Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Attēlam ilustratīva nozīme. (Foto: Publicitātes foto)

Ko ņemt vērā, izvēloties portatīvo datoru mācībām?

Tava izglītība
2022. gada 11. oktobrī 06:00 2022. gada 11. oktobrī 06:00
  Reklāmas projekts
Mūsdienās portatīvie datori vairs nav luksus lieta, tā ir nepieciešamība, bez kuras savu ikdienu iedomāties grūti. Darbs, mācības, izklaide - tie ir faktori, kas veicina portatīvo datoru iegādi un izmantošanu. Turklāt tas nozīmē ērtības, jo šo ierīci varat paņemt līdzi jebkur. Un mūsdienās, kā zināms, ērtības ir vērtība!

Tomēr, kad ir pienācis laiks iegādāties jaunu portatīvo datoru, var gadīties apjukt. Piedāvājums ir daudzveidīgs, turklāt gribas izvēlēties gudri, jo tā ir ierīce, ko vēlamies izmantot ilgāku laika posmu.


Pirmkārt, jāsaprot kādam mērķim galvenokārt ierīce tiks izmantota. Ja tās ir mācības, tad tālāk jāizvērtē, kādas datora funkcijas mācību procesā būs svarīgākās.

Individuālie kritēriji

Bez šaubām, datora izvēle atkarīga  no individuālajiem kritērijiem.  Kāds dod priekšroku konkrētam zīmolam, citam būtisks datora izmērs. Tomēr der atcerēties, ka šajā gadījumā svarīgāki būs tieši ierīces tehniskie parametri un funkcijas, jo dators būs Jūsu mācību un darba instruments.

Procesors

Izvēloties datoru, pievērsiet uzmanību procesora jaudai. Šis aspekts īpaši svarīgs, ja plānojat izmantot ietilpīgas programmas, montēt video, nodarboties ar grafisko dizainu u.c.

Laba izvēle ir Intel Core i3, i5 un i7 procesori, jo tie izceļas ar ievērojamu jaudu, kas nozīmē, ka programmas strādās ātri un bez aizķeršanās.

Starp citu, jaunākās paaudzes procesori nodrošina arī to, ka ierīce ir plānāka un vieglāka, savukārt tās baterija - neizlādējas tik ātri. Mūsdienu steidzīgajā dzīves ritmā arī šie faktori ir ļoti būtiski.

Videokarte

Vēl viens būtisks elements, kas jāņem vērā, ir datora videokarte. Tās veids un kvalitāte nosaka, kāda būs video un attēlu skatīšanās pieredze. Lielākā daļa portatīvo datoru ir ar iebūvēto videokarti.

Datora ekrāns

Datora izvēlē pievērsiet uzmanību arī tā ekrāna virsmai. Piemēram, matēts ekrāns  neveidos traucējošus atspīdumus, kas būtiski atvieglos darba procesu. Savukārt video skatīšanai piemērotāks ir datora ekrāns ar glancētu virsmu, jo tas lieliski paspilgtina toņus, ļaujot gūt pilnvērtīgāku skatīšanās pieredzi.

Kas attiecas uz cenu, datori ar matētu ekrānu (Anti Glare) būs mazliet dārgāki nekā ierīces ar glancētu (Glare) ekrānu.

Vēl viens faktors, kas nereti tiek vērtēts, ir ekrāna izšķirtspēja pikseļos. Tomēr, ja vien nav paredzēts darboties ar grafikas, piemēram, Adobe programmām, šim kritērijam nav tik lielas nozīmes.

Ekrāna izmērs

Izvēloties piemērotāko ierīci, apsveriet arī ekrāna izmēru!

Dators ar mazāku ekrānu pats par sevi būs kompaktāks, tātad - vieglāk pārnēsājams. Tas var būt labs risinājums tad, ja datoru plānojat ņemt līdzi uz mācību iestādi, bibliotēku un citur. Savukārt, ja ierīci lielākoties plānots izmantot mājas apstākļos, dodiet priekšroku datoram ar lielāku ekrānu, jo ar tādu strādāt būs ērtāk.

