© Enrico Martino/SIME/ Vida Press

Krāmējam ceļasomas? Deviņas tūristiem superizdevīgas valstis

Vīru pasaule
2023. gada 15. jūlijā 08:46 2023. gada 15. jūlijā 08:46
  Aldis Miesnieks | 9vīri
Ja esat noguris no ēģiptēm, taizemēm un turcijām, "Deviņvīri" parakājās pa pasaules tūrisma operatoru failiem un iezīmēja sev (un, cerams, arī jums) deviņas ceļojumu galamērķu valstis, kur, ekonomiski dzīvojot, dienas tēriņi nepārsniegs 40 eiro, bet iespaidi un kopbilde var pārsniegt šo summu pat pieckārtīgi! Mēs te gan izlaidām Franču Gviānu, Nauru un citas okeānos paslēpušās mazvalstis, jo nokļūšana līdz turienei vien apēdīs visu ceļojuma budžetu...

9. Pa seno civilizāciju takām

Valsts: Tunisija

Foto: Shutterstock

Apraksts:  Kartāgas drupas (atrodas pašā Tunisas līča krastā), Vidusjūras šalkas, nebeidzamās Sahāras tuksneša smiltis un vietējais kolorīts – tas viss jūs sagaida Tunisijā, kur normālu diennakts mitekli var sameklēt par 20 eiro. Savukārt vietējie ēdieni – slavenā omlete šakšuka vai lēcu un liellopgaļas zupa – jums izmaksās vien pāris eiro. Vislietainākais ir decembris, bet visaukstākais gada mēnesis – janvāris, kad vidējā temperatūra ir +12.

Naudas vienība: Tunisijas dinārs = 0,3 EUR.

8. Kaukāza gūstekne

Valsts: Armēnija

Foto: Shutterstock

Apraksts: Esiet sveicināti senās Urartu lielvalsts teritorijā – Sevana ezers, Vorotana ieleja, tālumā redzamais Ararata kalns ar konjaka dūmakā ietinušos smaili, galvaspilsēta Erevāna ar Sergeja Paradžanova mājmuzeju, augļu tirgus ar superīgām aprikožu, plūmju un persiku sukādēm. Un vēl te jūs gaida pasaulē iespaidīgākais automazgātavu tīkls. Diennakts mītnes (dzīvokļa) cena – ap 20 eiro. Autentiska ēdmaņa tādās pašās vietās maksās 4–6 eiro.

Naudas vienība: Armēnijas drams = 0,0023 EUR.

7. Paslēpusies Karībjūrā

Valsts: Beliza

Foto: © Enrico Martino/SIME/ Vida Press

Apraksts: Vismazākā Centrālamerikas valsts ir patvērusies Karību jūras rietumu azotē. Pirmkārt, tā jūs pārsteigs ar tropisko paradīzes klimatu un, otrkārt, ideālām daivinga ainavām (te ir pasaulē otrais garākais – izstiepies teju līdz 300 kilometriem – koraļļu rifs). Par pārsimt eiro mēnesī var noīrēt tiešām normālu dzīves vietu, vietējos tirgos un veikaliņos nopērkamie produkti ir centu vērtē, bet pasažierus te pārvadā veci amerikāņu skolu autobusi, kurus vietējie kreoli mīļi dēvē par Saules putniem.

Naudas vienība: Belizas dolārs = 0,45 EUR.

6. Salu bezgalībā

Valsts: Indonēzija

Foto: Shutterstock

Apraksts: Valsts, kura Indijas un Klusā okeāna pierobežā apvieno vairāk nekā 17 000 salu. Te patiesi ir ko redzēt – Bali pludmales un neaizmirstamo Ubudu no filmas "Ēd, lūdzies, mīli", Tabakas ezeru Sumatrā, Borneo džungļu varenību, Bromas vulkānu Javā vai varbūt pat uzkāpt Džajas smailē Jaungvinejā. Vēl te var uzskriet  virsū  degunradzim, orangutanam vai pat Komodo varānam – draudzēties ar pēdējo es jums neieteiktu! Svaigi augļi dienā var izmaksāt ap pāris eiro, bet diennakts mītne – ap 20 eiro.

Naudas vienība: Indonēzijas rūpija, 10 000 = 0,61 EUR.

5. Futbola kaujinieki

Valsts: Hondurasa

Foto: © Enrico Martino/SIME/ Vida Press

Apraksts: Šī tiek uzskatīta par tūristiem visdraudzīgāko (tiesa, narkobandu dēļ tā arī skaitās viena no kriminālākajām pasaulē) Centrālamerikas valsti tieši pēc diennakts izmaksu minimuma – tie tiek lēsti ap 30 eiro. Starp citu, vēl nesen Hondurasa bija pasaulē lielākā banānu eksportētāja! Jā, un par futbolu te labāk izteikties ļoti toleranti, jo šī ir vienīgā valsts pasaulē, kura sporta spēles rezultāta dēļ ir sākusi karu pret kaimiņvalsti – Salvadoru. Te ir lielisks daivinga piedāvājums, džungļu eksotika, bet iesācējiem antropologiem – maiju civilizācijas nospiedumi. Tuvu Hondurasas ziemeļu piekrastei atrodas tūristu iecienītās Baijas salas. 

