Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
LPV līderis Ainārs Šlesers. (Foto: Edijs Pālens/LETA)

Šlesers: JV, ZZS un "Progresīvie" varētu vienoties par Rinkēviča ievēlēšanu

Politika
2023. gada 29. maijā 14:23 2023. gada 29. maijā 14:23
  Jauns.lv/LETA
"Jaunā vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Progresīvie" varētu vienoties par kopumā 52 balsu atdošanu Edgara Rinkēviča (JV) ievēlēšanai Valsts prezidenta amatā, aģentūrai LETA pieļāva partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) līderis Ainārs Šlesers, atsaucoties uz viņa rīcībā esošo informāciju.

Vaicāts par izskanējušo iespēju, ka ar JV, ZZS un "Progresīvo" balsīm Valsts prezidenta amatā varētu tikt ievēlēts Rinkēvičs, Šlesers norādīja, ka viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka šāda vienošanās varētu tikt panākta.


Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešama vismaz 51 balss.

Tāpat LPV frakcijas vadītājs kuluāros esot dzirdējis versiju, ka šajā kontekstā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) tuvākajā valdības sēdē varētu nostrostēt kādus no partneriem, ka neesot gatavības veikt nepieciešamās reformas veselības jomā un citur un izteikties par iespēju atkāpties no amata. Reizē šādas runas var būt arī māņu gājiens, lai pabaidītu koalīcijas partnerus, piebilda Šlesers.

Ņemot vērā izskanējušo par JV, ZZS un "Progresīvo" iespējamo vienošanos, jāsecina, ka pašreizējā koalīcija "de facto" jau ir beigusies un tiek veidota jauna valdība, norādīja Šlesers. Tas esot saprotams, jo pašreizējā valdība nespējot strādāt un pieņemt lēmumus, uzskata opozīcijas deputāts.

LPV līderi gan izbrīnot, ka JV esot gatava izdabāt "[bijušā Ventspils mēra Aivara] Lemberga partijai" pēc tam, kad "Rinkēvičs un [bijušais tieslietu minitrs Jānis] Bordāns panākuši Lemberga iekļaušanu ASV "melnajā sarakstā"".

Tagad sanāk, ka, lai varētu ievēlēt Rinkēviču "jāizlūdzas Lembergam svētība", kas varot nozīmēt, ka ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" līderim Aivaram Lembergam varētu tikt piedāvāta amnestija, apžēlošana vai vismaz atvainošanās saistībā ar agrāk pavadīto laiku apcietinājumā, atzīmēja Šlesers.

LPV jau pateikusi, ka nebūs tādā 52 balsu koalīcijā. Ja JV nenonāks opozīcijā un par Valsts prezidentu tiks ievēlēts Rinkēvičs, LPV apņēmusies sākt vākt parakstus referenduma ierosināšanai par Saeimas atsaukšanu, norādīja opozīcijas politiķis.

Jau vēstīts, ka LPV šodien tikās ar "Apvienotā saraksta" (AS) izvirzīto kandidātu Uldi Pīlēnu un pēc tam LPV arī pieņēma lēmumu "ar savām deviņām balsīm" atbalstīt Pīlēna ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā, pastāstīja Šlesers.

Tagad tālākais ir Pīlēna atbildība, lai sarunās ar pārējām Saeimas frakcijām pārliecinātu par atbalstu savai kandidatūrai, norādīja LPV politiķis.

Kā ziņots, maija pēdējā dienā paredzētajām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs kandidātus.

Valdošajā koalīcijā ietilpstošais AS augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Pīlēnu, premjera partija JV prezidenta krēslam piedāvā ārlietu ministra Rinkēviča kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija "Progresīvie" prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto.

Citi šobrīd lasa

Cik daudz azbestu saturoša šīfera ir Latvijā? Aplēses pārsteidz 6
Leģendārais režisors Ivars Seleckis pirms 90. jubilejas atklāj ilgmūžības noslēpumu
FOTO, VIDEO: Mirdza Martinsone un Mārtiņš Vilsons atkal satiek savu "inkasatora auto", kuru mēģināja "aplaupīt" pirms 40 gadiem
Pievienot komentāru