Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv

 

Foto: karavīri izmēģina jaunās bruņumašīnas Lilastes ezerā

Sabiedrība
2023. gada 29. maijā 13:00 2023. gada 29. maijā 13:00
  Jauns.lv
24. un 25. maijā Mācību vadības pavēlniecības Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs organizēja pirmo kursu Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un Zemessardzes vienību karavīriem “Patria” "6x6" bruņumašīnu vadīšanai uz atklātas ūdenstilpnes. Apmācība norisinājās Lilastes ezerā, vēsta Sargs.lv

Kursa laikā karavīri guva nepieciešamās zināšanas un praktiskās iemaņas “Patria” "6x6" bruņumašīnu vadīšanai, pārvarot ūdens šķēršļus peldot.


“Patria” primāri ir paredzēta personāla drošai transportēšanai pa sauszemi, tās amfībijas īpašības ļauj forsēt arī ūdens šķēršļus, saglabājot manevrētspēju, stabilitāti un ātrumu pat tad, kad tā ir pilna ar kravu, un tās virsbūve virs ūdens atrodas vien pāris desmitu centimetru.

2019. gadā Latvija pievienojās Somijas vadītajai kopējās bruņumašīnu sistēmas “Patria” 6x6 programmai, kurai 2021. gadā piebiedrojās Zviedrija un pašlaik iestāšanās procesā arī ir Vācija. Starptautiskās sadarbības programmas mērķis ir izstrādāt bruņutehnikas sistēmu, pamatojoties uz iesaistīto valstu kopējām prasībām.

“Patria” 6x6 bruņumašīna galvenokārt ir paredzēta kājnieku un cita nepieciešamā personāla drošai pārvadāšanai operāciju rajonā. Tā ir klusa, mobila un ātra.
Jau ziņots, ka bruņutransportiera kopējais garums sasniedz 7,5 metrus, bet augstums bez torņa - 2,5 metrus. Ar atbalsta ieročiem neaprīkotā kaujas mašīnas apkalpē nepieciešami divi cilvēki, savukārt desanta nodalījumā ietilpst līdz 10 kaujiniekiem ar individuālo ekipējumu. Bruņutransportieris peldus spēj šķērsot ūdens šķēršļus kā ezerus un upes. “Patria” aizsardzībai uz jumta izvietota ložmetēja platforma ar ložmetējnieka aizsargbruņām pa visu tās perimetru.

“Patria” 6x6 bruņumašīna galvenokārt ir paredzēta kājnieku un cita nepieciešamā personāla drošai pārvadāšanai operāciju rajonā. (Foto: Aizsardzības ministrija/Gatis Dieziņš)

Galvenā atšķirība “Patria” 6x6 no parastas kravas mašīnas ir tā, ka tas ir kaujas transportlīdzeklis, kas ir bruņots, daudz smagāks, garāks un platāks. Atšķiras tās braukšanas specifika bezceļos, kā arī tā braukšanas uzsākšana dažādās vidēs gan pret kalnu, gan mitrā apvidū, gan ūdenī.

6x6 bruņutransportieri “Patria” jau šobrīd tiek daļēji komplektēti Cēsīs esošajā Latvijas uzņēmumā SIA “Defence Partnership Latvia”. No 2023. gada plānots, ka transportlīdzekļu komplektācija Latvijā tiks veikta pilnā apmērā, turklāt arī lielākā daļa detaļu tiek ražotas tepat Latvijā.

Pagaidām Sauszemes spēku Mehanizētas kājnieku brigādes rīcībā ir astoņas platformas, taču plānots, ka līdz 2029. gada beigām NBS, tai skaitā arī Zemessardze, saņems ap 200 šādu transportlīdzekļu.

Citi šobrīd lasa

FOTO, VIDEO: autosportista Mārtiņa Seska ģimene, viesi un līdzjutēji ar krāšņu sporta auto izdaiļo dokumentālās filmas "Ātruma skartie" pirmizrādi "Splendid Palace"
Kolorīti apmeklētāji, smalki viesi un Zaiga Gaile gida lomā - kā ar spozmi atjaunotajā ēkā atgriezās Jaunais Rīgas teātris. FOTO
"Kur bija Vaira, tur bija Imants, un otrādi!" FOTO: sirsnīgā atmosfērā atklāta Imanta Freiberga biogrāfija 3
Pievienot komentāru