Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Partijas "Apvienotais saraksts'' Valsts prezidenta amata kandidāts Uldis Pīlēns (no kreisās) un pašreizējais Valsts prezidents Egils Levits (Foto: Edijs Pālens/LETA)

Uldis Pīlēns — pirmais oficiāli pieteiktais Valsts prezidenta amata kandidāts 2

Politika
2023. gada 10. maijā 12:13 2023. gada 10. maijā 12:13
  Jauns.lv/LETA
"Apvienotais saraksts" (AS) šodien Valsts prezidenta amatam pieteicis uzņēmēja, AS dibinātāja Ulda Pīlēna kandidatūru, paziņoja AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars. Pīlēna kandidatūru pieteikuši visi 15 AS Saeimas frakcijas deputāti.

Pīlēns ir pirmā no publiski izskanējušajām kandidatūrām, kas ir oficiāli pieteikta Valsts prezidenta vēlēšanām.


Kā ziņots, Pīlēna ievēlēšana par Valsts prezidentu nenozīmētu valdības krišanu, jo prezidenta vēlēšanas un valdības stabilitāte ir nesaistīti jautājumi, aģentūrai apgalvoja AS frakcijas vadītājs Tavars.

Valsts prezidenta vēlēšanas būs neliels izaicinājums arī koalīcijai, bet tās nebūs kritiskas ne valdībai, ne tās vadītājam Krišjānim Kariņam (JV), uzsver Tavars.

Saistītās ziņas

Valsts prezidenta kandidātu izvirzīšanas priekšvakarā koalīcija nevienprātīgi "paliek" pie Pīlēna un Levita
Aptauja: vairākums iedzīvotāju Pīlēna un Levita vietā gribētu citu prezidenta kandidātu 2
"Par!" akcijā Valsts prezidenta amatam līderos izvirzījušās Kalniete, Braže un Osipova

AS frakcijas vadītājs šajā kontekstā arī norāda, ka neoficiālās sarunās kādi no koalīcijas deputātiem pozitīvi vērtējot Pīlēna kandidatūru. Tāpat koalīcijas partijas tiks aicinātas tikties ar AS dibinātāju, lai iepazītos ar viņa redzējumu.

Kā ziņots, līdz 13.maijam varēs pieteikt Valsts prezidenta amata kandidātus, bet prezidenta vēlēšanas Saeimā paredzētas maija pēdējā dienā.

Līdz ar Valsts prezidenta kandidātu izvirzīšanas termiņa sākšanos koalīcijā nemainīgi saglabājas nevienprātība, divām valdības partijām virzot katrai savu kandidātu. AS Valsts prezidentam amatam virza Pīlēnu, savukārt Nacionālā apvienība (NA) - pašreizējo Valsts prezidentu Egilu Levitu.

Iepriekš atbalstu signāli Levitam nāca arī no lielākās koalīcijas partijas "Jaunā vienotība", taču viens no JV līderiem, premjers Krišjānis Kariņš (JV) trešdien intervijā TV3 izteicās, ka nevar izslēgt prezidenta amata kandidāta piedāvāšanu arī no JV puses.

Nevarot izslēgt, ka arī JV parādās savs kandidāts vai ka atbalstāms kļūst pagaidām publiski neatklātais partijas "Progresīvie" kandidāts. "Pārsteigumi var būt dažādi. Šobrīd es neko izslēgt nevaru," sacīja Kariņš.

"Progresīvie" savu kandidātu plāno paziņot ceturtdien, 11.maijā. Zaļo un zemnieku savienība vēl lems, vai virzīt savu pretendentu.

Citi šobrīd lasa

Lieldienu brīvdienās Carnikavas iedzīvotājiem vēlams iekrāt pārtikas rezerves — kādu laiku būs problemātiskāk to iegādāties 1
Kolorīti apmeklētāji, smalki viesi un Zaiga Gaile gida lomā - kā ar spozmi atjaunotajā ēkā atgriezās Jaunais Rīgas teātris. FOTO
Bezvēsts pazudušais 2005. gadā dzimušais Valters Vanags atrasts gājis bojā
Skatīt visus komentārus