt tajā mačā, bet tagad daudzi varētu arī negribēt bērt sev sāli brūcēs ar domām, šeit varēja spēlēt arī mūsu izlases.  

Latvijā, protams, ir arī bariņš hokeja līdzjutēju, kas finālsacensību apmeklējumu bija ieplānojuši, neraugoties uz Latvijas izlases panākumiem, tomēr nu viņiem ir jo īpaši patīkami. Uz ledus “Nokia” arēnā varēs ne vien noraudzīties uz mūsu hokejistiem, bet arī sadzīviski daudzi jautājumi tika atrisināti jau labu laiku iepriekš – izplānots ceļš, atrastas guļvietas. Visticamāk, par izdevīgākā cenām. Tomēr vairumam hokeja fanu ceturtdienas vakarā bija neliels izmisums, jo avioreisu uz Tamperi vairs nebija.

Ar problēmu veiksmīgi tika galā gan Latvijas Hokeja federācija, kas ātri noorganizēja čarterreisu (200 eiro turp un 200 eiro atpakaļ, bet atpakaļceļš laimīgajiem pat kopā ar mūsu hokejistiem, gan aviokompānija “airBaltic”, kas nozīmēja papildu reisus abos virzienos visas nedēļas nogales garumā – 75 eiro vienā virzienā, 139 eiro abos virzienos. Tiesa, vairums aviobiļešu jau stundas laikā tika izpirktas.

Hokeja faniem, protams, ir arī alternatīva sēsties savās automašīnās, doties aptuveni četras stundas garā ceļā no Rīgas uz Tallinu, no kurienes ar prāmi uz Somiju. Prāmji no Tallinas kursē biežāk nekā reizi divās stundās (ceļā divas stundas) – biļetes cena ar automašīnu ap 40 eiro, bez automašīnas ap 20 eiro vienā virzienā.

No Helsinkiem līdz Tamperei ir 177 kilometri (ar mašīnu zem divām stundām), ja tomēr auto atstājāt Tallinā, tad ir arī iespējas braukt ar vilcienu vai autobusu. Jārēķinās ar 20-30 eiro vienā virzienā un divarpus trim stundām. Braucot četratā ar vienu auto, droši vien sanāktu lētāk. Lai gan degvielas cena Somijā ir aptuveni divi eiro litrā. (Igaunijā ir lētāk, bet Latvijā vēl izdevīgāk). Ekonomiskākais degvielas uzpildes mehānisms droši vien būtu – pilna bāka īsi pirms Igaunijas robežas.

Apskatot nakšņošanas iespējas, Tamperē divvietīgais viesnīcas numuriņš uz divām naktīm (ar iekļautām brokastīm) pasaules čempionātā finālmaču laikā izmaksās vismaz 200 eiro – atkarībā vēlamā komforta līmeņa – izmaksas var krietni sadārdzināt. Piedāvāti tiek arī daži hosteļi, kur gan summas par divām diennaktīm diviem cilvēkiem pietuvojas 100 eiro.

Apskatot pēdējo mēnešu pārtikas cenas Tamperes veikalos, jāsecina, ka dažās pozīcijās lielas starpības ar Latvijā esošajām nav, bet citās negribas pat tālāk domāt... Piens – mazliet zem eiro, kartupeļi virs eiro kilogramā, banāni un apelsīni ap pusotru eiro kilogramā, baltmaize ap divi eiro, tomāti virs trīs eiro kilogramā, siers ap seši eiro kilogramā, vistas fileja ap 10 eiro kilogramā, liellops ap 16 eiro kilogramā. Vietējā alus pudele ap divarpus eiro, bet vidējas kvalitātes vīns ap 12 eiro par pudeli, cigaretes mazliet zem 10 eiro par paciņu. Burgera komplekts “Mcdonald’s” izmaksā ap 10 eiro, ēšana vidēja līmeņa ēstuvē mazliet dārgāk, bet divu cilvēku vakariņas restorānā ap 80 eiro. Izlejamo aliņu krogā lētāk par seši eiro (tikpat cik “Arēnā Rīga” vai fanu zonā) diez vai izdosies atrast, bet limonādes pudelīte maksās divus līdz trīs eiro.

“Nokia” arēnā un fanu zonā arī Somijā alus lijis uz nebēdu, turklāt 0,4 litru cena ir krietni augstāka nekā Rīgā – 9,20 eiro. Pat zviedru līdzjutēji šīs cenas nosaukuši par “laupīšanu dienas laikā”. Tas gan nav traucējis mājinieku somu un zviedru līdzjutējiem būt naskākajiem aliņa tukšošanā Tamperē. Kā somu medijam “Ilta-Sanomat” atklāja čempionāta ēdināšanas uzņēmuma vadītājs Aku Vikstrēms, līdz grupu turnīra beigām Tamperē tikuši izdzerti teju 50 000 litri alus. Temps esot proporcionāls pērn iespētajam, kad kopumā. Meistarsacīkstēm norisinoties Helsinkos un Tamperē, tika izlietoti vairāk nekā 100 000 litru bairīša. Somi un zviedri diez vai atlikušajos četros pasaules čempionāta mačos būs aktīvākie alus kausu tukšotāji, bet uz Tamperē atgriezušies vācieši un ieradušies latvieši.

Latvija pagaidām nav publicējusi savus patērētā alus apjomus, tomēr, redzot, kas pēdējās spēlēs noticis ne vien “Arēnā Rīga”, bet arī fanu zonā, turklāt apzinoties čehu un slovāku līdzjutēju alus lietošanas paradumus Rīgā varētu būt turējusi Tamperes uzstādīto latiņu.

Saistītās ziņas

Kaut kas nebijis! Latvijas izlase pasaules hokeja spēka rangā ir PIRMAJĀ vietā 4
Šveices un Zviedrijas vēstnieki Latvijā nonākuši nepatīkamā situācijā. Kārinai Hēglundei problēma ir vēl nopietnāka nekā citiem 2
VIDEO: Latvijas hokeja izlases spēlētāji ģērbtuvēs līksmo un svin uzvaru pār Zviedriju

Portāla Jauns.lv secinājums, lai izbaudītu Latvijas hokejam vēsturisko panākumu un noraudzītos abas spēles klātienē, vienam cilvēkam droši vien būtu jārēķinās ar pusotra tūkstoša eiro lieliem tēriņiem, no kuriem lielāko daļu veido biļetes abām spēlēm. Laimīgas Apstākļu sakritības un veiksmes rezultātā summas var kļūt mazākas, bet tiem kas vēlas pavadīt komfortablu nedēļas nogali Somijā un izbaudīt hokeja svētkus, visticamāk, konta izraksts norādīs par vismaz divu tūkstošu eiro iztrūkumu.

Portāls Jauns.lv aicina hokeja līdzjutējus iesūtīt savu pieredzi uz epastu jauns@jauns.lv un padalīties ar viltībām, kā ietaupīt hokeja čempionāta laikā, dodoties uz tik dārgām zemēm kā Somija.

Citi šobrīd lasa

Andželinu Džoliju aizvainojusi pašas meita Šilo. Kas noticis, un par ko priecīgs Breds Pits?
FOTO, VIDEO: autosportista Mārtiņa Seska ģimene, viesi un līdzjutēji ar krāšņu sporta auto izdaiļo dokumentālās filmas "Ātruma skartie" pirmizrādi "Splendid Palace"
Bezvēsts pazudušais 2005. gadā dzimušais Valters Vanags atrasts gājis bojā
Pievienot komentāru