Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Ir svarīgi pashu uzlikt uz skaista šķīvja. Rotājumi tai nav nepieciešami – tās skaistums ir askētiskajā formā. (Foto: Shutterstock)

Vārītā pasha - biezpiena deserts, ko ēd Lieldienās

Sastāvdaļas
  • 1 kg biezpiena
  • 200 g saldkrējuma sviesta
  • 300 g saldā vai skābā krējuma
  • 8 olu dzeltenumi
  • 200 g pūdercukura
  • 1 vaniļas pāksts
  • sauja rozīņu (bez kauliņiem)
  • sauja iecukurotu citronmiziņu vai ķiršu
  • 2–3 nažagali maltu garšvielu pēc izvēles (kanēlis, zvaigžņu anīss jeb badjāns)
Iemācies gatavot tradicionālo Lieldienu ēdienu - pashu. Kas jāņem vērā? Pirmkārt, visiem produktiem jābūt izcili kvalitatīviem un svaigiem, sviestam un krējumam, vienalga, saldajam vai skābajam, pēc iespējas treknākiem, bet biezpienam – pēc iespējas sausākam. Slapjš biezpiens un sviests ar zemu tauku saturu zem sloga pamatīgi atsulosies un paņems līdzi daļu topošās pashas garšu un aromātu. Recepti piedāvā žurnāls "100 Labi Padomi".

Pagatavošana

1
Ievieto biezpienu auduma maisiņā vai ietin marlē un liec zem sloga (piemēram, starp diviem gaļas dēlīšiem, kurus ieriktē nedaudz slīpi – lai sūkalām ir, kur notecēt, virsū liekot katliņu ar ūdeni). Pēc 4–6 stundām vajadzētu būt satecējušām aptuveni 50–100 gramiem sūkalu.
2
Ar naža galu gareniski pārgriez vaniļas pāksti uz pusēm, izkasi sēkliņas un iemaisi tās ēdamkarotē cukura (ja izmantosi vēl citas garšvielas, arī tās iemaisi cukurā). Nomazgā un nosusini rozīnes.
3
Sviestu liec kastrolī, uz mazas uguns izkausē un nosmel tikai augšējo dzelteno slāni.
4
Liec katlā (vislabāk – ar biezu dibenu) noslogoto biezpienu, pievieno kausēto sviestu, saldo vai skābo krējumu un kārtīgi maisi, līdz tas kļūst par viendabīgu masu.
5
Lielākā katlā ielej ūdeni un tajā līdz pusei iegremdē katlu ar biezpiena masu (proti, ūdens peldē), un, rūpīgi maisot ar koka karoti, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Vāku neliec!
6
Olu dzeltenumus izdzen caur sietu – lai pashā nebūtu dzīslaino mezgliņu, pievieno pārējo pūdercukuru un sakul līdz baltām putām.
7
Līdz ko biezpiena masa sāk kūpēt un kļūt šķidrāka, pievieno sakultās olas. Turpini maisīt, lai pasha neslāņojas. Pievieno cukuru ar vaniļu, kā arī pašu vaniļas pāksti un maisot turpini vārīt pashu ūdens peldē vēl 30 minūtes. Tad izņem no masas vaniļas pāksti un pievieno iecukurotās citrona miziņas vai ķiršus un rozīnes. Visu turpini vārīt vēl 10 minūtes.
8
Lielākā traukā augšpēdus liec izvēlēto pashas formu (ir jāatstāj kāda šķirbiņa, pa kuru notecēt sūkalām), rūpīgi izklāj to ar marli (tā, lai nebūtu ne ielocītes), liec iekšā masu tā, lai atvēlētā telpa tiktu piepildīta vienmērīgi. Atstāj atdzist 2–3 stundas.
9
Kad masa ir atdzisusi, tā jānoslogo (atrodi ap 500 g smagu slogu). Tā kā gatavā pasha būs jāapgriež ar pamatni uz leju, pashas sagatave formā jāiepilda precīzi – lai tā, celta galdā, stāvētu stabili un cēli. Liec formu ar topošo pashu 2–10 grādu aukstumā uz 24–48 stundām.
10
Kad pasha ir nogatavināta, uzmanīgi apgriez formu otrādi, noņem to un marli. Ja ir kāds grumbulītis, ar naža sāniem to var nolīdzināt. Tagad svarīgākais ir atrast pashai skaistu šķīvi. Rotājumi tai nav nepieciešami – tās skaistums ir askētiskajā formā.

Pievienot komentāru

Deserti