Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Šomēnes ar “Omniva” var bez maksas sūtīt ziedojumus; Jelgavā sāk šķirot tekstilu

Sabiedrība
2023. gada 15. janvārī 07:32 2023. gada 15. janvārī 07:32
  Jauns.lv
Janvārī apģērba ziedojumus uz labdarības veikalu “Otrā elpa” ar “Omniva” pakomātiem var sūtīt bez maksas.

Interesentiem jāapmeklē “Omniva” mājaslapas sadaļa “omniva.lv/mums/kampanas” un jāaizpilda forma, norādot savu kontaktinformāciju. Uz norādīto e-pasta adresi tiks nosūtīts bezmaksas pakomāta sūtījuma numurs.


Ziedot var gan pieaugušo, gan bērnu apģērbus, apavus, aksesuārus, rotas, somas, rotaļlietas, spēles, bērnu palīglīdzekļus, grāmatas, žurnālus, interjera priekšmetus, mājas dekorus, mazgabarīta elektropreces, traukus, mājas tekstilu un audumus.

Jāņem vērā, ka maksimālais sūtījuma izmērs ir skapja L izmērs (augstums 39 cm, garums 64 cm, platums 38 cm). Maksimālais svars visiem sūtījumiem ir 30 kilogramu.

Visus ziedojumus sākotnēji nogādā “Omniva” noliktavā un tālāk nodod “Otrajai elpai”. Tās vadītāja Eleonora Beržinska komentē, ka rīkot šo akciju iedvesmoja ziedotāji, kuri ziedot vēlas ne tikai Rīgā un Liepājā, bet arī citviet Latvijā un pasaulē.

“Nevaram paredzēt, kāda būs interesentu atsaucība, taču ceram uz to, ka tā būs ievērojama, un tad no vienu mēnesi ilgas kampaņas bezmaksas ziedojumu sūtīšana varētu kļūt par ilgtermiņa draudzību starp “Otro elpu” un “Omniva”,” teic Beržinska.

Jelgavā sāk šķirot tekstilu

Jelgavā uzstādīti pirmie seši konteineri tekstila izstrādājumu vākšanai un kopumā tuvāko nedēļu laikā būs 20 konteineru 11 vietās.

Tos uzstāda pilnsabiedrība JKP, kurā apvienojušās SIA "Kulk", "Jelgavas komunālie pakalpojumi" un "Reģionālie vides pakalpojumi". Pilnsabiedrība nodrošina sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jelgavā.

Foto: Jelgavas pilsētas dome

Saskaņā ar direktīvu visās Eiropas Savienības dalībvalstīs no 2025. gada būs jānodrošina tekstila šķirošana un apsaimniekošana. Latvija apņēmusies sākt šķirošanu jau no šā gada.

“Jo vairāk šķirojam, jo mazāku tekstila apjomu apglabājam atkritumu poligonos, jo mazāks ir tekstila radītais vides piesārņojums, jo vairāk izstrādājumu varam atgriezt otrreizējā apritē,” skaidro JKP. Tekstila šķirošana ir vēl viena iespēja ietaupīt, samazinot nešķiroto atkritumu apjomu mājsaimniecībā, un vienlaikus dot otru dzīvi tiem izstrādājumiem, kuri vēl ir lietojami, taču pašiem nav vajadzīgi.

Jelgavā savāktais tekstils nonāks "Eco Baltia vide" filiālē Tukumā, kur to tālāk sašķiros frakcijās atbilstoši materiālam, kvalitātei un citiem kritērijiem. Daļa izstrādājumu – kvalitatīvs apģērbs, apavi un mājas tekstils – tiks novirzīti atkārtotai lietošanai, pārējiem materiāliem meklēs pārstrādes iespējas. Tādēļ ir īpaši noteikumi tekstila izstrādājumu ievietošanai jaunajos konteineros.

Drīkst ievietot tīrus, sausus apģērbus, apavus un mājas tekstilu bez caurumiem un plēsumiem. Ja audumam ir stingra struktūra, tas var būt nedaudz atiris pa vīli.

Nododamo izstrādājumu klāsts ir plašs – krekli, bikses, jakas, mēteļi, šalles, cimdi, cepures, jostas, somas, dvieļi, aizkari, gultas veļa, spilveni, segas. Šķirot iespējams arī paklājus, ja tie nepārsniedz 1,5x2 metru izmēru, arī apavus, ja tiem nav vizuālu bojājumu un vēl ir lietojami. Tekstila izstrādājumi var būt no dažādiem materiāliem – vilnas, kokvilnas, sintētikas, ādas vai mākslīgās ādas.

Citi šobrīd lasa

"Turamies kopā arī grūtos brīžos!" - Ģirta un Leonardas Ķesteru īpašās attiecības
Meganas Mārklas izmisuma pilnais lūgums pēc miera ar Keitu Midltoni pēc ziņām par vēzi atkal uzvirmojis ar jaunu sparu
Kas notiek ar krievu šovbiznesa zvaigžņu glaunajiem īpašumiem Jūrmalā?
Pievienot komentāru