Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Pieaug bērnu satraumēšanās gadījumu skaits

Sabiedrība
2023. gada 26. maijā 14:20 2023. gada 26. maijā 14:20
  Jauns.lv/LETA
Šī gada aprīlī ar dažādos veidos gūtām traumām Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā (BKUS) vērsušies 2460 bērni, kas ir par 1000 bērniem vairāk nekā gada sākumā, Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) rīkotajā konferencē piektdien informēja BKUS bērnu ķirurgs Timurs Zurmutaī.

130 bērni slimnīcā vērsušies ar traumām, kas gūtas, pārvietojoties ar dažādiem mobilitātes rīkiem, bet 30 bērni - ar ceļu satiksmes negadījumos gūtām traumām. 68 bērni traumas guvuši rotaļlaukumos, savukārt 48 - lēkājot uz batuta.


Laikapstākļiem kļūstot siltākiem, traumas guvušo bērnu skaits ievērojami pieaugot. No 1. maija līdz 22. maijam BKUS pēc palīdzības vērsušies jau 184 bērni, kas traumas guvuši, pārvietojoties ar dažādiem mobilitātes rīkiem, kā arī 82 bērni, kuru traumas gūtas rotaļlaukumos. Pieaudzis arī to bērnu skaits, kas guvuši traumas uz batutiem - slimnīcā vērsušies šādi 52 bērni.

Zurmutaī atzīmēja, ka līdz ar silta laika iestāšanos aptuveni dubultojies bērnu skaits, kas vienā dienā ar traumām nonāk Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļā - ja šī gada pirmajos mēnešos ar traumām diennaktī pēc palīdzības vērsās aptuveni 50 bērni, tad maija trešajā nedēļā tie jau bija aptuveni 100 bērni dienā.

Visbiežāk, braucot ar elektroskrejriteni, tiek gūti lūzumi, mežģījumi, kā arī sasitumi. Vairums gūto traumu ir bijis iespējams novērst, pārliecināts ķirurgs. Viņš atzīmēja, ka liela loma ir vecāku rādītājam piemēram, pašiem lietojot ķiveres un citu aizsargekipējumu, kā arī prasot to darīt bērniem.

Ķirurgs atgādināja, ka elektroskrejriteni drīkst izmantot tikai pēc 14 gadu vecuma sasniegšanas, ar to pārvietojoties tikai drošā ātrumā. Tāpat jāievēro, ka uz skrejriteņa vai elektroskrejriteņa drīkst atrasties tikai viens cilvēks, līdz ar ko arī vecāki nedrīkst pārvadīt bērnu uz elektroskrejriteņa.

Ķiveru nozīmi uzsvēra arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas Komunikācijas departamenta vadītāja Ilze Šipkēviča, norādot, ka, braucot ar velosipēdu, ķiveres lieto tikai 30,8% bērnu. Viņa atgādināja, ka līdz 12 gadus vecumam ķiveres izmantošana ir obligāta.

PTAC Patēriņa preču uzraudzības daļas vadītāja Līga Kauliņa norādīja, ka, iegādājoties individuālos aizsardzības līdzekļus, nepieciešams pievērst uzmanību, vai ir informācija par preces ražotāju, vai uz tā ir norādīts identifikācijas elements - tips, partijas vai sērijas numurs -, CE marķējums, kā arī instrukcija un informācija latviešu valodā par tā lietošanu, uzglabāšanu, kopšanu un derīgumu.

Runājot par drošību uz batutiem, ķirurgs uzsvēra - batutam ir jābūt uzliktam aizsargtīklam, kā arī uz tā drīkst atrasties tikai viens bērns. Pieaugušajiem ir jānodrošina bērna pieskatīšana, neļaujot veikt akrobātiskus trikus, kā arī nedrīkst izmantot batutu, ja tas ir slapjš. Tāpat jāuzmana, lai zem batuta nespēlejas citi bērni.

Batutam būtu jāatrodas drošā vietā zālienā vai uz enerģiju absorbējošas virsmas. Kauliņa atzīmēja, ka ap batutu vajadzētu ievērot vismaz 2,5 metru platu "drošas krišanas zonu" - nedrīkstētu būt potenciāli apdraudējumi, piemēram, žogi, dzīvžogi, koki, mieti vai citi priekšmeti.

Citi šobrīd lasa

FOTO, VIDEO: autosportista Mārtiņa Seska ģimene, viesi un līdzjutēji ar krāšņu sporta auto izdaiļo dokumentālās filmas "Ātruma skartie" pirmizrādi "Splendid Palace"
Kolorīti apmeklētāji, smalki viesi un Zaiga Gaile gida lomā - kā ar spozmi atjaunotajā ēkā atgriezās Jaunais Rīgas teātris. FOTO
Bezvēsts pazudušais 2005. gadā dzimušais Valters Vanags atrasts gājis bojā
Pievienot komentāru