Datora svars un baterija

Ja ierīci plānots bieži pārnēsāt, pievērsiet uzmanību arī tās svaram. Otrs svarīgais kritērijs, protams, ir baterijas darbības laiks.

Iepazīstoties ar datora specifikāciju, pievērsiet uzmanību, cik ilgi ierīces baterija darbojas bez pieslēguma elektrībai!

Operātājsistēma

Svarīgs aspekts ir arī datora operētājsistēma. Lai arī liela daļa portatīvo datoru pieejami ar jau instalētu operētājsistēmu, pārdošanā ir arī ierīces bez tās. Šāda opcija ļaus lietotājam pašam izvēlēties savām vajadzībām atbilstošu risinājumu.

Ir četru veidu operētājsistēmas - Linux, OS X (Apple), Google Chrome OS un Windows.

  • Linux operātājsistēma nav piemērota iesācējiem, jo tai ir sava specifika,

  • OS X sākotnēji var šķist sarežģīta (īpaši pēc ierastā Windows lietošanas), bet laika gaitā tā kļūst par daudzu iecienītu izvēli,

  • Google Chrome OS ir mums mazāk zināma un pieejama opcija,

  • Windows ir klasiska un labi zināma iespēja, kas komentārus, šķiet, neprasa.

Operētājsistēmas izvēle lielākoties, protams, ir gaumes un arī pieraduma jautājums, taču vissaprotamākās un plašāk izmantotās ir Windows un OS X.

Operatīvā atmiņa

Operatīvā atmiņa (RAM) ir lielums, kas ietekmē datora darbības ātrumu. Jo operatīvā atmiņa lielāka, jo labāk, ātrāk ielādēsies programmas un strādās operētājsistēma.

Operatīvā atmiņa tiek norādīta gigabaitos (GB). Šobrīd standarts ir 8 (un vairāk) GB.

Ierīces cena

Nenoliedzami būtisks faktors, kas ietekmēs portatīvā datora izvēli, ir arī tā cena. Ikdienas lietošanai, tostarp mācībām, ja vien šim mērķim nav vajadzīga kāda specifiska programmatūra, izvēlēties augstākās klases ierīces nav obligāti.

Protams, vienmēr ir vērts ieguldīt kvalitatīvākā ierīcē, kas nodrošinās ātru darbību un ērtības. Tas būs nodrošinājums, ka iegādātais dators teicami kalpos vairākus gadus.

Akciju un veikalu izpārdošanu laikā labus portatīvos datorus iespējams iegādāties par ļoti draudzīgām cenām. Tomēr, ja nav laika gaidīt akcijas piedāvājumu vai arī, ja vēlaties ieguldīt augstākas kvalitātes ierīcē, iespējams, noderīgs būs nebanku kredīts, kas ļauj vajadzīgo iegādāties uzreiz, bet norēķināties vēlāk - ilgākā laika posmā. Aizņemšanās iespējas mūsdienās ir dažādas - pirms kredīta noformēšanas izvērtējiet piedāvājumus, līguma nosacījumus un savas iespējas kredītu atmaksāt līgumā noteiktajā termiņā!

Attālinātā darba un tālmācības iespējas diktē savus noteikumus arī datoru izvēlē. Arvien populārāki kļūst kompakti, ērti lietojami portatīvie datori. Un ražotāji strādā pie tā, lai patērētājiem piedāvātu arvien jaunus, mūsdienu prasībām atbilstošus risinājumus.

Lai nekļūdītos datora izvēlē, izvērtējiet savas vajadzības, apskatiet vairāku tirdzniecības vietu piedāvājumu un, ja nepieciešams, konsultējieties ar speciālistu, kurš noteikti ieteiks labāko risinājumu.

Citi šobrīd lasa

Kas notiek ar krievu šovbiznesa zvaigžņu glaunajiem īpašumiem Jūrmalā?
"Priecīgus Ziemassvētkus!" Iedzīvotājus pārsteidz 19. aprīļa sniegotais rīts
Atklāts, ka prezidenta Rinkēviča senči nāk no Latgales 3
Pievienot komentāru