Naudas vienība: Hondurasas lempīra = 0,037 EUR.

4. Andu pakājē

Valsts: Bolīvija

Foto: Eric Nathan / Alamy/ Vida Press

Apraksts: Lai arī tā ir tikai viena no divām Dienvidamerikas valstīm, kurai nav sazobes ar okeāniem, tādēļ tā nekļūst mazāk pievilcīga tūristiem. Inku senajā dzimtenē ir silts klimats, daudzi ezeri, ūdenskritumi un termālie avoti, lieliski saglabājušās koloniālās Spānijas pilsētas – un to visu varat izbaudīt un aptaustīt aptuveni par 20–30 eiro dienā. Neaizmirstiet arī, ka Bolīviju dēvē par alvas un sudraba zemi, un te atrodas pasaules visaugstākais ezers Titikaka, kurā esošā Isla de Sola jeb Saules sala tiek uzskatīta par mūsu tuvākās zvaigznes dzimšanas vietu. Vēl te atrodams arī unikālais Ujuni sālsezers, kurā var sasniegt pasaules ātrbraukšanas rekordus. Un vēl galvaspilsētā Lapasā ir ne tikai Zelta, bet arī Kokaīna muzejs!

Naudas vienība: boliviano = 0,13 EUR.

3. Džungļu grāmata realitātē

Valsts: Laosa

Foto: Shutterstock

Apraksts: Atšķirībā no Hondurasas Laosa tiek uzskatīta par tūristiem ļoti drošu valsti. Mēs jums ieteiktu izbaudīt kruīzu pa vienu no dižākajām Āzijas upēm Mekongu (un nesastapties tur ar vietējiem samiem), paviesoties uz Bolovenas plato un paklaiņot pa Čionsona kalnu grēdu. Ja diennakts guļamvieta jums izmaksās pārdesmit eiro, tad trīsreizēja maltīte – uz pusi lētāk (ja jums ir rīsu diētas atslodze, tad vēl divkārt). Un nebrīnieties, ka jums apkārt ņirb tikai jaunas sejas – Laosas iedzīvotāju vidējais vecums ir vien 23,7 gadi!

Naudas vienība: kips, 10 000 = 0,53 EUR.

2. Mūs te atpazīs

Valsts: Gambija

Foto: Charlotte Thege / Alamy/ Vida Press

Apraksts: Ja gribat patiesu eksotiku – Āfrika jau gaida! Neaizmirstiet arī, ka 17. gadsimta otrajā pusē Gambijas upē virs Svētā Andreja salas plīvoja Kurzemes hercoga Jēkaba karogs! Valstī nav glamūrīgu hoteļu, toties te ir satriecoša savvaļas kompozīcija. Te jūs par riekšavu centu varat nopirkt pilnu pārtikas grozu – it sevišķi jau ar svaigām zivīm un zemesriekstiem, kuri ir galvenie valsts dabas resursi. Latvija neesot kalnaina? Ha! Noteikti apmeklējiet Sarkano Akmeni – tas ir Gambijas augstākais punkts un atrodas vien 53 metrus virs jūras līmeņa! Un vēl atcerieties, ka vietējais taksis ir dzeltenā krāsā, bet tūristu – zaļā!

Naudas vienība: dalass = 0,015 EUR.

1. Tempļu paradīze

Valsts: Kambodža

Foto: Jan Wlodarczyk / Alamy/ Vida Press

Apraksts: Ja Armēnijā jūs pārsteigs jau augšminētais automazgātavu tīkls, tad Kambodžā – daudzu izzudušu (Khmeru impērija, Ajutajas karaliste u.c.) civilizāciju reliģisko un citu saglabājušos celtņu miriādes. Ko vērts ir kaut vai tikai viens Ankorvats!  Naktsmītnes un ikdienas pārtikas izdevumus varam sadalīt līdzīgi – tie katrs  nepārsniegs pārdesmit eiro slieksni. No augļiem īpaši varam ieteikt nogaršot vietējos mango un ananasus! Valsts nacionālā zivs ir Siāmas milzu karpa – tā ir lielākā karpveidīgā pasaulē un var sasniegt trīs metru garumu un 300 kilogramu svaru!

Naudas vienība: riels, 10 000 = 2,19 EUR.

Pievienot komentāru