Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv

 

Podkāstu sērija "Zeme, kas dzied. Sarunas": Jānis Siliņš par Teātra mākslas vēsturi 19. gadsimtā

Kultūra
2023. gada 1. aprīlī 12:06 2023. gada 1. aprīlī 12:06
  Jauns.lv
Cilvēks, kurš par teātri zina pilnīgi visu – tā jaunākajā “Zeme, kas dzied” video podkāstā aktieris Artūrs Krūzkops piesaka profesoru, Mg. art. Jāni Siliņu, kurš ir ne tikai Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs, bet arī Starptautiskās teātra kritikas asociācijas biedrs, Latvijas Nacionālā Kultūras centra amatieru teātra konsultatīvās padomes priekšsēdētājs, ilgus gadus vadījis arī Latvijas Kultūras akadēmiju.

Teātris, gluži tāpat kā dziedāšana, bija viena no mākslas formām, kas veicināja latviešu kopības apzināšanos, un J. Siliņš atklāj, kāda ietekme reiz Rīgā nodibinātajai "Latviskai palīdzības biedrībai priekš trūkumu ciesdamies igauņiem" bijusi uz latviešu biedrību veidošanu un kāda bijusi amatierteātru un lokālo koru mijiedarbība. Sarunas gaitā J. Siliņš klausītāju izved cauri latviešu teātra veidošanās vēsturei, nepametot novārtā nevienu vēsturisku sīkumu, kas tomēr izrādās svarīgs kopainā.

Siliņš klausītāju izved cauri latviešu teātra veidošanās vēsturei, nepametot novārtā nevienu vēsturisku sīkumu. (Foto: Ekrānuzņēmums)

Top vēsturiska spēlfilma par pirmajiem latviešu Dziesmusvētkiem “Zeme, kas dzied”, kuras pirmizrāde gaidāma 2023. gadā, kad svinēsim Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku 150. gadu jubileju. Filmas režisors un scenārija autors ir Māris Martinsons, bet scenārija līdzautors – Trešās Atmodas aktīvists un žurnālists Dainis Īvāns. Vairāk informācijas par filmu: www.zemekasdzied.lv.

“Zeme, kas dzied” vēstīs par vēl neizstāstītajiem Dziesmusvētku stāstiem. Lai labāk izprastu to būtību, filmas veidotāji piedāvā podkāstu sēriju ”Zeme, kas dzied. Sarunas”. Sarunas vada aktieris Arturs Krūzkops, studijā aicinot gan ar filmu saistītas personas, gan arī citus ekspertus, kuri stāsta par dažādiem vēsturiskiem, sociāliem un kulturāliem aspektiem, kas ietekmējuši Dziesmusvētku kustības veidošanos. Podkāstu sērijas atklāj daudz interesantu faktu par filmas tapšanu un sniedz dziļu ieskatu tajā, kāda bija latviešu dzīve 19. gadsimta otrajā pusē.

Citi šobrīd lasa

FOTO, VIDEO: Grigule savā personālizstādes atklāšanā ieradusies drosmīgā tērpā 4
Lielajā Piektdienā Vecrīgas ielās ekumeniskajā krustaceļā devušies ap tūkstotis cilvēku
FOTO: Spītējot lietum, Rīgas pils Svētā gara tornī pacelts NATO karogs
Pievienot komentāru