Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv

 

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par dārdzību veikalos: "Mūsu blēži ir vislabākie blēži Eiropā" 5

Viedokļi
2023. gada 24. maijā 06:58 2023. gada 24. maijā 06:58
  Jauns.lv
Ir divas pamatlietas, kuras Latvijā veicinājušas inflāciju, saka uzņēmējs Pēteris Šmidre: "Pirmā lieta ir tā, ka mūs visvairāk ietekmējusi krievu propaganda, un otrā ir tā, ka mūsu blēži ir vislabākie blēži Eiropā".

Pirms gada Latvijā iesākās ievērojams inflācijas kāpums – gāzes, elektroenerģijas un degvielas cenas sasniedza rekordus un tām līdzi arī kāpa izmaksas par pārtiku, apģērbu un visdažādākajiem pakalpojumiem. Šobrīd inflācija nobremzēta, bet mūsu veikalos preces ir dārgākas nekā Rietumeiropas zemēs. Tāpēc Jauns.lv Lielais Jautājums viedokļu līderim – uzņēmējam Pēterim Šmidrem: “Kāpēc Latvijā daudzām precēm cenas ir augstākas, nekā citās Eiropas Savienības valstīs?”


Visam tam pamatā ir valsts ekonomiskā politika, uzsver uzņēmējs: “Pēdējais nopietnais trieciens bija jautājums par energoresursu cenām”. Un noteicošais bija informatīvais spiediens.

“Atcerieties – no rīta līdz vakaram bija jautājumi – vai tiešām mēs pa ziemu nenosalsim, vai tiešām mums būs elektrība un tā tālāk? Cilvēki, kas ar to nodarbojās ļoti gudri un sarežģīti atbildēja: mēs jau nezinām, viss atkarīgs no biržas, tirgus un tā tālāk. Tai laikā tika pieļauta ļoti nopietna kļūda – valdība atļāva visvairāk augt cenām uz energoresursiem, pilnīgi nedomājot par to, ka tās uz laiku varētu ierobežot. Es nedomāju administratīvi, bet gan ar ekonomiskām metodēm.

Līdz ar to mums pēc būtības bija vislielākā energoresursu inflācija Eiropā. Ja Francijā tā cēlās par 19%, tad pie mums tā cēlās vairākas reizes, nav jēgas pat procentus skaitīt,” saka uzņēmējs. Tādējādi cenas cēlās arī visam pārējam, kaut gan to varēja ierobežot gan ar nodokļu samazinājumu un kreditēšanu, gan inflāciju ierobežot, pieaugumu kompensējot no valsts budžeta vai uzņēmumu peļņas. Ja tas tā būtu, tad tagad mēs būtu turpat, kur šobrīd ir pārējā Eiropa, kur energoresursu cenas ir gandrīz tādas pašas, kā pirms krīzes. Bet to esam nokavējuši un Pēteris Šmidre atgādina kādu amerikāņu anekdoti par suni un sūdu – sūdu atpakaļ sunī nevar iebāzt!

Rezultātā mums ir ne tikai dārgāks darbaspēks un dārgākas izejvielas, bet arī esam “šausmīgi” pazaudējuši eksporta tirgu. Pagaidām to vēl nejūtam, bet drīz vien to sajutīsim. Noslēdzot savas pārdomas, Pēteris Šmidre teic, ka inflāciju “mēs pēc būtības paši sev esam noorganizējuši”.

Kā Andrejs Ērglis, Pēteris Šmidre un Jurģis Liepnieks vērtē cenas Latvijas veikalos, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.

Citi šobrīd lasa

"Priecīgus Ziemassvētkus!" Iedzīvotājus pārsteidz 19. aprīļa sniegotais rīts
Izsolē tiešsaistē tirgo barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi
FOTO: ko Ķīpsalā var redzēt izstādē "Auto 2024"?
Skatīt visus komentārus